Prijava

Vaša prijava

Sadnjom drveća do ostvarivanja prava djece


U mnoštvu raznih aktivnosti članovi KUD-a Dučec trude se svake godine organizirati hortikulturne i ekološke akcije u kojima aktivno mogu sudjelovati svi mještani Mraclina. Tako je ove subote, 23. studenog,  došao red na naše najmlađe folklorne skupine da sa svojim roditeljima i ostalim mještanima zasade dva stabla i preko 100 lukovica. Gesta nije slučajna, naime, ovom sadnjom obilježili smo tridesetu godišnjicu usvajanja Konvencije o pravima djeteta na Generalnoj skupštini UN-a. Jedno od četiri načela Konvencije je načelo sudjelovanja koje uključuje aktivno sudjelovanje djeteta u svojem okruženju kako bi se djetetu omogućilo da nauči kako biti aktivan građanin u budućnosti. To načelo njeguje osjećaj odgovornosti za sebe i druge, a ova je sadnja primjer osiguravanja upravo tog načela Konvencije.


Uz pomoć vrijednih, spretnih i srdačnih donatora, te sredstava i članova KUD-a, ovoga puta smo nabavili dva stabla i preko sto lukovica tulipana. Tulipane smo zasadili u već postojeće cvjetnjake (u parku kod Penezića i kod biste Tomislava Hrkovca), a stablom crvenolisnog javora i jarebike upotpunili smo Park Tomislava Hrkovca kod Zgrade. Nadamo se da će nas – uz puno ljubavi i malo brige mještana-  u proljeće iznenaditi šarenilom boja.


Zahvaljujemo svima koji uvijek nađu vremena i – prvenstveno – dobre volje te nam pomognu u organizaciji i nabavi materijala potrebnog za izvođenje ovakve akcije. Ovoga puta posebno bismo istaknuli Damira Drvodelića, docenta Šumarskog fakulteta koji je donirao stablo jarebike te naše mještane Ivu Brozinčević, koja nam je stručna podrška u organizaciji, i Josipa Cvetnića Esperantovog koji se nesebično odazvao i pomogao svojom mehanizacijom.


I naravno, najviše hvala našim malenima koji su dali lijep primjer i nisu se libili uprljati ručice kako bi uljepšali svoj park.

Foto: Mario Žilec, Ana Posavec, Iva Brozinčević


Štrajk se nastavlja do daljnjega