Prijava

Vaša prijava

Srijeda i četvrtak: emotivno i svečano

[]

Srijeda je bila večer tamburaškog spomenara, podsjetnik na “mraclinsku školu”, koju su začeli Cicibani, a kojoj je glanc dao Lado. Brojna publika uživala je u nastupima nekoliko naraštaja mraclinskih tamburaša – kako onih na pozornici, tako i onih koji su se vrtjeli na velikom ekranu u našem vidovskom šatoru. Sjetili smo se i filmskih nastupa Cicibana, potom Modre galice iz najboljih dana, video i audio zapisa iz arhive HRT-a, Alibija i Lajbeka, Dobrih duša… No, u glavnoj je ulozi bila “mraclinska filharmonija”, Veliki tamburaški orkestar Dučeca pod ravnanjem Stude Kravarščana, koji je izveo demonstraciju svoje glazbene snage, na radost publike koja bi uz pozornicu bila ostala – pa valjda do jutra. Poseban začin koncertu dale su Srećice, mraclinski ženski tamburaški sastav, svojim povratkom pod reflektore nakon nekoliko godina.

U četvrtak održana je svečana jubilejska sjednica Dučeca na kojoj su, pred visokim korom uzvanika, dodijeljena priznanja zaslužnim članovima i dužnosnicima Društva, sponzorima i prijateljskim udrugama. O stoljetnoj povijesti kulturno umjetničkog amaterizma u Mraclinu govorio je predsjednik Dučeca Matija Kos, a svoje pozdrave uputili su i gosti: gradonačelnik i saborski zastupnik Krešimir Ačkar, izaslanik ministrice kulture, državni tajnik Krešimir Partl, zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec, predsjednik Gradksog vijeća Darko Bekić, te ostali dužnosnici kulturnog i političkog života našeg kraja, svi redom ističući mraclinske posebnosti i značaj Dučeca u baštinskom i kulturnom okružju Turopolja. Na sjednici je predstavljena i nova zastava Društva, replika stare, koju su izradile časne iz Stepinčevoga karmela, a uz novu zastavu stiglo je i pozdravno pismo poglavarice s. Ilijane Terezije Cvetnić, koje je izazvalo veliki pljesak okupljenih. Kumovi nove zastave – a publika je aklamacijom potvrdila ispravan odabir – su Vjekoslav i Marija Kovačić, koji su zahvalili svome KUD-u na ukazanoj časti.

Drugi dio svečanosti održao se u gostoljubivom prostoru PPS-a Galeković gdje su domaćini Branka i Mladen Galeković ugostili sve nazočne i gdje se uz bogati domjenak Dučecova fešta nastavila do sitnih sati.

Napominjemo da je program oba ova vidovska dana prošao sasvim u skladu sa predviđenim scenarijom, što je uz vrlo profesionalnu pomoć Elizabete Stipetić pokazalo da u Dučecu ništa nisu prepuštali slučaju. 

Foto galerija: Vlado Vinetić