Prijava

Vaša prijava

Na Rujevici će biti puno posla ovoga ljeta: Novca neće biti, a rezovi i razvoj igrača bit će Jakirovićev izazov

[]

RIJEKA Momčad Rijeke na odmoru je do 12. lipnja, no za ured riječkoga prvoligaša odmora nema. Iako ljetni prijelazni rok počinje 19. lipnja i traje do 8. rujna, u tijeku je početak slaganja igračke križaljke za novo prvenstvo i Europu, pri čemu se niti izbliza ne smiju ponoviti prošlogodišnje pogreške. One su pod vodstvom Roberta Palikuče skupo stajale klub u svakom pogledu, ponajviše financijski, ali i rezultatski te svojevremeno narušile ugled i rejting kluba. I potpuno »zagušile« zimske izlazne transfere.

Nova kadrovska, točnije, igračka križaljka, slagat će se u trokutu predsjednik – sportski direktor – trener, pri čemu će, čini se, upravo šef stožera Sergej Jakirović imati bitno naglašeniju ulogu od svojih prethodnika. Lavovski dio posla morat će odraditi i novi sportski direktor Darko Raić Sudar.

Jakirović se pokazao kao pun pogodak, zimski angažman donio mu je poprilično odriješene ruke i u remontu, koji je bio neizbježan, klub se riješio ugovora sa šestoricom igrača koji su dobili slobodne papire (Andres Solano, Nikita Vlasenko, Alen Halilović, Matej Vuk, Roko Jurišić, Admir Bristrić), dok su šestorica završila na posudbi (Mateo Pavlović, Damjan Pavlović, Gabriel Lunetta, Denis Bušnja, Mario Vrančić, Bernard Karrica), uz ranije Ivana Lepinjicu. Upravo bi povratak »otpisanih« mogao predstavljati prvi problem jer se nisu nametnuli Jakiroviću i pitanje je hoće li dobiti drugu šansu.

Petorica se sigurno vraćaju na Rujevicu, a kod trojice, Lunetta (Sudtirol), Damjana Pavlovića (Degerfors) i Lepinjice (Arminia Bielefeld) postoji mogućnost i otkupa ugovora. Po tom pitanju nekako je »najčistija« slika s Lunettom koji je blizu definitivnog odlaska s Rujevice.

U istom će smjeru i Mikhail Merkulov kojemu jedinom uskoro istječe ugovor, nakon što je ostao potpuno zaboravljen. Nije se ničime nametnuo, niti je odigrao ni minutu u prošlome prvenstvu, a ostat će upamćen po jednom jedinom golu kojim je Rijeka vizirala prošlogodišnje finale Kupa s Hajdukom na Poljudu.

Apotekarsko vaganje

Još su tri igrača čiji je status upitan, a imaju važeće ugovore. To su Pablo Alvarez i Ibrahim Djibrila, koji imaju ugovore još godinu dana te Marco Djuričin, kojeg ugovorna obveza s Bijelima veže još dvije godine. Oni su cijelo ovo vrijeme trenirali na Rujevici s pomoćnicima Sersea Cosmija, što je zapravo još jedna »ostavština« velikih jesenskih promašaja.

STATUS

UPITAN STATUS

Pablo Alvarez

Marco Djuričin

Ibrahim Djibrilla

POVRATAK S POSUDBE

Mateo Pavlović

Damjan Pavlović*

Gabriel Lunetta*

Denis Bušnja

Ivan Lepinjica*

Mario Vrančić

Bernard Karrica

Filip Braut

Dominik Simčić

* postoji opcija otkupa ugovora

ISTEK UGOVORA

Mikhail Merkulov

Rijeka tako na kraju jedne opet uspješne i bremenite sezone, a na početku nove i europski izazovne, mora još uvijek rješavati stare probleme te u isto vrijeme stvoriti konkurentnu momčad na tri kolosijeka. Odlazaka će sigurno biti, u prvom redu mogućih izlaznih transfera su Lindon Selahi i Matija Frigan, ali na meti su i Nediljko Labrović, Prince Ampem, Veldin Hodža, uz Andriju Vukčevića, koji je ostao prošlo prvenstvo na Rujevici u »pet do dvanaest«. Izlazni transferi bitno će određivati ulazne, ali tu će se »apotekarski« vagati.

– Zainteresirani smo za puno igrača, ali neće biti nikakvog licitiranja. Tako ne funkcioniramo i neke stvari koje su prolazile, više neće – znakovito je nedavno ustvrdio Sergej Jakirović na jednoj od klupskih presica. – Nema više puno novca, u smislu davanja na račun imena i CV-a. Zanima nas samo učinak, može li taj igrač podignuti kvalitetu i odmah igrati među prvih jedanaest. A onda da igrač kojeg anagažiramo zaradi novac koji je dogovorio, ali isključivo kroz učinak. Na kraju da razvijemo zajednički taj potencijal i, na kraju krajeva, da možemo prodati igrača i zaraditi. Klubovi žive od toga, da se ne lažemo.

ODLASCI I DOLASCI

MOGUĆI ODLASCI

Lindon Selahi

Matija Frigan

Veldin Hodža

Nediljko Labrović

Andrija Vukčević

Prince Ampem

MOGUĆI DOLASCI

Franjo Ivanović

Marco Pašalić

Mario Ćuže

Kostur i rezerva

Riječki prvoligaš je i dalje bremenit rosterom, na plaći ima oko 40-ak igrača, ali startna pozicija je kudikamo bolja nego zimus. Jakirović je u klubu već pola godine i ima potpuno jasnu sliku i uvid u sve dobre strane i probleme. Profa Jakir detektira stanje puno bolje od prethodnika, svakom igraču pruža šansu, ali nije mu problem i zahvaliti se onima koji ne mogu pratiti zahtjeve nove Rijeke.

I sam Jakirović nedavno je na oproštaju od sezone znakovito ustvrdio da velikog novca neće biti, da će se klub uzdati u postojeće snage s pravodobnom reakcijom u slučaju odlazaka te da će se posebna pažnja posvećivati razvoju igrača i promociji mladih. To je za Rijekinog trenera realan izazov od kojeg ne bježi. Naprotiv. Kroz Goricu, Zrinjski i sada Rijeku uvijek je bio prisiljen stvarati nove vrijednosti, često na bitno urušenim temeljima. I uspijevao.

Za Rijekinu struku posebno je važno što postoje temelji momčadi koji su lani naglo urušeni u jednom trenutku brojnim odlascima glavnih igrača (Murić, Pavičić, Gnezda Čerin, Drmić, Velkovski, Hrvoje Smolčić, Abass…). To je kao kulu od karata urušilo cijelu strukturu momčadi koja se »pojačala« brojnim nespremnim i ozlijeđenim igračima.

Ostane li Labrović, Dilaver je siguran oslonac obrane, Banda zadnje vezne linije, Veiga i Goda dobri »osigurači« bokova, a Liber i Janković, koji ima ugovor o posudbi do 18. siječnja iduće godine, ofenzivnoga dijela momčadi. Oni su, izuzev Jankovića, čvrsto vezani za Bijele. Antonio Marin i Deni Jurić se pak vraćaju u matični Dinamo. Odlasci su stvarnost, ali klub već mjesecima prati dobar dio igrača i, kako sam Jakirović uvjerava, znat će reagirati. Istinske kvalitete nikada dosta, a poslovično je uvijek dobrodošlo po jedno pravo pojačanje u svakoj liniji.

Nema sumnje da će na početak priprema doći i dobar dio juniora. To je važna i posebno bitna unutarnja rezerva Rijeke, čiji će pojedinci sigurno dobiti šansu u novom prvenstvu, jednako kao što su je dobili Frigan, Hodža i Galešić. U prvom redu to su zadnji vezni igrač Andro Babić, lijevi bočni Noel Bodetić, napadač Niko Gajzler, veznjak Borna Panić te stoper Duje Dujmović.

U stopu ih prate Mikloš i Momčilovski. Rijeka već sada ima zanimljivu koncentraciju kvalitete za HNL. Za Europu će ipak trebati dva, do tri prava pojačanja, posebice, ako se želi upasti u skupinu Konferencijske lige, što bi sigurno dodatno stabliziralo klub u svakom pogledu.

Objava Na Rujevici će biti puno posla ovoga ljeta: Novca neće biti, a rezovi i razvoj igrača bit će Jakirovićev izazov pojavila se prvi puta na Novi list.


Izlet u Liku