Prijava

Vaša prijava

Započinju XIV. dani svetog Vida


Kulturno-umjetničko društvo Dučec ove godine od 10. do 16. lipnja organizira u Mraclinu XIV. dane svetog Vida. Dani svetog Vida manifestacija su koja je započela na inicijativu uprave KUD-a Dučec 2006. godine i od tada svake godine bilježi sve veći broj posjetitelja iz Mraclina, cijelog Turopolja, ali i šire. U realizaciji Dana sudjeluju sve mraclinske udruge, koje na taj način obilježavaju ime svetog Vida, zaštitnika Mraclina. U sklopu manifestacije svake se godine, kroz tjedan dana koji predhode završnom nedjeljnom proščenju, održava niz kulturnih, zabavnih i sportskih događanja. Potaknuti posebnim duhovnim ozračjem blagdana u kojem slavimo našeg patrona, ti su dani za Mraclin i Mraclince obilježeni druženjem, zajedništvom i veseljem.

Zamka otvara Dane svetog Vida

I ove je godine KUD Dučec pripremilo bogati program. U ponedjeljak, 10. lipnja, Zelinsko amatersko kazalište „Zamka“ izvesti će predstavu „Na proščenju“. Zelinčani će nam prikazati komediju čija se radnja odvija na blagdan svetog Ivana Krstitelja. Scenarij i režiju potpisuje Štefica Fanjek, a radnja ove izvrsne komedije, koja će vas na tren vratiti u prošlost, odvija se u kajkavskom kraju. Proštenja su, kao i naše Vidovsko, nekad imala veliko značenje, jer je na taj dan u mjesnu crkvu stiglo mnogo ljudi iz cijele okolice. Nakon vjerskih obreda, nastavilo se druženje pod štandovima, tu se odvijao društveni život mještana. Sretali su se prijatelji, rodbina, upoznavali mladi, rađale ljubavi, jelo se, pilo i plesalo, a djeca su uživala u carstvu drvenih igračaka i medenih kolača. Predstava počinje u 20,30 sati u Društvenom domu u Mraclinu.

Utorak 11. lipnja rezerviran je za najmlađe, stoga će taj dan u potpunosti biti posvećen djeci. Održat će se na Jančetovom gruntu (Braće Radić 84). Djeca će se natjecati u više starih igara  – skakanje u vreći, potezanje užeta, igre s loptom… – a najbrži i najspretniji timovi bit će nagrađeni. U sklopu igara održat će se kreativne radionice za djecu i brojne druge atrakcije. Nakon igara slijedit će kratko druženje za sve natjecatelje.

Isti dan, održat će se i kazališna predstava za djecu „Dašenjka ili život šteneta“ koju po književnom predlošku Karela Čapeka izvodi zagrebačka kazališna družina „Eci peci pec“. Predstava je namijenjena djeci u dobi od 3 do 10 godina, a početak je u 19.30 sati u Društvenom domu u Mraclinu.

„Kak su rupci vezali kraj s krajem“

U srijedu 12. lipnja 2019. Društvo žena „Anđela Lovreković“ organizira priču o štampariji rubaca koja je u Mraclinu počela s radom sredinom 50-ih godina prošlog stoljeća, a koja je oko sebe okupljala ondašnje stanovnike cijelog Mraclina. Žene su tkale platno, obrubljivale gotove marame, dok je jedan dio odlazio na Dolac, gdje su se ti rupci prodavali. U to vrijeme hrane je bilo dovoljno, no falilo je novaca, koji su se na ovaj način zarađivali. Bio je to pogon koji je oko sebe okupio gotovo cijelo selo.

O radu štamparije u kratkom dokumentarnom filmu autora Tvrtka Marasa, koji će biti premijerno prikazan istu večer na Zgradi, govori još jedini živi svjedok, zaposlenik Juraj Cvetnić, zatim Božica Krznarić, te unuci vlasnika štamparije – Jane i Stjepana Kosa – Domagoj Orlić i Anamarija Soldo. U programu će sudjelovati Juraj Cvetnić, Božica Krznarić i Tvrko Maras, kroz program vodi Ratko Cvetnić, a vokalna skupina KUD-a „Dučec“ otpjevat će nekoliko pjesama.

Uz ovo događanje bit će upriličena i izložba fotografija, te rubaca koji su izrađeni u štampariji te  sačuvani od zaborava.

U četvrtak 13. lipnja održat će se tradicionalna tamburaška večer, što je već postalo svojevrsni mraclinski brend. Na pozornici ćemo ponovno vidjeti preko 40 mraclinski tamburaša. Nastupiti će – TS Lajbeki, TS Alibi, TS Modra Galica, TS Takt, TS društva Dobre duše, veliki orkestar KUD-a „Dučec“, tamburaški pomladak KUD-a „Dučec“, te naši susjedi i prijatelji iz Buševca TS Harmonija.

U petak 14. lipnja održat će se „Večer vokalnih sastava“ na kojem će nastupiti Vokalisti svetog Josipa iz Župa Navještenja Blažene Djevice Marije iz Velike Gorice, ženska klapa Kolapjanke iz Siska, KUD „Nova zora“ Donja Lomnica, VIS Jane te ženska vokalna i tamburaška skupina KUD-a Dučec.  

U subotu 15. lipnja DVD Mraclin otvorit će nam svoje vrata i podsjetiti na bogatu povijest i uspjeh Društva. Bogat sportski dan u organizaciji NK Mraclin i GPP započet će u 15 sati otvaranjem Turopoljsko–posavske lige na terenu Nove grabe. Na betonskom igralištu u 18 sati započet će IV. memorijalni malonogometni turnir „Blaž Galeković Blaško“ koji će se održavati na betonskom igralištu. Veterani će u prijateljskoj utakmici od 18 sati ugostiti drage nam goste, veterane NK Jadran iz Kaštel Sućurca. Navečer od 20 sati na natkrivenoj terasi Nove grabe održat će se zabava i druženje uz grupu Max 5.

U nedjelju 16. lipnja u Mraclinu se slavi Vidovo, stoljetna tradicija obilježavanja dana svetog Vida, zaštitnika Mraclina, nedjelja koja je među naraštajima Mraclinaca poznata kao Vidovsko proščenje. To je dan kad se Mraclinu vraćaju njegova djeca rasuta po Domovini, ali i svijetu, ujedno i prilika da u našem selu ugostimo prijatelje i susjede iz okolnih mjesta. Središnji događaj svakog Vidova – misno slavlje u kapeli svetog Vida – bit će u 11 h i u 17 h, a nakon poslijepodnevne mise održati će se veliki folklorni koncert KUD-a Dučec, KUD-a „Stari grad“ iz Lukavca te FA „Šiljakovina“. Koncert će se održati u Društvenom domu Mraclin s početkom u 18.30 sati.

Pozivamo sve mještane i sugrađane da se odazovu na ovu manifestaciju u nadi da će kroz sedam svečarskih dana svatko pronaći nešto za sebe.


Svjetska izložba rottweilera na igralištu NK Lukavec

KORIZMENI KONCERT UZ RECITACIJE ELEGIJA RAJMUNDA KUPAREA