Prijava

Vaša prijava

„Anđele“ posjetile Istru

[]

U subotu 14. svibnja, „Anđele“ su posjetile Istru i Kvarner. Uz članice i članove, pozvale su i one koji to nisu, a žele s njima putovati i dobro se zabaviti. 

Kako im je želja da i dalje upoznaju mjesta i krajeve Lijepe nam naše domovine, ovaj su puta zakoračile u Istru, gradove Roč i Hum. U Karlovcu im se pridružila voditeljica puta, gospođa Ivančica Šebalj, kojoj je ovo treći susret sa „Anđelama“. U Roču ih je dočekala gospođa Mirjana Pavletić s Katedre čakavskog sabora, te ispričala priču o „Misalu kneza Novaka“ koji je pisan na glagoljici, a jedini sačuvani primjerak na svijetu, čuva se u Nacionalnoj biblioteci u Beču. Posjetili smo Tiskaru u kojoj se nalazi replika Gutenbergovog tiskarskog stroja, koji je u funkciji, pokazavši nam tehniku rada. U Roču se nalazi župna crkva svetog Bartola (Bartolomeja apostola) koja datira iz 1492. godine,  kada je izgrađena središnja lađa, a tijekom  stoljeća je nadograđivana.

Alejom glagoljice nastavljen je put prema Humu – najmanjem gradu na svijetu. Prema legendi, nastao je kada su divovi gradili gradove u dolini Mirne, području središnje Istre koje uključuje prekrasne gradove na brežuljcima kao što su Motovun, Roč i Bale. Nisu htjeli baciti preostalo kamenje, pa su od njega na kraju izgradili Hum. Unutar očuvanih gradskih bedema, dvije su male ulice, župna crkva Marijinog uznesenja sagrađena 1802. godine. Tu se također nalazi i romanička crkva svetog Jeronima iz 12. stoljeća. Nakon razgledavanja ovoga uistinu prekrasnog gradića – obiđete ga za par minuta – uslijedio je zasluženi ručak u Konobi Hum, gdje su se umorni putnici okrijepili uz gulaš s fužima, tradicionalni ombolo te kroštule. Na zamolbu vlasnika konobe, cure i dečki su zapjevali pjesmu „Turopolje moje drago“, te je uslijedio pljesak ostalih gostiju iz Konobe.

Drugi dio izleta bio je po izboru. Društvo je posjetilo Staru damu – Opatiju, gdje je uslijedila kratka šetnja Lungomarem, te uživanje uz piće na nekoj od terasa uz more. Svoje putovanje Društvo je završilo u Rijeci na Trsatu, poznatom marijanskom svetištu. Iz Rijeke nas je ispratila kiša, iako je cijeli dan bio prekrasan. 

Put smo okončali puni dojmova, novih saznanja, priča i legendi, koje je tijekom putovanja prenosila voditeljica Ivančica Šebalj, čiji vedar duh i uistinu izvrsna prezentacija, čine putovanje zanimljivim i ugodnim. Stoga joj se „Anđele“ od srca zahvaljuju i vesele se nekom novom putovanju u njezinom aranžmanu, već na jesen.