Prijava

Vaša prijava

Sučijsko spravišče

[]

Plemenita sučija Mraclin održala je svoje redovno izborno spravišče u subotu, 19. studenog na Zgradi s početkom u 19 h. Ove godine spravišče je još važnije jer će novoizabrani suci uskoro, na velikom Lucijskom spravišču, birati župana, kojem nakon 3 godine istječe mandat. Nakon intoniranja turopoljske himne „Nek’ zaori naša pjesma“ te čitanja Povelje bratstva turopoljskoga brzo se došlo do najzanimljivijeg dijela spravišča – izvještaja župana Jurice pl. Odrčića o radu Plemenite opčine turopoljske. Bilo je to uistinu opširno. Od Jurjevskog kresa, Žirovine, aktivnosti Banderija, promocije kravate i mesa turopoljske svinje pa do skore selidbe ureda POT-a u prostorije Muzeja Turopolja. Nakon toga potvrdilo se dosadašnjeg suca Stjepana pl. Čunčića te izabralo novog suca Marija pl. Cvetnića umjesto Zdravka pl. Štubana kojemu se ovim putem zahvaljujemo na dosadašnjem radu. Sučija Mraclin odlučila je da njezin kandidat za župana bude dosadašnji župan Jurica, kao i da za podžupana i dalje želimo Marijana pl. Kovačića.

Imali smo i dvije promocije: zastavu Sučije Mraclin, donaciju Marijana pl. Kovačića, postavili smo iznad bine te se lijepo mogla vidjeti tijekom cijeloga spravišča. Ujedno, ovo je bila i službena promocija mraclinskih prigrizkof (ili mraclinskih kanapeića). Nakon nedavne predpremijere u Hrvatskom državnom arhivu ovo je bila jedinstvena prigoda. I uspjelo je. Zahvaljujući trudu Branke pl. Čunčić koja je ne samo ispekla kukuruzni kruh već i sve narezala i lijepo posložila dobili smo dvije plate mraclinskih prigrizkof. Ubrzo smo ih uredno počistili, što je najbolja potvrda da su bili i ukusni.

Što su to mraclinski prigrizki (kanapeići)?

Jednostavni tradicijski sastojci kao što su kukurizni kruh, domača svinjska mast, ljuta paprika i sve ukrašeno komadićem špeka. Moderne su jedino dimenzije, sve je to na maloj kockici kruha, baš za jedan griz, kak več i samo ime veli. Vrlo praktično za ovakve prigode. Naglašavamo koliko su i sami sastojci izuzetno zdravi.

Ljutina kanapeića nije bila problem. Sve je to riješeno još jednom donacijom dobrog domačeg vina Marijana pl. Kovačića.

Foto: Stjepan Čunčić


Jeste li vidjeli Katu?