Prijava

Vaša prijava

Kako je Sveti Nikola postao Djed Božićnjak

[]

U ono staro doba “dok je Bog po zemle hodil” znala su se adventska zaduženja: Sveti Nikola dariva dobru djecu na svoj blagdan, 6. prosinca (pri tom na lancu vodi kućnog ljubimca Krampusa), a za Božić Mali Isusek – Kriskindl – pod borom ostavlja darove, svakom dobrom djetetu po zasluzi.

Međutim, nastupom komunizma kao nove, državne religije, trebalo se nekako obračunati sa Svetim Nikolom, a i s Božićem u cijelosti. Za tu priliku mobiliziran je jedan lik iz inače vrlo bogate predkršćanske ruske mitologije – Deduška Moroz – i prekršten u Djeda Mraza. Njemu nije trebao Krampus, jer je iza njega ubrzo stala cijela Komunistička internacionala. Preuzeo je Nikolin kostim i raširio se preko cijelog prosinca kako bi i Nikolu i Malog Isuseka što prije zaključao u sakristiju. U Dalmaciji im je u tom zatočeništvu pridružio i Svetu Lucu, a u narodu se šaptalo da je Djed Mraz vjerojatno onaj brat Svetog Nikole koji je otišao u partizane.

No, komunizam se ispuhao pa je Partija morala iskopati novoga brata, sve u strahu da se Sveti Nikola, Mali Isusek i Sveta Luce ne vrate na svoja radna mjesta. Tako se pojavio Djed Božićnjak, sveta figura partijske pretvorbe, i odmah preuzeo garderobu Djeda Mraza. Inače, do tada nitko nije čuo za njega.

U našim popularnim novinama (kojima je Partija još u ono staro doba, dok je Drug Tito po zemle hodil, uredila uređivačku politiku), lanjskog se Adventa pojavila bojanka za djecu pod nazivom “Najljepši Božić”. Ako prelistate tu bojanku – koja će se u nekom obliku vjerojatno pojaviti i ove godine – naći ćete u njoj svega: žirafa, medvjedića, majmunčića, snjegovića… Samo netko nedostaje. Naime Isus, novorođenac iz Betlehema. Je li ostao zaključan u sakristiji? Zar je najljepši Božić onaj iz kojeg je slavljenik potjeran? 

Ali nemojmo žuriti sa zaključkom, možda autori, urednici, članovi i simpatizeri, na isti način slave i vlastite rođendane.

Pa kad je već tako, kad progres nalaže da umjesto Svetog Nikole i Malog Isuseka mora biti netko drugi, u vrijeme ovog neobičnog prosinca, prvoga u kojem se održava Svjetsko nogometno prvenstvo, pala nam je na pamet inspirativna zamisao: neka to bude Djed Prosinečki! 

Zašto? 

Pa zato što bi Djed Prosinečki obradovao baš svu djecu: dobroj bi darivao nogometne lopte, a zločestoj kutije cigareta.