Prijava

Vaša prijava

Čista srijeda – Pepelnica

[]

Dan je uoči Čiste srijede – Pepelnice, dan kojim započinje korizmeno vrijeme u kojem se vjernici na osobit način pripremaju za najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Na Čistu srijedu vjernici pristupaju obredu pepeljenja .Svećenik vjernike posipa pepelom po glavi ili stavi znak križa na čelo izgovarajući: “Sjeti se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti” ili “Obratite se i vjerujte evanđelju”. Pepeo koji se koristi su spaljene grančice od prošlogodišnje Cvjetnice. Vjernici su pozvani na post i nemrs što znači da moraju izbjegavati meso, mlijeko i mliječne proizvode i jaja, a samo jednom u danu mogu se najesti do osjećaja sitosti. 

Korizmeno vrijeme traje četrdeset dana kada smo pozvani na pokoru, odricanje, promišljanje o prolaznosti ovozemaljskog, mijenjanju vlastitog ponašanja sa odlukom da ćemo postati bolji prema svom bližnjem, spremni oprostiti. Ostale su mi lijepe uspomene iz djetinjstva kada sam kao dijete sa svojim vršnjakinjama u našoj kapeli molila Križni put, razmatrajući kroz četrnaest postaja Isusovu patnju i muku do konačne smrti na križu. Ta lijepa tradicija nastavila se do danas.

Nastojmo ove korizme promijeniti loše navike, ponašanje, odbacimo sebičnost, zloću, jal, postanimo bolji jedni prema drugima, neka to bude naš doprinos za one koji su bolesni, umirući, i one koji su ostali u ovom potresu bez svojih domova.