Prijava

Vaša prijava

Danas otvorenje kanala Kvarner – Turopolje

[]

Dugogodišnji kapitalni projekt Hrvatskih voda i Hrvatske turističke zajednice, kanal Kvarner – Turopolje, napokon je završen te se danas popodne u Bakru očekuje svečano puštanje u rad. Naime, kanal je prokopan na liniji Bakar – Ogulin – Lučko, gdje se veže na postojeći kanal Sava-Odra. Nema sumnje da je dovršetak ubrzala i predizborna situacija, ali kako god bilo s radošću pozdravljamo finalizaciju ovoga strateškog projekta. 

Kanalom će poteći morska voda sve do Čičke Poljane, no treba naglasiti da će – zbog mnogobrojnih pritoka – voda putem gubiti na salinitetu i postajati boćata, što znači da će pri dnu biti morska, a u gornjim slojevima slatkovodna. To iznimno obogaćuje riblji fond, pa će Kanal Kvarner-Turopolje – kako tvrdi naš vodeći hidrolog ing. Mutimir Vodanović – po kvaliteti i bogatstvu ribe biti u rangu delte Neretve ili Prukljanskog jezera. Ne treba naglašavati koliko će to  obradovati turopoljske ribolovce. 

Današnjem puštanju u rad nazočit će i kompletna Vlada Republike Hrvatske, a vodeni val trebao bi do mraclinskog dijela kanala stići oko 16.30 h. Premda će nailazak vode izgledati spektakularno (simulacija na slici), nadležni kažu da nema nikakve opasnosti jer će nasipi bez problema izdržati ovaj mali tsunami, koji se ionako sastoji uglavnom od morske pjene. No, kad se vodostaj stabilizira bit će to pravi raj za ribiče, kupače i druge ljubitelje vodenih sportova.