Prijava

Vaša prijava

Vitraj Janka Matka

[]

U nedjelju, 21. srpnja 2024. godine tradicionalno sam nazočila svetoj misi u samostanu sestara Karmelićanki u Brezovici. Mraclin je na poseban način povezan sa “bosonogim sestrama” i to je tradicija koja se prenosi s koljena na koljeno. Poseban je doživljaj vidjeti našu Mraclinčicu, sestru Ilijanu Tereziju. Njezino divno lice je uvijek ozareno kad nas vidi u kolikom se broju iz godine u godinu odazivamo pozivu Gospe Karmelske.

U toj maloj kapelici bila sam nebrojeno puta i moja sjećanja ne mogu locirati vrijeme u kojem se dogodio naš prvi susret. Ono što me danas zaokupilo je jedan vitraj u kapelici, koji sam prvi put uočila i koji me je na gotovo opipljiv način povezao sa hrvatskim pučkim piscem Jankom Matkom. Davnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća, kulturu čitanja prenosili su sindikati pa gotovo da i nije bilo kuće koja nije imala zbirku knjiga Janka Matka. Iako je po mišljenju kritičara bilo bez osobite umjetničke vrijednosti, njegovo je štivo bill pitko i zasnovano na stvarnim ljudima i događajima i rado čitano. U njegovim se djelima osjeća snažan duh pripadnosti hrvatskom narodu i Katoličkoj crkvi pa je pomalo nevjerojatno da su ta djela uopće našla put ka širem čitateljstvu.

Spomenut ću lik jedne majke slijepog djeteta koja je snažno vjerovala u čudo, koja je inzistirala da se proda najbolja zemlja i prikupi novac za hodočašće u Lurd. Gordom seljaku prodati najbolju zemlju, bilo je žrtva svih žrtava. Popustio je. Čudo se nije dogodilo onako kako su to oni očekivali, ali se Bog pobrinuo da te oči vide na drugi način.

Čudni su putevi Gospodnji i čovjek snuje, Bog određuje – možda su i najbolje misli koje nam govore da smo tako mali i prolazni i ništa ne možemo na silu. Koliko puta nam se dogodilo da unatoč svim naporima i prošnjama, naša djela ne daju rezultate kakve očekujemo. I onda, kad se najmanje nadamo, sve sjedne na svoje mjesto. Prepoznamo li tada Božje prste u našim životima ili i dalje mislimo da smo imali sreće?

U Božje ruke prepuštam moje molbe da mi još dugo da snage da mogu hodočastiti u Karmel i biti sudionica te zemaljsko-nebeske veze Karmela Brezovica i Mraclina.

Post Vitraj Janka Matka je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.