Prijava

Vaša prijava

Prva nedjelja došašća i mise zornice

[]

Danas je započelo razdoblje došašća ili adventa, u crkvenoj liturgijskoj godini pripreme kršćanskih vjernika za blagdan Božića, što je ujedno početak nove crkvene godine. U zapadnom kršćanstvu došašće počinje četiri tjedna prije Božića. Kao i prethodnih godina, u vrijeme došašća u župnoj crkvi u Vukovini biti će služene jutarnje sv. mise zornice s početkom u 6 sati. Mise zornice imaju pokornički značaj jer valja ustati vrlo rano da se stigne u crkvu. Ova pobožnost predstavljaj oblik četverotjednoga trajnog odricanja od sna, a svoj početak ima još u srednjem vijeku.


Četiri zapaljene svijeće na adventskom vijencu označavaju posljednju nedjelju došašća. U antičko doba vijenac je bio simbol pobjede pa je i adventski vijenac simbol borbe kršćana protiv životnoga mraka. Ta je borba puna nade jer ukrašeni adventski vijenac označava pobjedu Krista Gospodina: Isusov križ i uskrsnuće. Ideja adventskog vijenca izvorno je nastala u vrijeme došašća. Plete se od zimzelenih grančica, ali tako da nema početka ni kraja, što označuje vječnost. Bor i božikovina u vijencu simboliziraju besmrtnost, lovor označava pobjedu nad grijehom i patnjom, a cedar snagu i izlječenje od svih bolesti.

To je vrijeme u kojem prevladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja. Budnost je otvorenost očiju i srca, duboka svjesnost i nutarnja sabranost. Kršćani u došašću bdiju, da prepoznaju Boga koji dolazi.