Prijava

Vaša prijava

Božić moga djetinjstva

[]

Približava se Božić. Meni, a vjerujem i većini vas, najljepši blagdan. Božić ne izgleda više kao nekada, kao u vrijeme mojega djetinjstva kada sam u svojem malenom srcu na Badnju večer osjećala radost Božića, svetost koja je ispunjavala svaki kutak mojega doma. Cijela je moja obitelj bila na okupu, moja majka, otac, sestra, baka i djed Janko, moj dobri deda koji je svojim postojanjem moje djetinjstvo učinio predivnim i nezaboravnim. Sjećam se kako smo svi stajali u kuhinji i čekali dedu da donese Božić u kuću, svežanj slame i svjetlo svijeće. Sjećam se kako smo svi na toj slami klečali i molili Očenaš. Baka je na stolu od slame napravila križ, posula malo pšenice i kukuruza, te na to prostrla najljepši i najsvečaniji stoljnjak koji je čuvala samo za taj dan. Ispod stola je svo vrijeme Božića bila slama. 

Nismo imali puno, ali nismo niti oskudijevali, za Božić je uvijek svega bilo, najviše ljubavi i radosti, poštovanja, zadovoljstva. Koliko li sam se samo veselila svilenim bombonima umotanim u predivne šarene, crvene, zelene, plave, srebrene i zlatne staniolske papire koji su krasili naš mali borić na kojem su se sjajile i njihale različite kuglice. Kako sam samo pazila da koju ne razbijem. Uvijek smo ga kitili na Badnjak, tako i danas radim.  

Puno se je promijenilo od tada. Danas je radost Božića u lampicama koje svijetle od prvog Adventa, jurnjave po shopping-centrima, bespotrebnog trošenja novaca, vječitog nedostatka vremena da se napravi još ovo ili ono. A Božić bude došao jednako i u moj i u svačiji dom, ako ga dočekamo čista i otvorena srca. Božić je cijele godine ako znamo dati i podijeliti s onima koji nemaju. Božić je ljubav koja, ako je imamo u sebi, traje cijele godine. Božić ne stanuje u srcima punim mržnje, zavisti, oholosti, sebičnosti. Božić nije bahatost i prenemaganje, natjecanje tko će više imati na stolu, pa onda ostatke nepotrebne hrane baciti, dok je sve više onih koji nemaju niti najosnovnije. 

Božić je ljubav, ljubav koja traje cijeloga života, baš kao Božić mojega djetinjstva, jer još i danas osjećam tu istu radost u svojemu srcu spremna svakome darovati osmijeh, podijeliti i ono zadnje što imam, darovati sebe čista i otvorena srca. To je moj Božić..