Prijava

Vaša prijava

Dučecov vikend u Međimurju

[]

Članovi KUD-a Dučec proteklog su vikenda, od 19.-20. listopada gostovali u Međimurju, a na poziv KUD-a dr. Vinka Žganeca iz Vratišinca pokraj Čakovca. Prvog dana uz stručno vodstvo g. Nikole Medveda obišli su Čakovec, upoznali se s njegovom burnom poviješću i znamenitostima, ali i posebnosti međimurske gastronomije i enologije. U Čakovcu ih je dočekala naša Mraclinčica, Petra Novaković rođ. Čunčić – Petra Farmićova. Petra je godinama bila članica Dučeca, a posljednjih 12 godina živi u Čakovcu, i kako je rekla Mraclincima na odlasku  – napunili smo joj srce i dušu svojim dolaskom i prekrasno provedenim zajedničkim vremenom.

Nakon ručka i kratkog predaha, uslijedio je odlazak u Vratišinec, malu općinu nadomak Čakovca gdje su domaćini, KUD dr. Vinka Žganeca organizirali svoju tradicionalnu manifestaciju – XVIII. vratišinečke vesele vurice. Akademik Vinko Žganec, poznati hrvatski etnomuzikolog, rođen je 1890. godine u Vratišincu, zapisivao je brojne napjeve Međimurja, ali i cijele Hrvatske, a poznato je da je zapisivao i turopoljske pjesme, a prema nekim navodima nakon Franje Kuhača, upravo je on bio taj koji je zapisao mraclinski dučec po kojem Društvo nosi naziv. Uz domaćine na manifestaciji je nastupao  i KUD Vrhovac iz okolice Ozlja, a naši folkloraši predstavili su se koreografijom Turopolja – „Devojčica kolo vodi“, dok je vokalna skupina izvela tri turopoljske pjesme. Domaćini su nakon koncerta pripremili zajedničku večeru i druženje, a ništa nije moglo proći bez naših tamburaša koji su podigli atmosferu i sve digli na noge.

Nedjelja je bila rezervirana za posjet Mađerkinom bregu, jer – kak vele Međimurci – „z njega vidiš na se strane“. I doista je tako, prekrasan dan i sunčano vrijeme omogućili su Mraclincima da se popnu na vidikovac i uživaju u pogledu s najviše točke Međimurja. Vidikovac Mađerkin breg omiljeno je odredište brojnih biciklista, pješaka i izletnika, a s njega se pruža pogled na čak pet država: Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju i Slovačku. Uz vidikovac nalazi se poznata vinarija Štampar, pa su Mraclinci mogli na friškom zraku kušati i vrhunska međimurska vina. Ostalo je vremena i za posjet farmi jelena i muflona obitelji Perhoč koja se nalazi prekrasnim brežuljcima općine Sveti Martin na Muri i Štrigova. Probali su Mraclinci i daleko poznatu međimursku gibanicu te kobasice od jelena i divlje svinje. Putovanje je završilo ručkom u restoranu „K Jeleni“  u Gornjoj Dubravi gdje se domaćin g. Josip Novak pobrinuo da Mraclincima ništa ne nedostaje, od odlične hrane i pića do svirača koji su ih ispratili sve do autobusa.

Odlično društvo, odličan nastup, prekrasan vikend, prelijepo vrijeme, prelijepo naše Međimurje, malo zeleno – u jednoj rečenici je opisao ovo gostovanje predsjednik Matija Kos. 

Montaža videa: Ana Cvetnić

Foto: članovi Društva

Post Dučecov vikend u Međimurju je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.