Prijava

Vaša prijava

Premijera dokumentarca “Cijena istine”


Mraclinci i gosti imali su sinoć priliku prvi pogledati dokumentarni film HTV-a “Cijena istine – priča o Ljudevitu Juraku” i srdačnim pljeskom nakon projekcije pozdraviti autorski tim: scenaristicu i režiserku filma Ladu Džidić Barić, koscenarista Tihomira Ponoša i snimatelja Dragana Ruljančića. Mraclin nije slučajno odabran za mjesto prvoga prikazivanja: ne samo da je Ljudevit Jurak prije gotovo osamdeset godina u Mraclinu istraživao tzv. “mraclinsku bolest konja”, nego je i autorica Lada Džidić Barić istaknula da su joj upravo mraclinski razgovori s akademikom Slavkom Cvetnićem bili poticaj da se pozabavi herojskom i ujedno tragičnom sudbinom jednoga od utemeljitelja naše patologije.

Prof. dr. Ljudevit Jurak, seljačko dijete iz Zaluga u Zagorju, u razdoblju između dva rata stegao je međunarodni ugled na polju medicinske i veterinarske patologije. Kao priznati stručnjak 1943. pozvan je u članstvo Međunarodnoga povjerenstva čiji je zadatak bio istražiti masovne grobnice pronađene u zapadnoj Ukrajini kod grada Vinice. Povjerenstvo sastavljeno od vrhunskih stručnjaka iz desetak evropskih zemalja utvrdilo je da se radi o ostatcima oko 2000 ukrajinskih seljaka i radnika koje su 1938. ubili sovjetski komunisti kao dio državnog terora nad civilima.

Nakon Drugoga svjetskog rata prof. Juraka 15. svibnja 1945. po ruskom nalogu uhićuju komunističke vlasti. Ponuđeno mu je da u zamjenu za slobodu povuče svoj potpis s izvješća međunarodnog povjerenstva o Vinici i izjavi da ga je dao pod prisilom, ali je Jurak to odbio. Nakon toga Vojni sud Komande grada Zagreba 9. lipnja 1945. “zbog djela ratnog zločinstva” osuđuje ga na kaznu smrti strijeljanjem, trajan gubitak građanske časti i konfiskaciju imovine. Za grob mu se ni danas ne zna, ali se zna da predsjednik toga Vojnog suda Vlado Ranogajec, kao “istaknuti sprotski djelatnik”, i danas ima svoju ulicu na Jarunu.

Nakon projekcije publika se zadržala u razgovoru s autorima. Koscenarist Tihomir Ponoš, povjesničar i publicist istaknuo je da je Jurak u smrt odvela upravo njegova stručna i ljudska nepokolebljivost što najrječitije govori o vremenu u kojem je stradao, a o još uvijek prisutnom duhu Ljudevita Juraka svjedočio je i jedan od njegovih nasljednika u struci prof. dr. Željko Grabarević. Poseban ton večeri dala je i nazočnost Jurakove unuke gđe. Silve Peršić i njene obitelji s kojima su Mraclinci i gosti ostali u vrlo živom razgovoru koji se prenio i u prostorije Dučeca u Domu, gdje smo za naše goste priredili prigodan domjenak.

Zahvaljujemo HTV-u što nam je omogućio povlasticu da prvi pogledamo fim Cijena istine, a sve koji su propustili sinoćnju premijeru obavijestit ćemo o terminu prikazivanja filma na HTV-u kako bi pogledali ovo smireno, ali potresno svjedočanstvo.

Post Premijera dokumentarca “Cijena istine” je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.