Prijava

Vaša prijava

Sadnjom stabala započeli projekt života: Kurilovečka šetnica donijet će nove sadržaje

[]

Kako smo prethodno izvijestili, u Kurilovcu je prije nekoliko dana osvanuo veliki plakat koji privlači poglede, a radi se o prijedlogu uređenja Kurilovečke šetnice. Naime, vrlo su brzo prešli s riječi odmah na djelo.

Inicijativa Sučije Kurilovec Plemenite općine turopoljske da sadnjom stabala pošume staro korito potoka Lomnice u svom naselju od „pruge” do Udarnika, potaknula je revitalizaciju projekta Kurilovečke šetnice koja bi ovom naselju pružila novi sadržaj od rekreativnog, kulturnog, povijesnog i sportskog značaja. Izrađeno je idejno rješenje projekta, a mještani su jučer s riječi na djela prešli sadnjom stabala i tako započeli ovu kurilovečku priču.

-Kaže jedna izreka da je najbolje vrijeme za posaditi drvo bilo prije 20 godina, a da je drugo najbolje vrijeme danas. E pa mi želimo za 20 godina okrenuti se prema ovom današnjem danu i u hladovini ovih stabala reći su kako smo napravili jedan dobar posao – istaknuo je za početak župan Plemenite općine Turopoljske Juraj Odrčić.

Na inicijativu Plemenite općine Turopoljske – Sučije Kurilovec u toj je gradskoj četvrti jučer započela sadnja stabala s ciljem pošumljavanja starog korita potoka Lomnice. Projekt je to koji bi ovom dijelu našeg grada donio prijeko potrebno zelenilo, hladovinu, a samim time i stvorio preduvjete da se ovdje uredi dodatan sadržaj za mještane i sugrađane – Kurilovečka šetnica.

Projekt pošumljavanja starog korita Lomnice POT je prijavio na pet natječaja, a jučerašnjim aktivnostima jedan odobreni su već završili. Tako je jučer zasađeno prvih 15 stabala u Kurilovcu, a kako su upravo primili vijest da su im odobrena sredstva po još jednom natječaju, uz donatore i sponzore, novu sadnju većeg broja stabala najavljuju već za jesen.

-U proteklih nekoliko mjeseci od strane grada je posađeno na samom početku „Šetnice“ desetak stabala, zatim kraj spomenika kurilovečkim braniteljima posađeno je 15 hrastova, mi ćemo ovdje dodati 15 stabala, i na jesen očekujemo još jednu veću sadnju kad ćemo saditi hrastove kojih ćemo imati puno više komada. Zbilja je prepoznat projekt i od mještana koji imaju ovdje firme i koji su donatori i očekivali smo pet do deset godina saditi to drveće, ali sada vjerujem da ćemo puno brže-kazao je župan Odrčić dodavši da projekt prate „Urbani šumari“ koji su postojeću vegetaciju upisali u digitalni registar te pripremili plan sadnje.

Projekt života

Na njihovu inicijativu sadnje stabala nadovezala se Gradska četvrt Kurilovec projektom Kurilovečka šetnica. Prema riječima mještana radi se o jednoj staroj ideji koja do današnjih dana nije naišla na plodno tlo, no ostvari li se, za starosjedioce Kurilovca, bit će to projekt života.

-Prva ideja za takav projekt postojala je već 2003. godine i prva skica za projekt od tada postoji, međutim tada to nije bilo vrijeme da se razmišlja o tome, dok nije došla ideja o sadnji stabala nakon koje je obnovljen  taj projekt i u roku od tri mjeseca je napravljena prva urbanistička studija koja nas sve silno veseli. Posebno za mene koji sam odrastao i rođen na Lomnici i koje se sjećam, deset metara dalje od nje sam odrastao, za mene je ovo projekt života! – kazao je mještanin Zdenko Sovina.

Velikoj Gorici nedostaje zelenih površina i parkova, a upravo će ovakva šetnica, kažu u Kurilovcu, doprinijeti očuvanju zelenila i pružiti dodatan sadržaj kako mještanima tako i svim građanima te posjetiteljima.

-Kurilovečka šetnica prije svega podiže ovu gradsku četvrt na jednu višu razinu. Grad se zadnjih godina ubrzano širi, ali fali nam zelenih površina i parkova čemu bi ova Šetnica svakako doprinijela jer bi cijeli ovaj dio koji ide prema južnoj obilaznici i koji će se daleko više izgrađivati dobiti jednu novu sliku i jednu oazu u kojoj će naši sumještani moći provesti svoje vrijeme. A Šetnica i spaja gornji i donji dio Kurilovca, takozvani Gorenec i Dolenec, gotovo 1,5 km od Sportskog centra sve do „škarpe“ odnosno mjesta gdje palimo jurjevski krijes – kazao je ispred Vijeća gradske četvrti Kurilovec Mihael Grdenić.

Osim rekreativnog dijela šetnica bi trebala sadržavati povijesno informativni sadržaj gdje bi se na pojedinim dijelovima izdvojila mjesta koja bi bila svojevrsni info pultevi, objašnjava Grdenić.

 

Jedna od ideja je preuređenje dviju starih drvenih kuća, nekadašnjih kurija kurilovečkih autohtonih obitelji, koje bi se koristile kao mali muzeji s izloženim starim predmetima, slika ili maketa kroz koji bi posjetitelji bolje upoznali ovaj kraj.

Most u spomen na bivši potok Lomnicu


Kako će Šetnica pratiti tok starog korita Lomnice u jednom se dijelu planira napraviti i imitacija dijela potoka preko kojeg bi se postavio drveni most kao spomen na bivšu Lomnicu koja je dijelila Kurilovec na dva dijela.

-U idejnom rješenju projekta je potvrđeno da se u jednom dijelu starog korita ponovo napravi imitacija potoka preko kojeg bi išao most kao spomen na bivšu Lomnicu oko koje se razvijao Kurilovec. Niti u jednom dijelu projekta nema betonizacije, radi se sve s prirodnim materijalima. Naravno da je sportski centar izdvojen i to je nešto drugo jer to koristi cijeli grad, a ovaj dio je ideja da se bude što prirodnije-istaknuo je Grdenić.

Projekt je podržao Grad Velika Gorica pa se iz Gradske četvrti Kurilovec nadaju da će samo šetnica zaživjeti za dvije godine, a nastavno na pješačku stazu i predviđeni sadržaji.

-S obzirom na to da se sve ubrzano odvija i tek je nekoliko mjeseci prošlo otkako smo izvukli sami projekt iz ladice, neki rok za koji smatramo da bi ona mogla zaživjeti je dvije godine. Projekt je prepoznao i Grad Velika Gorica, prijavljen je na razvojne projekte Ministarstvu graditeljstva RH i vidimo da naš angažman dobiva podršku kojoj smo se nadali – kazao je Grdenić.

Zasad je gotov idejni projekt sa svim sadržajima koje namjeravaju uključiti, no ono što slijedi je konzultacija s javnosti koju pozivaju da iznesu i svoje prijedloge za uređenje Kurilovečke šetnice.

-Pozivamo mještane da se svojim prijedlozima uključe, postavili smo tri jumbo plakata u gradskoj četvrti Kurilovec na kojima je naznačena i e-mail adresa na koju građani mogu dati svoje prijedloge ili se putem tog mejla informirati o stanju našeg projekta – rekao je Grdenić.

Mještane Kurilovca jučer je prilikom sadnje posjetio i v.d. gradonačelnika Krešimir Ačkar istaknuvši kako se radi o hvalevrijednom projektu te da će Grad Velika Gorica za takve i slične projekte u bilo kojem mjestu uvijek imati sluha.

Objava Sadnjom stabala započeli projekt života: Kurilovečka šetnica donijet će nove sadržaje pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.