Prijava

Vaša prijava

T. Galeković Brko predstavio zbirku “Pedeset”

[]

Tomislav Galeković Brko obilježio je u svom Mraclinu okrugli jubilej – 50 godina života i 35 godina umjetničkog rada. Stara Zgrada bila je premala da svi zainteresirani nazoče obljetničkoj promociji zbirke “Pedeset”, ali je zato na afterici na Jančetovom gruntu bilo dovoljno mjesta. I svega ostaloga. Službeno predstavljanje započelo je mraclinskom himnom, pjesmom “Mraclin, selo milo”, u izvedbi Ženske vokalne skupine Dučeca s voditeljem Antunom Kottekom, za koju je tekst napisao upravo Brko (glazba Ivica Đuričić). O samoj zbirci – koju je objavio skradinski ogranak Matice hrvatske – govorili su članovi uredništva, gg. Marinko Šišak, Stipo Bilić i Vedran Kukavica. Uglazbljene Brkine stihove izvodili su mraclinski tamburaški sastavi Alibi i Lajbeki te gorički glazbenik i tekstopisac Siniša Belošević – podsjetivši na neke uspješnice, nažalost zamrlog, goričkog festivala, a nekoliko pjesama pred zahvalnom publikom u svom je prepoznatljivom stilu odrecitirao i sam autor.

Poseban obol priredbi dali su Brkini posebni gosti – Društveni orkestar Hrvatskog glazbenog zavoda, s voditeljem akademikom Zoranom Juranićem – koji su izveli kraći koncert s djelima klasičnoga repertoara. Bio je to konačni izlazak orkestra iz prisilne pandemijske izolacije, što se osjetilo u iznimnoj energiji s kojom su glazbenici HGZ-a, nakon više od dvije godine, ponovo stali pred publiku. I to publiku u kojoj je bilo podosta profesionalnih muzičara. Na kraju priredbe Tomislav Galeković Brko zahvalio je svima koji su pridonijeli tiskanju ove zbirke i organizaciji promocije, a da budemo iskreni, ni prigodna prodaja njegove knjige nije podbacila.

Vrlo ugodna, na momente i prava navijačka atmosfera, koja se stvorila na službenom dijelu sinoćnjeg programa, bez ostatka se prelila i na domjenak što ga je autor u suradnji s Dučecom, Ženskim društvom Anđele Lovreković i brojnim sponzorima priredio na Jančetovom gruntu. Uz bogat švedsko-turopoljski stol i raspoložene mraclinske tamburaše, te raspjevane i rasplesane goste, začas su stigli sitni sati…

Foto: Vlado Vinetić