Prijava

Vaša prijava

Prvih 20 godina Ansambla Jane

[]

Gorički ansambl Jane slavi dvadeset godina postojanja i djelovanja. Već 20 godina Jane plijene pažnju na turopoljskoj, ali i hrvatskoj i svjetskoj folklornoj sceni. Veliku obljetnicu proslavit će slavljeničkim koncertom u subotu 13. travnja 2024. godine u Pučkom otvorenom učilištu. Jane su za koncert pripremile pjesme koje su ih obilježile u protekla dva desetljeća, uz brojne goste s kojima su surađivale tijekom godina. Ulaz za koncert je besplatan, no karte se moraju rezervirati preko društvenih mreža Ansambla.

Iskrene čestitke Janama, te još puno nastupa, pjesme i smijeha članicama želi uredništvo portala mraclin.hr

 O Janama

U vrlo kratko vrijeme od osnutka, ansambl je stekao ugled u visokim glazbenim krugovima kao sastav koji pjesmom i izgledom na poseban način, s ljubavlju prema domovini, želi promovirati sve njezine ljepote, kako unutar vlastite zemlje tako i u inozemstvu. Ansambl Jane, osnovan je 2004. godine u Velikoj Gorici okupljanjem djevojaka koje su bile dugogodišnje članice nekoliko amaterskih folklornih društava i zborova iz Turopolja, kraja bogate folklorne tradicije. Sastav su nazvale Jane prema tradicionalnom turopoljskom ženskom imenu, prepoznatljivom za kraj iz kojeg dolaze i koji s ponosom predstavljaju. Pjesme koje izvode obuhvaćaju područje cijele Hrvatske, a načinom izvedbe iznimno je naglašena raznolikost i bogatstvo folklornoga glazbenog izričaja domovine. Na poseban se način njeguju veliku ljubav i entuzijazam za hrvatsku kulturnu baštinu te od zaborava žele sačuvati tradicionalne folklorne i crkvene napjeve. Ovisno o prigodama, često nastupaju samostalno kao vokalni sastav, a za potrebe raznih koncerata priključuju im se i svirači – Jankići, tamburaši koji tradicijskim hrvatskim instrumentima, tamburama prate pjevanje.

Osim zapaženim nastupima na mnogim glazbenim festivalima i suradnjama s renomiranim hrvatskim glazbenicima, Jane se mogu pohvaliti i sudjelovanjima na nekoliko državnih i svjetskih vokalnih natjecanja sa zavidnim brojem svjetskih kilometara i priznanja. Nastupi na smotrama folklora, scensko-glazbenim predstavama, susretima vokalnih sastava, festivalima u Krapini, Pitomači, VGF-u, nastupi u Hrvatskom glazbenom zavodu, Hrvatskom narodnom kazalištu, Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, božićni te razni prigodni i humanitarni koncerti, uključivši i samostalne cjelovečernje koncerte kao i brojna TV snimanja, vrijedna su događanja na kojima Jane plijene svojim glazbenim izvedbama.

Kvaliteti Jana najviše je pridonio gospodin Ivan Potočnik, renomirani stručnjak s područja folklorne glazbe, ujedno i glazbeni mentor sastava. Za uvježbavanje repertoara zadužena je Ana Jaklinović. Aktualna predsjednica je Alina Haraminčić, a organizaciju i brigu o sastavu vodi Danijel Skrbin.

Post Prvih 20 godina Ansambla Jane je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.