Prijava

Vaša prijava

Na Grabi održana komemoracija Davoru Štubanu

[]

Preksinoć je na terasi kraj mraclinskog nogometnog igrališta na Novoj grabi – baš na mjestu koje  je za  Šorea bilo samo srce Mraclina – održana komemoracija Davoru Štubanu. U tišini ranoproljetne večeri okupila se obitelj, prijatelji, suradnici, susjedi, čelnici goričkog javnog života, da još jednom ožive samosvojni život koji je stao iznenada, 1. ožujka, u 57. godini. Nagli odlazak osobe, koja je u našem kraju bila svojevrsni sinonim za energiju i viziju, uvijek one koji su ga poznavali ostavi u stanovitoj bespomoćnosti koju nitko ne može nadvladati sam za sebe, pa je upravo takva potreba okupila Šoreove bližnje na terasi Grabe. Pred suprugom Ljiljanom i ostalim članovima obitelji, svoje su sjećanje na Davora evocirali njegovi najbliži suradnici. Goran Vukašinec, predsjednik NK Mraclin, prisjetio se svih njegovih igračkih i dužnosničkih uloga u klubu, od vremena “Joškecovih pionira” pa do danas.

– Znao nam je reći “Dečki, ja sam u klubu bil sve osim oružara”.

Potpredsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Velike Gorice, Darko Blažinčić sjetio se svoga tajnika i kao perspektivnoga mladog nogometaša – iz vremena na koje je Davor Štuban bio veoma ponosan – a potom i kao novinara i plodnog publicista, te dužnosnika koji je pokrivao različite razine lokalnog i nacionalnog sporta, od Mraclina do Hrvatskog olimpijskog odbora.

Igor Đuran, Davorov suradnik iz sportskog novinarstva, naglasio je kako je pokojnome prijatelju i sugovorniku obitelj ipak bila ispred svega, a zajedničke suradnje prisjetio se kao osobito dragocjenog dijela vlastitog profesionalnog i osobnog života. Krešimir Ačkar, v.d. gradonačelnika, sjetio se Davorove samosvojnosti i njegove sposobnosti da u svakom razgovoru obogati sugovornika. 

– Intelektualni raspon mu je bio ogroman – mogli ste s njim od lokalnog nogometa. preko sporta, povijesti, književnosti, politike… Tko će sada zamijeniti njega, koji je letvicu postavio tako visoko? Kao da se neki crni oblak nadvio nad Mraclin.

U dostojanstvenoj šutnji ljudi koji su ga voljeli još su jednom prošli kroz tugu odlaska, ali i nadu da će u vječnoj domovini Davor Štuban dobiti mjesto koje zaslužuje. Toj su se nadi, osim Mraclinaca, pridružili i Davorovi poštovatelji iz Gorice, Bune, Turopolja, a ovom je prilikom potrebno zahvaliti i čelnicima NK Mraclin i Vijeća MO-a, koji su se potrudili oko prirednje ovoga tužnog zbora posvećenog uspomeni na posebnog čovjeka, Davora Štubana Šorea.