Prijava

Vaša prijava

XVI. dani svetog Vida u Mraclinu

[]

Kulturno-umjetničko društvo Dučec ove godine od 14. do 20. lipnja organizira u Mraclinu XIV. dane svetog Vida. Dani svetog Vida manifestacija su koja je započela na inicijativu uprave KUD-a Dučec 2006. godine i od tada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja iz Mraclina, cijelog Turopolja, ali i šire. U realizaciji Dana sudjeluju sve mraclinske udruge, koje na taj način obilježavaju ime svetog Vida, zaštitnika Mraclina. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji predhode završnom nedjeljnom proščejnu, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem.

DVD Mraclin otvara Dane svetog Vida

I ove je godine KUD Dučec zajedno sa suorganizatorima pripremilo bogati program. U ponedjeljak, 14. lipnja od 18,00 sati, Dobrovoljno vatrogasno društvo Mraclin otvorit će svim mještanima i zainteresiranima vrata svojih prostorija. Izložit će stare predmete i fotografije, ali i pokazat novu suvremenu opreme koju posjeduju. Bit će ovo prilika i za blagoslov novog vozila koje je naš DVD dobio prošlog mjeseca od Vatrogasne zajednice Grada Velike Gorice.

Foto: DVD Mraclin

Promocija „Turopoljskog leksikona“ i airbadmintona

U utorak 15. lipnja, na sam blagdan sv. Vida, u 20.30 sati Mraclin ugošćuje predstavljanje vjerojatno najvažnijeg izdavačkog pothvata u cjelokupnoj turopoljskoj povijesti – “Turopoljskog leksikona”. U pitanju je prvi enciklopedijski sažetak cjelokupnog znanja o turopoljskom kraju u povijesti i sadašnjosti, četverogodišnji posao koji je u okviru Leksikografskog zavoda „Miroslav Krleža“ izvela brojna suradnička ekipa. Na sedamsto strana obrađeno je gotovo 1300 pojmova s više od tisuću ilustracija. Kako se prvi spomen Leksikona, te prvi susret suradničkih timova LZMK-a i Grada Velike Gorice, zbio baš u Mraclinu 2017., možemo reći da se plodonosni leksikografski krug zatvara tamo gdje je počeo. Na priredbi, koja će se održati u parku Tomislava Hrkovca sudjeluju suurednici Leksikona Mladen Klemenčić i Katja Matković Mikulčić, KUD “Dučec” i Ratko Cvetnić.

Nakon što se Mraclin u dva navrata baš uoči korone pokazao dobrim domaćinom dvjema nacionalnim sportskim kućama – Hrvatskom olimpijskom odboru i Hrvatskom savezu za sportsku rekreaciju – koje je ugostio NK Mraclin, za Vidove dane dolazi i treći gost: Hrvatski badmintonski savez. Povod je nacionalna promocija tzv. airbadmintona, badmintona na otvorenom. Kakav „badminton na otvorenom“ – mogli bi se zapitati – pa gdje drugdje? Ali, badminton kao olimpijski sport igra se isključivo u dvoranama, u Gorici primjerice u Gradskoj dvorani i u DT areni u Novom Čiču. No svjetska badmintonska federacija – BWF – odlučila je poći primjerima odbojke, rukometa i još nekih dvoranskih sportova i izaći na zrak. Za to je trebalo konstruirati specijalnu lopticu, otpornu na vjetar, a opet dovoljno laganu da se može igrati običnim badmintonskim reketima. Je li u tome uspjela provjerit ćemo prvi u Hrvatskoj, u srijedu od 18 sati, zajedno s mladim demonstratorima koje šalje pokrovitelj ove priredbe, Hrvatski badmintonski savez. Igrači badmintonskih klubova Velika Gorica i Stella Zagreb, pomoći će da ovu obiteljsku varijantu badmintona zaigraju svi zainteresirani, a osobito djeca. Voditelj je jedan od osnivača HBS-a Ratko Cvetnić, a tereni će se postaviti uz Vatrogasni dom Ivana Galekovića – Galea.

„S rubova ekrana“ velikogoričanke Darije Žilić

Foto: Vesna Tafra

U četvrtak 17. lipnja u 20.30 sati u Parku Tomislava Hrkovca održat će se promocija nove knjige velikogoričke književnice Darije Žilić „S rubova ekrana“, a domaćin ove književne večeri bit će Društvo žena “Anđela Lovreković”. Darija Žilić, naša sugrađanka i stalna suradnica Dučecovih priredbi, rođena je u Zagrebu, gdje je diplomirala povijest i komparativnu književnost. Osim kao autorica Darija je u hrvatskoj književnosti prisutna i kao urednica, kritičarka, te kao prevoditeljica. “S rubova ekrana” četrnaesta je objavljena knjiga ove plodne i prevođene spisateljice, stoga ne čudi da je do sada i višestruko nagrađivana. Od važnijih priznanja spomenimo nagradu “Julije Benešić” za knjigu “Muza izvan geta” 2010. godine, nagradu “Kiklop“ 2011. godine za zbirku “Pleši, Modesty, pleši”, te nagradu „Orpheus“ koju je lani dobila u na pjesničkom festivalu u bugarskom Plovdivu. U programu – uz autoricu – sudjeluju Đurđica Vuković, urednica časopisa “Riječi” Matice hrvatske iz Siska, Mia Krajcar, voditeljica Scene Gorica, koja će čitati Darijinu poeziju, a za glazbeni dio zaduženi su Tony Lee King te Miroslav Giljanović Fix. Voditelj programa je Ratko Cvetnić.

Foto: Vlado Vinetić

Tamburaško – vokalna večer

Posebno očekivano događanje ovogodišnjih Vidovih dana bit će tamburaško-vokalna večer koja će se u petak 18. lipnja održati na otvorenom, u Parku Tomislava Hrkovca ispred Zgrade.  Tamburaška večer jedna je od najposjećenijih Dučecovih priredbi te je na određeni način postala mraclinski brend. Na pozornici, u prekrasnom ambijentu Parka i Zgrade, ponovno ćemo moći vidjeti 40-ak mraclinskih tamburaša, boljih nego ikad, ali i goste. Nastupiti će TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS društva Dobre duše te gosti klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog i Vokalisti sv. Josipa iz Velike Gorice.

Foto: NK Mraclin

Bogata sporta subota

U subotu 19. lipnja nas očekuje bogat sportski dan u organizaciji NK Mraclin. Započet će u 15 sati otvaranjem Turopoljsko–posavske lige na terenu Nove grabe. Na betonskom igralištu u 17 sati započet će VI. memorijalni malonogometni turnir „Blaž, Žina i Gale“ , a navečer od 20 sati na natkrivenoj terasi Nove grabe održat će se zabava i druženje uz grupu Sjaj.

U nedjelju 20. lipnja u Mraclinu se slavi Vidovo, stoljetna tradicija obilježavanja dana svetog Vida, zaštitnika Mraclina, nedjelja koja je među naraštajima Mraclinaca poznata kao Vidovsko proščejne. To je dan kad se Mraclinu vraćaju njegova djeca rasuta po Domovini, ali i svijetu, ujedno i prilika da u našem selu ugostimo prijatelje i susjede iz okolnih mjesta. Središnji događaj Vidova – misna slavlja u 11 i 17 sati bit će u Parku Tomislava Hrkovca. Svečanu svetu misu u 11 sati predvodit će svećenik mraclinskih korijena vlč. Petar Galeković. Na misi u 17 sati pjevat će Zbog mladih „Navještenje“ iz Velike Gorice. Napominjemo da će zbog oštećenja kapele, posljedice velikog potresa krajem prošle godine, ovo biti prvi put u novijoj povijest Mraclina da svete mise neće biti služene u kapeli svetog Vida.

Foto: Mario Žilec

Pozivamo sve mještane i sugrađane da se odazovu na ovu manifestaciju u nadi da će kroz sedam svečarskih dana svatko pronaći nešto za sebe.