Prijava

Vaša prijava

Lutalice u Mraclinu


Koliko god jamrali protiv interneta i društvenih mreža, ovaj nas medij i spaja. Na Facebooku postoji jedna grupa koje sam član, zove se Lutalica pričalica, a u njoj objavljujemo fotografije, pričamo priče, družimo se, zajedno putujemo.

Tako sam i ja ove subote imala priliku da u Mraclinu ugostim nekoliko članica grupe, te im s ponosom pokažem jedan mali dio našega sela. Krenule smo u lov na stare hiže i čardake, a zapravo sam se i sama začudila koliko bogatstvo imamo na samo jednom malenom potezu.

Djevojke su stigle vlakom iz Zagreba, pa nam je prva postaja bila restoran „Vuka“, u kojem sam zamolila našu Šteficu Kralj, da posluži štrukle s tropom koje sam priredila. A kad smo sjele za stol, Štefi nas je pozdravila, te još počastila platom delicija sa roštilja. Zaista lijepa gesta naše domaćice, kojoj se ovom prigodom od srca zahvaljujem!

Krenule smo Nazorovom ulicom, te ulicom Ladislava Galekovića gdje smo kod Tanje i Mladena Kosa Prelčevog poslikale njihov čardak. Ali, kakav bi to posjet bio kada te domaćin ne bi ponudio pićem, a onda i sirom i čvarcima, čisto okrijepe radi, da se može nastaviti dalje. Što ti je gostoprimstvo, što ti je srce mraclinsko! Jednostavno moraš sobom ponijeti samo lijepe dojmove.

Čekajući Branku Kasunić da nam otvori vrata naše Kapele, do nas je došao i moj kum Stjepan Rogina Das, koji je gošće počastio medenom pitom. Onako, samo je izvadio iz svoje torbe lijepo upakiranu i posloženu u kutiji. Na svakom koraku iznenađenja mojih divnih Mraclinčana.

S ponosom sam ispričala priču o svetom Vidu, čuvaru našega sela, a moje su gošće bile oduševljene izgledom unutrašnjosti naše Kapele. Naše smo lutanje nastavile prema Parku Tomislava Hrkovca uz priču o Zgradi i asanaciji. Lutanje smo nastavile uz lijepo uređen i ovih dana obnovljen Vatrogasni dom, te – uz još nekoliko fotografija Jankečinovog čardaka – krenule prema željezničkoj postaji.

Bio je to jedan lijepo proveden dan. Ispunjena ponosom, ispratila sam svoje gošće put Zagreba, u nadi da su sobom odnesle barem djelić ove divne duše mraclinske, s pozivom na novi susret u Mraclinu, jer ima još mnogo toga za pokazivanje.

(Foto: Vesna Tafra, Zvonka Petrović, Goga Gerl i Goranka Slavujević)

Post Lutalice u Mraclinu je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.