Prijava

Vaša prijava

Donacijama pomozite ženama koje si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine

[]

Kroz ovaj vikend Rotaract klub Velika Gorica održava humanitarnu akciju “Zajedno protiv menstrualnog siromaštva” na Trgu Stjepana Radića. Danas su tamo do 14 sati, a stići možete i sutra od 10 do 14 sati te donirati menstrualne potrepštine koje će se proslijediti ženama koje nemaju mogućnost kupiti ih same.

Kako nam govore djevojke iz Rotaracta koje smo zatekli na Trgu, zadovoljne su odazivom no nadaju se da će se ljudi još više okupiti i odvažiti pomoći. Nažalost, menstruacija je u našem društvu bezrazložno i dalje tabu tema od koje mnogi zaziru, posebice muškarci. Pokazuje to i informacija s terena koju saznajemo, a to je da su potrepštine za donaciju donosile samo žene. Muškarci im, s druge strane, govore da se njih to ne tiče i samo odmahuju glavom.

Nažalost, ne postoji dovoljna svjesnost koliko su ulošci i druge menstrualne potrepštine nekim ženama zaista luksuz, dok bi se trebali okrenuti modernim društvima i ovakve stvari učiniti besplatnima ili barem lakše dostupnima.

U Hrvatskoj je velik broj žena kojima menstrualne potrepštine čine popriličnu financijsku poteškoću. Čak trećina žena prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi, dok ih dio kupuje po manjoj kvaliteti. “Čak deset posto žena u Hrvatskoj nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka kako bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške općenito.”, govore iz Rotaracta.

Upravo zbog toga, kako bi ovakve situacije smanjili, možete podržati akciju i pomoći ženama koje se suočavaju s ovim problemom. Prikupljene menstrualne potrepštine donirat će Sigurnoj kući Caritasa Zagrebačke županije.

Također možete sudjelovati uplatom financijskih sredstava na žiro račun HR8023600001502900246.

Objava Donacijama pomozite ženama koje si ne mogu priuštiti menstrualne potrepštine pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.