Prijava

Vaša prijava

Bivši igrač Rijeke i Osijeka: “Jakirović i Tomas su jako motivirani, obojica će ići po važnu pobjedu”

[]

RIJEKA  Nogometaši Rijeke u subotu zatvaraju sezonu u kultnom Gradskom vrtu, stadionu otvorenom 1980. godine, koji završnim derbijem praktički odlazi u povijest. Utakmica s Osijekom, koji u posljednje kolo SuperSport HNL-a ulazi s bodom više od Rijeke, ogled je za treće mjesto, momčad Sergeja Jakirovića u prilici je popraviti prošlogodišnji plasman na četvrto mjesto, što je najlošiji rezultat Bijelih u zadnjem desetljeću. Motivi su obostrani jer se i momčad Stjepana Tomasa želi uspjehom oprostiti od stadiona na kojem su stasale generacije i generacije uspješnih i kvalitetnih igrača, od kojih su mnogi završili i u dresu Rijeke.

Rijekin aktualni trenutak glede forme nije najbolji, u posljednje tri utakmice momčad je osvojila samo bod, sedam u zadnjih pet utakmica, dok su Osječani u isto vrijeme na svoj konto upisali deset bodova. Gledajući proljeće, riječki je sastav istopio Osijekovu prednost od 15 bodova pa ga u jednom trenutku i preskočio. Osijek je imao svoju jesen, a Rijeka proljeće. Jakirović je smatrao da će možda i ta posljednja utakmica odlučivati o Europi, srećom, obje su momčadi ostale bez te brige i sada se traži još samo jedan odgovor – tko će biti treći, a tko četvrti.

– I Rijeka i Osijek imali su velike probleme. No, iščupali su se. Obje momčadi rezultatski su se digle i Europa je tu. Osijek ima veliki motiv upravo zbog zadnje utakmice na svom starom stadionu, a Rijeka je u nekom laganom padu – kaže Jurica Vranješ, bivši igrač Rijeke i Osijeka, hrvatski reprezentativac i internacionalac. – Možda su se Riječani malo ispuhali, ali svaka im čast kako su se digli nakon onako loše polusezone i loših odluka nekih ljudi, prije svega, menadžera Palikuče. Jakirović je to sve »izgladio« s Damirom Miškovićem i Srećkom Juričićem te im na tome treba čestitati. Ne znam je li se momčad nakon sve te euforije zasitila ili je dosegla svoj maksimum. No, vjerujem da će i Tomas i Jakirović ići na pobjedu.

Sheriff i Zrinjski

Domaći su imali veliku bodovnu prednost pred Rijekom, ali su i ostali bez Kleinheislera, Belje, Ivušića, Lončara, Mancea… Treneru Borimiru Perkoviću nije bilo lako naći pravi balans momčadi i brzo posložiti novu momčad.

– Po meni je tu bilo lutanja, a i puno krivih poteza Nenada Bjelice. Bilo je tu puno igrača koji nisu bili dorasli kvaliteti i primanjima koja su imali. Bio je to napuhani balon koji je puknuo. Perković, ni kriv ni dužan, nije mogao to izvući, a vjerojatno ne bi niti bolji treneri. Osijek je tu upao u veliki problem, a imat će ga i dalje, bez obzira na to što su se digli u zadnje vrijeme. Ja mu kao mojem bivšem klubu želim svu sreću, ali bojim se da je tamo previše nagomilanih igrača, tako da se iduće sezone mora napraviti ozbiljan rez i remont. A vidjet ćemo što će i Mađari napraviti od ljeta nadalje.

Jurica Vranješ/V. KARUZA

U biti Osijek i Rijeka upali su u istu zamku problema. Kadar im je dosegnuo brojku od gotovo 50 igrača.

– Rijeka je odličan klub za razvoj igrača i njihovu daljnju prodaju, ali u Palikučino vrijeme taj je problem eskalirao. On je nametnuo neku svoju filozofiju koja nije mogla proći. Brojni igrači nisu mogli donijeti razliku, a sve to košta. S druge strane, pogodilo se s trenerom Jakirovićem. On je dobio sve ovlasti, odličan je čovjek i trener. Jakir je to ozbiljno posložio po onoj »ili možeš ili ne možeš«.

Jakirović i Tomas prošle su sezone već »igrali« jedan protiv drugoga i to u Ligi prvaka. U prvom pretkolu Lige prvaka Tomas je kao trener moldavskog Sheriffa izbacio Zrinjski (0:0, 1:0).

– Tomas je aktivan trener, on radi svih 90 minuta, uostalom, takav je bio i igrač. Donekle je posložio Osijek i izvukao maksimum u aktualnoj situaciji. Što će donijeti budućnost, tek treba vidjeti. Jakirović ima iza sebe odlične uspjehe. Nije lako osvojiti prvenstvo sa Zrinjskim u BiH, gdje nema niti VAR-a niti nekih važnih pravila. Uostalom, on je i pokrenuo Goricu i od nje napravio ozbiljan klub. U Rijeci je to samo dodatno potvrdio. On je trener bez ustručavanja, zna što hoće i to kaže svakom igraču. Uspio je napraviti dobar posao s momčadi koju je standardizirao uz još nekolicinu igrača.

Bitna ulaganja

Hrvatska liga evidentno je pala kvalitetom, uz svu izjednačenost. Rijeka i Osijek morat će se nužno pojačati ako žele ostaviti traga u Konferencijskoj ligi.

– Za Europu i nešto više svi se moraju pojačati. Pitanje je što će biti s Friganom, a sada je teško naći igrača koji će garantirati 15 do 20 golova za pet do osam tisuća eura mjesečno. Toga nema. U nogomet se polako vraćaju novci i transferi i sve će biti skuplje i skuplje. U dovođenje pravog igrača mora se uložiti. Financijske mogućnosti puno će toga diktirati.

Rijeka je ovoga proljeća promovirala dosta mladih igrača, pri čemu je posebno iskočio Frigan, koji je postao tražen i izvan granica Hrvatske.

– To je dobra stvar za Rijeku. Klubu i igračima posebno je pomoglo ono vrijeme dok je čitava jedna kolonija mladih branila boje Hrvatskog dragovoljca. Sad je na igračima da učine kontinuitet. Frigan je napravio taj iskorak, a je li to dosta za Dinamo, teško je reći. Po meni još nije. No, postao je zanimljiv. Kad bi ponovio još jednu ovakvu sezonu, onda je to već druga priča. Opet, u stvarnosti, kad mladi igrač eksplodira, mora se reagirati jer on može završiti negdje drugdje.

Gradski vrt odlazi u povijest, jednako kao što je otišla i Kantrida. No, sjećanja ostaju.

– Gradski vrt će nama, bivšim igračima, uvijek ostati u srcu. I to bez obzira na to što je većina nas igrala po europskim klubovima i Ligu prvaka. Uvijek ostaje u sjećanju onaj prvi stadion. U moje vrijeme imali smo dobru generaciju, postojala je neka druga kvaliteta nego danas. Bili su to puno bolji igrači, koji su igrali iz srca i ljubavi prema klubu, a danas igraju zbog novca u 90 posto slučajeva. Jako sam sretan što sam prošao tamo i to vrijeme, ali i ovo današnje, vrijeme novaca. Tamo sam napravio prve korake i Osijek ostaje u srcu. U sjećanju mi uvijek ostaje utakmica Kupa UEFA-e protiv Anderlechta koju smo dobili 3:1, a ja sam zabio gol. Bila je to jedna od mojih prvih europskih utakmica za Osijek pred punim stadionom. Pampas treba pohvaliti, kao što treba pohvaliti i Rujevicu. Ta dva stadiona bit će najbolji u regiji, kako se voli reći. Samo s takvim mogućnostima prve momčadi i akademije mogu se stvarati igrači – zaključio je Vranješ.

Bristrić se snašao u Olimpiji, nismo požalili

Admir Bristrić, mladi BiH reprezentativac, igrač kojeg zastupa baš Vranješ, završio je u slovenskom prvaku Olimpiji.

– Bristrić je prošao ispod radara Rijeke. On ima kapacitete za ozbiljan europski nogomet. Jako dobro se snašao u Olimpiji, osvojio je Kup i prvenstvo. Igrat će kvalifikacije Lige prvaka. U Olimpiji su ga prepoznali, iako sam ja htio da ostane u Rijeci te da Frigan i on budu napadački tandem s 19 godina i naprave jedan »boom«. Odlučili smo se za Ljubljanu i uopće nismo pogiješili. U 14 utakmica zabio je četiri gola i ovo mu je odličan korak, kad nije već u Rijeci dobio šansu. Hodža još nije napravio taj iskorak kao Frigan. Igra toplo-hladno, Smolčić također… Jakirović je uveo nove metode, mladi su dobili šansu i od ljeta će se vidjeti na koga može najozbiljnije računati. On je prvi koji će mladom igraču dati šansu, ali onome »koji može« – kaže Vranješ.

 

 

Objava Bivši igrač Rijeke i Osijeka: “Jakirović i Tomas su jako motivirani, obojica će ići po važnu pobjedu” pojavila se prvi puta na Novi list.