Prijava

Vaša prijava

Do ponoći predaja lista i kandidatura

[]

Kandidature za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te kandidacijske liste za izbor članova lokalnih vijeća i skupština u nadležna izborna povjerenstva moraju stići do ponoći.

Čeka se lista Domovinskog pokreta

Podsjetimo, na razini Grada Velike Gorice, liste i potpise do sad su predali HDZ s partnerima na čelu s Krešimirom Ačkarom kao kandidatom za gradonačelnika, Ivo Jelušić, kandidat SDP-a i partnera, te MOST-ov Ivan Bekavac s koalicijskim partnerima. Čeka se i kandidatura Zvonimira Lovrića iz Domovinskog pokreta.

Povjerenstva imaju rok od 48 sati, do 1. svibnja u ponoć, da sastave i objave zbirne liste pravovaljano predloženih kandidatura i kandidacijskih lista. Državno izborno povjerenstvo sve će kandidature objaviti na svojim web stranicama u ponedjeljak, 3. svibnja.

Prvi krug 16., drugi 30.svibnja

Prvi krug izbora je u nedjelju, 16. svibnja. Čelnici lokalne izvršne vlasti biraju se većinom glasova, što znači da, kako bi bili izabrani moraju dobiti više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ne uspije li to ni jedan od kandidata, za dva će se tjedna, 30. svibnja, na Dan državnosti, održati drugi izborni krug u koji ulazi dvoje kandidata s najvećim brojem glasova. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova.

Pravo biranja imat će hrvatski državljani s navršenih 18 godina i prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Za razliku od predsjedničkih i izbora za Sabor, birači na lokalnima mogu glasovati samo u mjestu prebivališta, ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inozemstvu.

Objava Do ponoći predaja lista i kandidatura pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.