Prijava

Vaša prijava

Uz Noć muzeja – Dučecov spomenar Dana sv. Vida

[]

Vidovo i Vidovsko proščejne već su naraštajima najveći mraclinski blagdan. Stoga ne čudi da su “Dani svetog Vida”, manifestacija koju je KUD Dučec pokrenuo 2006., brzo postali zaštitni znak našeg mjesta. Tjedan uoči samog blagdana već je punih petnaest godina prepun kulturnih događanja, koje su žitelji našeg sela s veseljem prihvatili. Iz godine u godinu, sadržaji su bili sve bogatiji, a događanja sve posjećenija.

I onda se dogodila 2020., u kojoj se – zbog pandemije Covida 19 – sve promijenilo. Dani svetog Vida prošle su godine skromnije obilježeni, no time se nije smanjio entuzijazam svih onih kojima ta manifestacija nešto znači. Rezultat je knjižica – “Petnaest izdanja Dana svetog Vida” – koja na 80 stranica, uz više od 270 fotografija kronološki prikazuje kako je to izgledalo. Da ove godine nije bilo manjka događanja i viška vremena vjerojatno ne bi bilo ni ovog spomenara posvećenog jednoj ideji nastaloj prije dosta godina. No, kad nas je već javnozdravstvena situacija gurnula u virtualnu orbitu koristimo večerašnju Noć muzeja da na stranicama portala predstavimo ovaj vrijedni memorijalni album.Gledajući fotografije osjećaji su podijeljeni; od sjete za prošlim vremenima, za dragim ljudima koji su ostavili neizbrisiv pečat u društvenom životu sela, a više nisu s nama, do ponosa da je svatko od nas utkao djelić sebe u te projekte. Svega toga ne bi bilo bez istaknutih pojedinaca, sponzora, suorganizatora, tamburaških sastava, kazališnih družina, kulturno umjetničkih društava, svih članova Dučeca i ostalih mraclinskih društava, ali i samih Mraclinaca i gostiju, svih onih koji su nas vjerno podržavali proteklih godina i bez kojih ni ova knjižica ne bi ugledala svjetlo dana.

Vjerujemo i nadamo se da je ova godina bila iznimka i da ćemo po zagovoru našeg nebeskog zaštitnika sv. Vida, u čiju čast sve ovo i radimo, već ove godine njegove dane obilježiti obiljem kulturnih događanja, onako kako smo to radili i do sada i kako ćemo to raditi i ubuduće. A to tada, nadamo se, bit će zaliječene i statičke rane na našoj kapeli.

Autori ili vlasnici fotografija koje se nalaze u knjižici su Nedjeljko Babić, Foto Ljubek, Franjo Kos Ritakov, Josip Kos Čikov, Stjepan Kos Čikov, Vitomir Štuban, Vesna Tafra te Vladimir Vinetić. Izdavač knjižice je Kulturno umjetničko društvo Dučec, glavni urednik je predsjednik Matija Kos, lektor je Ratko Cvetnić, grafičku obradu i dizajn odradila je Maja Mravec, dok su u pripremi i sugestijama sudjelovali i ostali članovi Upravnog odbora. Knjižicu je tiskala Tiskara Markulin d.o.o. iz Lukavca, a veliku financijsku potporu projektu dao je Grad Velika Gorica i njegov Upravni odjel za društvene djelatnosti na čelu sa pročelnikom Zvonkom Kunićem.

Planirana promocija knjižice zbog epidemiološke situacije trenutno nije moguća, no svi zainteresirani koji žele kupiti knjižicu po promotivnoj cijeni od 50,00 kn mogu se javiti predsjedniku Matiji Kosu na 091 5472355. Usput napomenimo da će u prvoj polovici veljače KUD Dučec organizirati posebnu Godišnju i izbornu skupštinu sukladno epidemiološkim mjerama, stoga će svi članovi Društva moći nabaviti knjižicu i u toj prilici.