Prijava

Vaša prijava

U susret Fašniku


Ovih se dana povela polemika oko datuma početka te završetka gradnja našeg Društvenog doma. Za pomoć sam se obratila mojem ujaku Jurju Cvetniću Amerikankinom, za kojeg znam da je sudjelovao u izgradnji Društvenog doma. Naime, prema njegovom kazivanju, svi muškarci od 20 do 65 godina, trebali su 5 radnih dana sudjelovati u izgradnji Doma. Dom je rađen po projektu Ljubomira Kosa.

Prvo događanje u Društvenom domu bilo je početkom ’70-ih godina prošloga stoljeća, kada je DVD organizirao Fašejnsku zabavu. Dom tada još nije imao grijanje a nije bio niti požbukan. Moj ujak je iz svoje foto-arhive donio nekoliko starih fotografija iz tog vremena. Na fotografijama se nalaze ljudi koji su revno organizirali fašejnske spelancije. U utorak, na sam Fašnik, krivac za sve bio bi osuđen, dok je u srijedu, na Pepelnicu spaljivan. Najrevniji u organizaciji spelancija bili su: Stjepan Galeković Filček, Josip Kos Jantačov, Josip Cvetnić Lukanov, Josip Kos Garavin, Juraj Cvetnić Amerikankin, Franjo Kos Fabijanov i mnogi drugi članovi DVD-a.

Fotografija na kojoj se vidi dućan – koji je radio već od sredine ’60-ih – i povorka koja se slaže te kreće na Fašnik u Veliku Goricu. Na kamionu se nalaze slavni Cicibani, a kamion je bio vlasništvo Mije Kundića, iza se je dalje slagala kolona traktora. Na slici je lijepo vidljivo pročelje Pepičevog čardaka (danas Župni dvor u Velikoj Mlaki), a fotografiju je snimio sa prozora svoje kuće Antun Galeković Barberov. 

Cicibani na kamionu Mije Kundića. Povorka kreće prema Velikoj Gorici

Također tu je i fotografija iz 1956. godine na kojoj se nalaze: Nada Križanić Bogatuševa, Juraj Cvetnić Amerikankin, a djevojčice sa strane su Vera Vincek rođ. Cvetnić Mamulina i Barbara Galeković Gaga. 

Fašnik u Mraclinu 1956. godine

Pogledajte fotografije i ako koga prepoznate slobodno napišite, prokomentirajte, a ako ima još fotografija, donesite nam da ih skeniramo i pospremimo.

Fotografije: Juraj Cvetnić Amerikankin