Prijava

Vaša prijava

VG Čistoća: Pristižu smeđe, žute i plave kante za razvrstavanje otpada na kućnom pragu

[]

Danas su na Reciklažno dvorište u Mraclin počele su pristizati smeđe kante za biootpad, plave za razvrstavanje papira i žute za rasvrstavanje plastike. Zapremnina istih je 240 litara

– Riječ je o četiri tisuće smeđih kanti za razvrstavanje biootpada na kućnom pragu, a u fazi dolaska su žute i plave, sve zapremnine 240 litara. Očekujemo oko 8.500 žutih i plavih posuda za razvrstavanje – kazao je Ivan Rak, predsjednik uprave VG Čistoća.

 Posude su sufinancirane od strane Fonda za zaštitu okoliša u vrijednosti oko 6,9 milijuna kuna (85 posto), dok oko milijun kuna (15 posto) financira Grad Velika Gorica. Do sada je pristigla četvrtina posuda koje bi trebale doći na reciklažno dvorište u Mraclin, te će iste dolaziti još naredna dva tjedna.

– Očekujemo još oko 14 velikih kamiona koji bi te posude trebali dostaviti, zatim slijedi potpisivanje Ugovora između Grada i Fonda, gdje će Fond prenijeti tu imovinu u vlasništvo Grada,a cijeli proces bi trebao završiti krajem lipnja, kada krećemo s podjelom posuda po svim kućanstvima na području Grada koji zasad nemaju posude – nastavlja Rak.

Građani će većinu otpada moći razvrstavati na kućnom pragu bez potrebe za odlaskom na reciklažna dvorišta. Svako domaćinstvo imati će posudu za razvrstavanje svih vrsta otpada. Doznali smo i hoće li doći do izmjena u rasporedu odvoza…

– Raspored odvoza za sada u urbanom dijelu ostaje isti, a s obzirom da u ruralnom dijelu nemamo podijeljenih posuda pojačat ćemo broj odvoza. Sa sadašnja četiri odvoza miješanog komunalnog otpada mjesečno, najvjerojatnije ćemo uvesti još dva puta odvoz plastične ambalaže, jednom mjesečno odvoz papira, dok ćemo biootpad odvoziti samo iz onih kućanstava koja su uzela smeđe posude, te nisu htjeli uzeti komposter – zaključio je Rak.

Objava VG Čistoća: Pristižu smeđe, žute i plave kante za razvrstavanje otpada na kućnom pragu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.