Prijava

Vaša prijava

Bijeli su ipak zaključili sezonu na željeni način, proljetno buđenje zamaskiralo je jesenske promašaje vodstva kluba

[]

RIJEKA  Nogometaši Rijeke nisu uspjeli u trećoj proljetnoj misiji pod vodstvom trenera Sergeja Jakirovića. Na oproštaju od Gradskog vrta izvukli su gorak remi s Osječanima, nedovoljan da ih preskoče na trećem mjestu. No, u konačnici, kada se podvuče crta, iza Bijelih su ovoga proljeća dvije itekako uspješne misije. U onoj prvoj vratili su se iz ponora koji je poprilično uzdrmao reputaciju kluba, u onoj drugoj su izborili Europu. Od prvoligaškoga davljenika, Rijeka je na kraju postala momčad s europskom putovnicom.

Rijetko je to viđen podvig, četvrto mjesto u konačnici je velik uspjeh u nikad lošijoj sezoni ere Damira Miškovića u Ligi 10, koji je klub preuzeo na svoj rođendan u ožujku 2012. godine prije točno 11 godina i tri i pol mjeseca. U tom razdoblju Rijeka je jednom bila prvak, pet puta osvojila je drugo mjesto, dva puta bila je treća, a sad je dva puta osvojila četvrto mjesto. Peto mjesto osvojeno je 2013. godine u Ligi 12, a 12. u Ligi 16 2012. godine kad je Rijekin predsjednik kao spasitelj došao na kraju sezone. Miškovićeva era praktički je zaživjela u punom smislu u sezoni 2013./14. kada su Bijeli završili drugi iza Dinama.

Nakon šest sezona s jednim prvim (2017.) i pet drugih mjesta Rijeka je dvije sezone završila kao treća, posljednje dvije kao četvrta momčad HNL-a. Pad je evidentan posljednje četiri sezone, no to je preslika ukupne klupske situacije, vremena korone i puno manjih ulaganja. O svemu zorno svjedoči i broj osvojenih bodova, Rijeka je ove sezone osvojila 49 bodova, najmanje posljednjega desetljeća, dok se, primjerice, u vrijeme osvajanja dvostruke krune ta brojka zaustavila na 88 bodova.

U cijeloj priči netom završene sezone, za navijače Bijelih najvažnije je da se Rijeka vratila u skladu s transparentom koji je Armada znakovito izvjesila nedavno na svom Sjeveru. Čestitke u prvom redu idu igračima i struci na čelu s Jakirovićem, a navijači su bili taj važan zamašnjak koji je samo dodatno pogurao proljetnu momčad. Ipak, odvrti li se film unatrag, okrene li se »retrovizor« kroz pet slika turbulentne sezone, sasvim je jasno da je Rijeka imala nikad sumorniju jesen i jedno od najboljih proljeća. Jesenas je osvojila 15, a na proljeće 34 boda.

Skupi promašaji

1. POTRAGA ZA TRENEROM I PALIKUČINI PROMAŠAJI

Već na startu sezone trajala je grozničava potraga za trenerom, prvi kandidat, malteški izbornik Devis Mangia, pretvorio se u veliku smetnju, a uprava i struka na čelu s dvojcem Mišković – Palikuča odlučila se za »riječku priču«. Povjerenje na kormilu dobili su Dragan Tadić i Fausto Budicin, momčad se kompletirala u hodu, no pokazalo se da su brojni dolasci i odlasci potpuno narušili stabilnost momčadi. Kadar do 45 igrača, dobrim dijelom sumnjive kvalitete i posebno loše spreme, pokazivao je iz utakmice u utakmicu brojne slabosti, toliko da je Mišković nakon četiri utakmice odlučio smijeniti Tadića, a vrlo brzo, nakon tri kola otišao je i Budicin. Rijeka je u tom vremenu tavorila na samom dnu, jedno vrijeme bila je čak i posljednja. Krajem kolovoza otkaz je dobio i glavni menadžer Palikuča, a u »sedlo« opet uskočio Srećko Juričić.

2. COSMI SHOW I POVIJESNA BLAMAŽA

Prvi čovjek kluba, Damir Mišković, spas i rješenje vidio je u treneru strancu. Iz »naftalina« je izvukao ime Sersea Cosmija, nekad znanog talijanskog stručnjaka, no niti on unatoč svim naporima nije mogao pokrenuti Halilovića i suigrače. Sve se pretvorilo u nikad viđeni Cosmi show, svaku novu utakmicu Rijeka je kretala u šarenom sastavu, a pomaci su dolazili na kapaljku.

Na površinu su polako sve više isplivavali promašeni angažmani Vrančića, dvojice Pavlovića, Halilovića, Djuričina…. Sve je kulminiralo u jubilarnoj, desetoj utakmici pod Cosmijevim vodstvom kad je Dinamo u svakom smislu nadigrao i ponizio Bijele u jednom od najtežih domaćih poraza na Rujevici (2:7). Bila je to povijesna blamaža na travnjaku. Cosmi je došao na presicu nadajući se da će ipak dobiti još malo kredita, no već pri izlasku s nje bio je bivši, iako je bio čvrst Miškovićev izbor u koji je silno vjerovao.

Pogodak s trenerom

3. DOLAZAK JAKIROVIĆA I DRASTIČNI REZOVI

Krajem studenoga prošle godine Rijeka je angažirala Sergeja Jakirovića i samo potvrdila koliko je pogriješila kada to nije učinila ranije, na samome startu prvenstva. Mostarski stručnjak dobio je odriješene ruke, svakome je dao priliku, a oni koji nisu mogli pratiti njegove zahtjeve, redom su otpadali. Brojka se popela na gotovo 20 igrača, a s Dinamovim kvartetom dolazaka napravljen je zimski remont. Momčad se prije svega standardizirala, postala je stabilna s jasnim konturama, a naglasak je stavljen prije svega na igru obrane.

Jakirović je uveo nova pravila treninga, igre, ponašanja i odnosa prema radu, nakon što je odmah na startu jasno detektirao da je momčad fizički potpuno zapuštena. Četiri tjedna stanke zbog SP-a došla su kao naručena, Rijekini igrači odjednom su počeli puno više trčati i dobivati duele. Na travnjaku se pojavila neka nova Rijeka.

4. TREĆI KRUG HNL-a I NAJBOLJA MOMČAD

Rijeka je s čistom peticom odigrala treći krug prvenstva i tu se praktički krije ključ strelovitog uspona, takvog da je istopljena prednost Osijeka od 15 bodova. Nešto slično učinio je dvije sezone ranije Goran Tomić, preskočio je Goricu i Hajduk i u posljednjem kolu odveo Bijele na treće mjesto.

Rijeka je postala proljetni hit HNL-a te je osvojila najviše, čak 19 bodova, nasuprot pet u prvome krugu natjecanja, kad je dijelila posljednje mjesto s Goricom.

Momčad je s novim trenerom startala remijem u Osijeku i potom nanizala četiri pobjede, igrala je sve bolje, uz poneki kiks, kao što je domaći poraz od Slaven Belupa.

5. PROMOCIJA MLADIH I IZBORENA EUROPA

Rijeka je ovoga proljeća promovirala niz mladih igrača, od kojih je svakako prvo ime Frigan. No standardno su igrali i Galešić i Hodža, Smolčić i Liber uskakali su po potrebi. Frigan je s 14 golova postao prvi klupski strijelac, drugi u HNL-u odmah iz Livaje te igrač na kojeg su brojni klubovi »bacili oko«. Za očekivati je njegov odlazak ovog ljeta jer je klupska kasa u popriličnom minusu, a u izlog poželjnih vinuli su se prije svega Labrović te Selahi i Hodža.

Rijeka je izborila kvalifikacije Konferencijske lige dva kola prije kraja kada su je u Europu promovirali drugi klubovi. Sreće je bilo dobrim dijelom proljeća, no ona je isprovocirana na najbolji mogući način, a euro ulaznica posve je zaslužena nakon dugog hoda kroz trnje. Rijeka je uspjela. A promašaji s početka sezone ne smiju se više ponoviti. Zato su tu Jakirović i novi sportski direktor Raić Sudar, koji već počinju slagati jaču Rijeku.

 

Bijeli bolji u gostima nego na Rujevici

Rijeka je ove sezone bila puno bolja u gostima nego pred tribinama Rujevice. U gostima je osvojeno 27 bodova, a na domaćem travnjaku 22 boda. Po učinku pred svojim gledateljima, Bijeli su tek osma momčad lige, a po onom na strani, treća iza Dinama i Hajduka.

Šteta za pad forme u posljednjih pet kola u kojima je osvojeno isto toliko bodova uz gol razliku 7:8. No, glavnina posla obavljena je u nezadrživom refulu trećega kruga. Zanimljivo, gol razlika je završila s »nulom« (44:44).

Objava Bijeli su ipak zaključili sezonu na željeni način, proljetno buđenje zamaskiralo je jesenske promašaje vodstva kluba pojavila se prvi puta na Novi list.