Prijava

Vaša prijava

Sergej Jakirović već je bio koban za Igora Bišćana, sada lovi četvrtu i najvažniju pobjedu nad nekadašnjim suigračem iz Kutije šibica

[]

RIJEKA Utakmicom Šibenik – Osijek počela je završnica uzbudljivog SuperSport HNL-a u kojem se dva kola prije kraja dijele još dvije europske ulaznice te ona jedna za niži razred hrvatskog nogometa. Utakmica je to koja se s pozornošću pratila jer osim što kroji samo dno ljestvice, bitno utječe na poredak u gornjem domu, u kojem teoretske šanse za Europu ima čak pet klubova. Kombinacija je uistinu puno, ali ono najvažnije za sastav Sergeja Jakirovića je da njegova momčad još uvijek drži sve u svojim rukama i sama odlučuje o svojoj sudbini.

Nogomet se ovoga proljeća opet vratio na Rujevicu, a vraća se i Igor Bišćan. Donedavni izbornik U-21 reprezentacije i bivši trener Bijelih dolazi na Rujevicu s najboljom hrvatskom momčadi i kao – prvak. S Rijekom je osvojio Rabuzinovo sunce na Drosini baš protiv Dinama i odmah se u svlačionici oprostio od riječke klupe. Sada su se uloge i karte bitno izmiješale. Do te mjere da mogu itekako poremetiti riječke planove, koji ipak ne ovise samo o toj utakmici. Rijeka u Europu može i pobjedom u posljednjem kolu protiv Osijeka.

Ne izgubiti

Bilo kako bilo, nedjelja donosi veliki sudar Rijeke i Dinama, dvaju najboljih proljetnih sastava, sudar novoposložene momčadi i koncentracije kvalitete, trenerskih filozofija Sergeja Jakirovića i Igora Bišćana. Predvodnici su novog vala hrvatskih trenera koji su se već dokazali i dokazuju se. Poveznice Jakirovića, Bišćana i Rijeke su brojne, ali i Bijelih i Modrih, toliko da će se s jedne strane naći Dilaver, Janković i Marin, kao bivši ili posuđeni igrači Dinama, a s druge Ristovski, Mišić i Drmić, kao bivši Bijeli koji su ostavili traga na Rujevici.

Očekivano, Dinamo je favorit u gotovo svakoj utakmici HNL-a, posebno kladioničarski. No, ovoga puta preliminarni koeficijenti ističu da će oni koji svoj novac stave bilo na pobjedu Rijeke ili Dinama zaraditi isti iznos. Razloge takvog izračuna svakako treba tražiti u većoj važnosti derbija za Riječane. Bodovno Modrima utakmica ne znači gotovo ništa, dok Bijelima znači sve. U tih 90 i nešto više minuta mogla bi stati cijela jedna turbulentna riječka sezona i eventualnim trijumfom biti označena kao jako uspješna. U suprotnom Osijek je zadnja riječka šansa.

«Uđemo li u Europu, bit će to ravno osvajanju naslova prvaka«, već je nekoliko puta istaknuo Jakirović nakon što je Rijeku vratio »iz mrtvih«, a onda i povećao apetite uprave i navijača. Praktički se doveo u situaciju da će uz ulogu spasitelja postati i (anti)junak, ovisno o onome što pokaže ljestvica kada se podvuče crta nakon posljednjeg sučevog zvižduka na oproštaju od Gradskog vrta.

Ovo neće biti prvi trenerski sudar Jakirovića i Bišćana, naprotiv, dosad su bila tri i aktualni trener Rijeke je kao kormilar Gorice sva tri puta matirao šefa struka Modrih na klupi Rijeke. Nakon što je »presudio« Matjažu Keku, Jakirović je čak tri puta 2019. godine bio koban za Bišćana, i to rezultatima 3:1, 1:0 i 2:0. U prvoj utakmici Turopoljci su osvojili Rujevicu golovima Zwolinskog, Lovrića i Dvorenekovića, dok je jedini pogodak za Bijele zabio Acosty, i to za rano vodstvo. U drugoj je Riječanima u Gorici presudio opet, u to vrijeme sjajni Lovrić, a u trećoj, na startu nove sezone, Suk i Ndiaye. Jakirović je tada uspjehe protiv Rijeke protegao još i na pobjedu nad Simonom Rožmanom na Rujevici (2:1).

Pravo je pitanje što donosi najnoviji, nedjeljni sudar, hoće li Jakirović nastaviti seriju uspjeha nad svojim suigračem s parketa Kutije šibica, hoće li Bišćan prvi put slaviti ili će sve završiti miroljubivo i bez pobjednika, što u konačnici, poslože li se neki drugi rezultati, ne mora biti loše za Riječane. Pratitelji sa strane znakovito će istaknuti – važno je ne izgubiti.

Poslastica

Jakirović i Bišćan svježi su treneri svojih novih momčadi i stručnjaci čiji se rukopis već vidi na travnjacima. Na početku su mandata i velikoga posla u stvaranju i jačanju novih momčadi, a prije svega bitna im je stabilnost sastava i igra obrane. Upravo je na njoj Jakirović gradio proljetnu Rijeku angažmanom Dilavera, koji bi sigurno bez problema mogao igrati i u Dinamu, dok je kod Modrih upečatljivo da su u sedam utakmica pod Bišćanovim vodstvom dobili samo jedan gol, i to u gostujućoj pobjedi u gradskom derbiju s Lokomotivom (2:1).

Rijeka u napadačkom dijelu ima Frigana, kojeg je afirmirao baš Jakirović, a Bišćan ga zna iz vremena mlade reprezentacije. Sada bi on trebao biti prva opasnost za Bišćana, a možda onda već u lipnju budu branili boje istoga kluba. I gradili europske planove. Puno je toga isprepleteno između Rijeke i Dinama, a tajming i ulog, uz atmosferu, mogu garantirati poslasticu za kraj sezone na Rujevici. Rijeka nakon dugo vremena igra jednu posebno važnu i veliku utakmicu.

Rijeka u napadačkom dijelu ima Frigana, kojeg je afirmirao baš Jakirović, a Bišćan ga zna iz vremena mlade reprezentacije. Sada bi on trebao biti prva opasnost za Bišćana, a možda onda već u lipnju budu branili boje istoga kluba. I gradili europske planove. Puno je toga isprepleteno između Rijeke i Dinama, a tajming i ulog, uz atmosferu, mogu garantirati poslasticu za kraj sezone na Rujevici. Rijeka nakon dugo vremena igra jednu posebno važnu i veliku utakmicu.

Prednosti i nedostaci? Rijeka igra doma, pred svojom publikom i bit će više nego motivirana. Ima solidnu koncentraciju kvalitete i veliku želju da jednu iscrpljujuću i turbulentnu sezonu okruni Europom. Ima dobre preduvjete za dobar rezultat, iako je u padu forme. Dinamo, s druge strane, dolazi rasterećen i želi pokazati da je i dalje hrvatski »broj 1«. Nema sumnje da će i Bišćan motivirati modre trupe. Njemu samome sigurno ne nedostaje želje da se dokaže na Rujevici u novoj ulozi nakon pomalo gorkog odlaska s trofejem. Emocija će biti i previše, a svi se nadaju, i dobrog nogometa. I prave, korektne atmosfere.

 

SERGEJ JAKIROVIĆ

godina: 46

mjesto rođenja: Mostar

igračka karijera: Zagreb, Radnik, Spittal, Rijeka, CSKA Sofija, Kamen Ingrad, Korotan, Istra, Spartak T., Neretva

reprezentacija i nastupi: BiH (5)

trenerska karijera: Sesvete, Gorica, Maribor, Zrinjski, Rijeka

učinak u Rijeci: 10 – 3 – 4

preferirana formacija: 4-2-3-1

 

IGOR BIŠĆAN

godina: 45

mjesto rođenja: Zagreb

igračka karijera: Dinamo, Samobor, Liverpool, Panathinaikos

reprezentacija i nastupi: Hrvatska (15)

trenerska karijera: Rudeš, Olimpija, Rijeka, Hrvatska U-21, Dinamo

učinak u Dinamu: 4 – 3 – 0

preferirana formacija: 4-2-3-1

Objava Sergej Jakirović već je bio koban za Igora Bišćana, sada lovi četvrtu i najvažniju pobjedu nad nekadašnjim suigračem iz Kutije šibica pojavila se prvi puta na Novi list.