Prijava

Vaša prijava

Svečano obilježena stogodišnjica mraclinske Škole

[]

U Društvenom domu u Mraclinu prigodnom školskom svečanošću, koju je uvodnom točkom svojim tamburaškim orkestrom i vokalnom skupinom započeo KUD Dučec, proslavljena je značajna obljetnica mraclinskog školstva – sto godina od izgradnje školske zgrade, naše Škole.

Prigodnim pozdravnim govorom brojnim okupljenima obratio se naš školski ravnatelj, g. Damir Bedić, zahvalivši svim bivšim i sadašnjim djelatnicima i učenicima mraclinske škole koji su se ugradili u njenu stoljetnu povijest, kao i svima koji sudjeluju u obilježavanju ove obljetnice. Kraćim pozdravima publici su se obratili i vijećnik Gradskog vijeća g. Tomislav Krešimir Hubak, prenijevši čestitke gradonačelnika, predsjednik Vijeća našeg Mjesnog odbora g. Tihomir Hubak, župan POT-a Juraj pl. Odrčić i akademik Ratko Cvetnić.

Uslijedio je nastup Dučecovog podmlatka te program učenika naše područne škole koje su pripremile učiteljice, a kroz koji je vodila učenica IV. razreda Mia Mravec. Kombinacija malih dramskih i glazbenih točaka razgalila je publiku, osobito roditelje, a raspoloženje nije uspjela ugasiti ni proljetna oluja koja je u jednom času ostavila Dom bez struje. Na kraju priredbe Mia Mravec pročitala je pozdravno pismo bivše učenice škole, sestre karmelićanke Ilijane Terezije Cvetnić, koje je nagrađeno toplim i dugim aplauzom. 

Po završetku toga dijela svečanosti nazočni su se kroz osvježavajući dažd uputili prema našem “bijelom labudu”, mraclinskoj Školi gdje je vlč. župnik Đuro Sabolek zazvao Božji blagoslov na sve koji zalaze pod njen krov, podsjetivši da se upravo na tome mjestu oplođuju oni biblijski talenti koje je Bog povjerio svakome od nas. 

Spomenimo da je na priredbi najavljena promocija male monografije Škole i izložba koju je  pod vodstvom Matije Kosa, te u suradnji sa školom i POT-om, osmislio Dučecov urednički tim Maja Mravec, Josip Kos i Ratko Cvetnić, a koja će se održati u sklopu Vidovih dana baš na sam dan sv. Vida, 15. lipnja. Podsjetimo da isti autorski tim potpisuje i oblikovanje spomen-ploče koja je jučerašnjom prilikom otvorena u krugu Škole, a koju su izvele mraclinske firme KOVA i PPS Galeković.

Po završetku službenoga dijela svečanosti nazočni su se zadržali u ugodnom druženju uz zakusku, pjesmu i razmjenu uspomena na školske dane.

Foto: Josip Kos