Prijava

Vaša prijava

Simbolika prve nedjelje Došašća

[]

Riječ “ Advent ” dolazi od latinske riječi adventus, što znači dolazak. Došašće je u IV. i V. stoljeću bilo vrijeme priprave za krštenje novih kršćana. Kršćani bi proveli 40 dana u molitvi i postu kako bi se pripremili za slavlje koje je pratilo krštenje novih vjernika. Adventsko vrijeme poziv je da se odvojite od stresa koji vas prati tijekom godine. Došašće je prilika da svoje misli usmjerimo na dar koji nam je Bog dao u svome sinu Isusu koji je sišao s neba i uzeo lik čovjeka kako bismo povjerovali.

Tradicija prve nedjelje došašća uključuje paljenje svijeće nade. Svijeća nade simbolizira obećanja data preko proroka od Boga, kao i nadu koju imamo u Kristu. Bog je stvorio veliki plan spašavanja koji iznosi u Svetom pismu. Ovaj plan unaprijed predviđa dolazak Krista. Biblija nam također daje uvid u budućnost i obećava da će Bog sići da stvori novo nebo i Zemlju.

Ove prve nedjelje došašća čitamo, molimo i razmišljamo o nadi koju nam daje Božji plan (najavljen od strane proroka i ispunjen Kristovim životom i smrću), i razmišljamo o obećanju Kristova dolaska ispunjenog slavom.

Molitva za prvu nedjelju Došaća

Oče, neka se tvoja nada rodi u našim srcima! Podigni naše oči da vidimo da si Ti jedini ono odakle dolazi naša nada. Pomozi nam da se otresemo tjeskobe, obeshrabrenja i smetnji koje su ispunile ovu godinu. U Došašću zastajemo i podsjećamo se da imamo nadu u Tebe. Ti znaš kraj naših priča, a mi Ti zahvaljujemo jer si obećao da će to biti pobjednički kraj. Daj nam milost koju trebamo da radosno završimo ovu godinu. Pozivamo Tvoj Duh u ovo lijepo adventsko vrijeme. Obnovi nam osjećaj svetog iščekivanja! Budimo oni koji željno čekaju Isusov ponovni dolazak. Amen.