Prijava

Vaša prijava

Turopoljski leksikon stiže do Jurjeva

[]

Kapitalni projekt Leksikografskog zavoda “Miroslav Krleža” i Grada Velika Gorica – Turopoljski leksikon – nakon tri godine marljivog rada nalazi se u završnoj fazi. Tim povodom Grad, predvođen v.d. gradonačelnika Ačkarom, jučer je ugostio čelnike LZMK-a na čelu s ravnateljem dr. sc. Filipom Hameršakom, kako bi se dogovorili preostali detalji projekta. Autor i voditelj projekta, naš istaknuti leksikograf, mr. Mladen Klemenčić istaknuo je dobru i plodonosnu suradnju s “terenom” pri čemu je osobito istakao urednički doprinos gđe Katje Matković Mikulčić. 

Nažalost, potres je malo izmijenio planirane gabarite djela, jer će na kraju bogato ilustriranog materijal od oko sedamstotina stranica biti dodano poglavlje posvećeno nemalim štetama koje je zemljotres izazvao u Turopolju, a po svoj prilici otpala je i planirana jurjevska promocija Leksikona u lukavečkom dvorcu, koji je sada izvan upotrebe. No, kako bilo Leksikon će do Jurjeva ugledati svjetlo dana, a što se promotivnih aktivnosti tiče nazočni su naglasili da znaju kako se na Mraclin, u kojem je sve i počelo, uvijek može računati.

Ovo će doista biti knjiga za svaki turopoljski dom. Autorski tim, koji je okupio preko sedamdeset suradnika iz Zavoda i Turopolja, ostvario je prvu veliku sintezu turopoljske povijesti i sadašnjosti, te sto godina nakon velikog Emilija Laszowskog, s punim pravom možemo očekivati reprezentativno djelo na ponos čitave turopoljske, ali i hrvatske leksikografske zajednice. To je ujedno bio i zaključak sastanka na kojem su, osim spomenutih, sudjelovali i g. Zvonko Kunić i gđa Vesna Župetić, članovi gradske uprave, te član uredništva Ratko Cvetnić.


Općina Orle u sustavu e-Novorođenče