Prijava

Vaša prijava

Turopoljsko Martinje u Prološcu

[]

Subotnji program Dučecovog posjeta Imotskom počeo je s kišom koja je omela planirani defile ulicama grada, ali je na glavnom gradskom trgu ipak ulovljeno pola sata suhog vremena, dovoljno da tamburaši, vokalna skupna i plesači prirede kraći program. 

Nakon toga uslijedio je obilazak središta mjesta pod vodstvom našeg domaćina Vedrana Kukavice, ali i dvojice domaćih znalaca – Ivana Bekavca  i Ljube Gudelja  – koji su nam pokazali neke znamenitosti mjesta. Obišli smo gradski stadion, koji su Englezi uvrstili među deset najljepših na svijetu, utvrdu Topanu i njene legende, te Modro jezero, sve na nekoliko minuta šetnje. Na vidikovcu iznad jezera dočekao nas je imotski sokolar Grgo Nikolić sa svojom ljubimicom što je izazvalo dosta zanimanja osobito među našim folklorašicama.

Kad su nam vinar Ante Grabovac i njegovi sinovi u petak najavili da na Turopoljskom Martinju u svojoj vinariji očekuju “pola Imotskog”, mislili smo da malo pretjeruju, ali kad smo pri dolasku vidjeli koliko se svijeta, na čelu s načelnikom Prološca Matom Lasićem, okupilo na  imanju Grabovčevih, onda su se i našim biškupima malo odsjekle noge. No, ništa nije moglo poremetiti uigrani ceremonijal u kojem su sve od sebe dali i biškupi – Zlatko Kovačić, dr. Damir Šafar i Tomislav Galeković Brko – te naši tamburaši i ženska vokalna skupina Dučeca. A domaćini su se potrudili da ni jedan od nekoliko stotina ljudi koji su jučer prošli kroz Proložac ne ostane ni gladan ni žedan. Poslije službenog dijela uslijedila je i razmjena poklona, a Mraclinci – i osobito Mraclinke – uspješno su se okušali u lokalnom običaju “pijenja s letve” kojim su Grabovčevi obogatili martinjske štatute, koji se sve više ukorjenjuju i u Imotskoj krajini. 

Uz naše tamburaše pali su i novi dogovori i poznanstva, pa smo se, uz veliku zahvalu obitelji Grabovac, u najboljem raspoloženju vratili na konak u hotel Zdilar.

Post Turopoljsko Martinje u Prološcu je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.