Prijava

Vaša prijava

Poziv na sadnju

[]

Pjesnik je rekao: Gdje god nađeš zgodno mjesto, tu drvo posadi.
A Kinezi pitaju: Kada je najbolje vrijeme za sadnju drva?
Prije dvadeset godina.
A drugo najbolje vrijeme?
Danas.

Ne samo danas, nego u subotu, 26. studenoga 2022., u 10:00 sati.

Gdje sadimo? Uz nogometno igralište Novu grabu, s južne strane ceste.

Što sadimo? Dvadeset sadnica ginkga biloba. Sadnice su s pedigreom. Sijane 2009., sjemenke su od ženskog stabla gingka iz perivoja dvorca grofa Jankovića iz Suhopolja.

Zašto sadimo? Pogledaj početak teksta. Osim toga, bliži nam se stota obljetnica asanacije Mraclina, projekta Škole narodnoga zdravlja, i želimo da Mraclin ovu obljetnicu dočeka što uređeniji. Tu imamo još puno posla. Ovaj drvored je samo mali, mali dio tih priprema.

Hoće li to biti lijepo? Uz igralište smo zasadili likvidambre, u jesen su crveni. S druge strane gingko, u jesen žut. Već se veselimo raskoši boja. Taj drvored bismo željeli produžiti, sve do streljane. Sadnicama hrasta. Nazovimo to drvoredom Andrije Štampara. Tako da se zna da cijenimo njegove zasluge za Mraclin. 

Zapuštene i u šikaru obrasle površine se u nastavku, u razini starog igrališta, sve više šire. Kod kanala, koji ide od streljane, imamo 60 m. Obraslo mladim hrastima. Imamo već zasađeno, tako da samo treba posjeći višak, i tamo možemo imati hrastov gaj, piknik zonu, mjesto za roštiljanje? Uklanjanje viška hrastića, vrba i ostalog možemo pretvoriti u prikupljanje ogrjevnog drva za potrebite. Jesmo li za to?

Dođite u subotu, u 10:00. Učinimo Mraclin ljepšim!


Dar školskoj knjižnici