Prijava

Vaša prijava

U prostoru goričkog Doma zdravlja postavljeno spomen obilježje na Ratnu vojnu bolnicu

[]

Protekle subote, 10. travnja 2021. godine otkriveno je spomen obilježje u prostoru velikogoričke ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u nazočnosti prof.dr.sc. Vladimira Stančića, voditelja odjela interne medicine, prof.dr.sc. Miroslava Bekavca Bešlina zamjenika ravnatelja Ratne vojne bolnice i voditelja odjela kirurgije, dr. Davorke Milat  onodobne ravnateljice Doma zdravlja Velika Gorica, dr. Josipa Smolkovića radiologa, te velikogoričkih Rotarijanaca, a povodom trideset godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice u Velikoj Gorici.
Naime, tada u Domu zdravlja tijekom domovinskog rata od kraja kolovoza 1991. do početka veljače 1992. djelovala je ratna vojna bolnica u kojoj je medicinski zbrinuto 2524 ranjenika i pacijenta. U organizaciji tada Kliničke bolnice Sestara milosrdnica iz Zagreba i Doma zdravlja Velika Gorica, a pod stručnim vodstvom ravnatelja prim.dr. sc. Borislava Šenija, ova ratna bolnica bila je primarno kirurško anesteziološko reanimacijska ratna ustanova u kojoj je pružana primarna i definitivna kirurška i anesteziološka skrb, kao i sva druga specijalistička skrb pripadnicima Hrvatske vojske i policije, a po potrebi i civilnom stanovništvu s područja južne obrane grada Zagreba.
U bolnici je radilo 138 djelatnika na četiri odjela, te deset službi. Omogućili su uspješno liječenje kirurških i ostalih pacijenata uz minimalne komplikacije. Djelatnici ratne bolnice smatraju se neposrednim  sudionicima hrvatskog domovinskog rata jer su osim intervencija u samoj ratnoj bolnici pružali kiruršku i drugu medicinsku pomoć na prvim borbenim crtama, isto kao i izvlačenje i transport ranjenika do ratne bolnice i ostalih zdravstvenih ustanova u Zagrebu.
Spomen obilježje uoči 30. godišnjice osnutka Ratne vojne bolnice, kao i osnutka velikogoričke 153. brigade Hrvatske vojske podigli su zahvalni građani Velike Gorice okupljeni u Rotary klubu Velika Gorica kao trajnu uspomenu na junačke dana stvaranja slobodne Republike Hrvatske.

Objava U prostoru goričkog Doma zdravlja postavljeno spomen obilježje na Ratnu vojnu bolnicu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.