Prijava

Vaša prijava

Vjernici naše župe na tradicionalnom hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj

[]

U ranim jutarnjim satima s dva autobusa, ali i privatnim vozilima, naši župljani došli su Gospi u Mariju Bistricu. Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke prepuno je tragova duhovnog, ali i kulturnog bogatstva. Milijuni uslišanih molitava, stotine tisuća hodočasnika, deseci tisuća obilazaka oko Gospinog oltara na koljenima  te deseci potvrđenih čuda Gospinim zagovorom zapravo se nikada ne mogu točno izbrojati i nikako nisu mjerljivi.
Velečasni kapelan Domagoj Topić predvodio je pobožnost Križnoga puta, čije uređenje još davnih godina potiču nadbiskup Antun Bauer i njegovov koadjutor, bl. Alojzije Stepinac. Nako toga vjernici su pristupili klanjanju i ophodu oltara u bazilici Majke Božje Bistričke. Poslije su u svetištu imali mogućnost pristupiti sakramentu svete ispovijedi i Gospi prenijeti osobne nakane i molitve. Vlč. Domagoj je rekao kako primjećuje da neki dolaze na misu, a ne odu na pričest, te ih – ako nemau posebnih razloga – zamolio da iskoriste taj milosni trenutak. Na samom ulazu u baziliku napravljena je i zajednička fotografija za uspomenu na ovaj sveti put.
U 11 h počelo je misno slavlje kojeg je predvodio mons. Ivan Šaško, obrativši se hodočasnicima pobudnim nagovorom.
– Dragi župnici, upravitelji župa, župni vikari i ostala subraćo svećenici, dragi redovnici i redovnice, dragi očevi i majke, djedovi i bake, djeco i mladi, dragi bistrički hodočasnici, braćo i sestre, u Božjemu daru i ljubavi. Gospodin, koji vidi naša srca, vidi i razloge koje su nas vodili i zbog kojih smo donijeli odluku da danas budemo kao vjernička obitelj kod naše Majke Božje Bistričke. Potaknut njegovim duhom, netko je došao ispuniti zavjet, netko zahvaliti Bogu i Nebeskoj Majci za uslišanje, netko preporučiti sebe i svoje bližnje Njezinom zagovoru s molbom za Božju pomoć. Svi smo pak došli biti uz nadu vjere, slušati Božju riječ, odmoriti se u istoj toj prisutnosti i biti hranjeni Njegovom utjehom, biti ohrabreni Njegovom blizinom i zajedništvom Crkve. Krist koga je Marija začela i rodila, On je naša utjeha. Braćo i sestro, ovdje smo iz raznih krajeva da bismo očitovali jednu Božju obitelj, da bismo obnovili snagu i osjetili okus istinskog života, da ne bismo izgubili smisao svojih svakidašnjih iskustava, osobito trpljenja i nadanja. Unoseći svoje nakane u Kristovu žrtvu, molimo Gospodina da ne previdimo Njegov dar, njegovu milost u svojim životima, osobito po ljudima koji su nam darovani i kojima smo mi darovani. 

Na kraju mise biskup Šaško izmolio je molitvu za najvjernije hodočasnike, za sve djedove i bake čiji je sutra dan.

Foto galerija: Mladen Štuban

Post Vjernici naše župe na tradicionalnom hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.