Prijava

Vaša prijava

MASOVNO CIJEPLJENJE Od idućeg tjedna radno stanovništvo, do ljeta procjepljenost 55 posto

[]

Novi krug masovnog cijepljenja započeo je na području cijele Zagrebačke županije. Na devet punktova tijekom današnjeg dana cijepit će se 7700 stanovnika cjepivom Pfizer. Od toga ih je 4500 docijepljeno (druga doza), a njih 3200 primit će prvu dozu cjepiva.

„Zadovoljni smo jer ćemo na kraju dana imati više od 90 posto procijepljene populacije starije od 65 godina i onih s kroničnim bolestima“, kazao je župan Stjepan Kožić koji je sa suradnicima obišao punkt u Velikoj Gorici.

Do kraja lipnja stiže još 160 tisuća doza

Prema statistici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo bar jednu dozu, s današnjim će danom primiti oko 18,61 posto stanovništva Zagrebačke županije. „To nije dovoljno, no to su količine koje imamo“, dodaje Kožić te najavljuje kako će do kraja lipnja Županiji biti isporučeno još oko 160 tisuća doza cjepiva čime bi se broj procijepljenog stanovništva popeo na više od polovice žitelja Zagrebačke županije.

„To nam daje nadu da ćemo ljeto dočekati sigurni i bez maski“, rekao je Kožić koji je i sam primio drugu dozu cjepiva. „Osjećam se izvrsno, nisam imao nikakvih nuspojava, vjerujem da će većina naši građana proći isto tako. Bilo je prigovora i nedoumica oko cijepljenja i kod nas, ali i to se polako raščišćava jer ovo dugoročno ima više koristi nego štete“, zaključio je župan Kožić.

U Gorici 1600 građana na cjepljenju

U Velikoj Gorici cjepivo će danas primiti više od 1600 sugrađana. Barbara i Marijan Prša primili su prvu dozu. „Ne bojim se. Djeca su nam u Švicarskoj, sin nam je doktor, razgovarali smo s njima i oni su nas ohrabrili, rekli su da nam ne može škoditi“, kažu nam Barbara i Marijan.

Nenad Lukić primio je danas drugu dozu. „Super je bilo, nikakvih nuspojava nemam, a nije ih bilo ni prvi put. Želim se cijepiti zbog obitelji, zdravlja i cijelog svijeta da se što prije otvori“, govori nam Nenad.

Punkt u Velikoj Gorici odlično koordiniraju stručne službe, gužve i čekanja ispred Srednjoškolskog centra su minimalna.

„Sve prolazi u najboljem redu, uz odličnu organizaciju i koordinaciju zdravstvenih djelatnika, Crvenog križa, Civilne zaštite i naših vatrogasnih društava“, pohvalio je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice i šef gradskog Stožera civilne zaštite, Ervin Kolarec.

Od idućeg tjedna obrazovni i turistički sektor, policija…

Od sljedećeg tjedna kreće nova faza, a to je cijepljenje radno sposobnog stanovništva- škole, odgajatelji, policija, carinici, djelatnici turističkog i obrazovnog sektora, a uoči izbora cijepit će i članove biračkih odbora. “I nakon cijepljenja je preporuka da se građani pridržavaju mjera, nose maske, peru ruke i budu disciplinirani“, govori Leo Šunjić, ravnatelj ZJZ Zagrebačke županije te dodaje kako je zabilježeno nekoliko blažih slučajeva zaraze koronom nakon primljenog jednog ili dva cjepiva.

Cijepili smo i Asztra Zenecom, nismo imali nuspojava

Inače, slika cijepljenja na području Zagrebačke županije na odličnoj je razini. Oko 18 tisuća ljudi cijepljeno je i Astra Zenecom, kaže Šunjić, i nije zabilježena ni jedna nuspojava, „Strah je neopravdan i na našem se primjeru vidi kako sve funkcionira. Mi imamo još u hladnjaku određene količine Astra Zenece, ali nismo naišli do sad na otpore i zadovoljni smo reakcijama građana“, zaključio je Šunjić.

Objava MASOVNO CIJEPLJENJE Od idućeg tjedna radno stanovništvo, do ljeta procjepljenost 55 posto pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.