Prijava

Vaša prijava

Sportski direktor Rijeke komentira prijelazni rok, status otpisanih, ali i ponude za Frigana, Labrovića i ostatak društva

[]

RIJEKA Nogometaši Rijeke u punom su zamahu ljetnih priprema, a ništa slabiji izraz ne može se upotrijebiti niti za struku riječkoga prvoligaša. Igrači prolijevaju znoj na ugodnih 800 metara nadmorske visine Kranjske Gore, klupska operativa zadužena za prijelazni rok i pripremu sezone zasad je na još uvijek podnošljivih 30-ak Celzijevih stupnjeva na Kvarneru.

Dakako, u fokusu je ono što radi Darko Raić Sudar, još uvijek »friški« sportski direktor Rijeke, sve u koprodukciji s Damirom MIškovićem i Srećkom Juričićem. Telefonska veza sa Sergejem Jakirovićem podno Julijskih Alpi je »užarena«, a spona na relaciji glavni trener – glavni operativac nikad čvršća. Posla je puno, a pogreške treba izbjeći ili svesti na minimum. Prošla sezona je opomena svima na Rujevici.

Prijelazni rok je počeo 16. lipnja i nikad nije bio duži, potrajat će do 8. rujna. Sve je zapravo »dvosjekli mač« jer Rijeka mora kupovati ciljano, ali i prodavati. Sve u strogim financijskim gabaritima.

– Sve ide svojim tijekom, a sada je najviše iščekivanja oko nekog dobrog izlaznog transfera. O tome umnogome ovisi hoće li nam se priključiti još koji igrač kojega bismo voljeli vidjeti u novoj momčadi – kaže Darko Raić Sudar, sportski direktor Rijeke. – To je jedno s drugim usko povezano. Na nekim se pozicijama otvorilo malo mjesta i željeli bismo tu pojačati konkurenciju. Želimo imati kvalitetu više. Ako netko sada ne ode, ne možemo niti nekoga drugoga dovesti.

U novonastaloj situaciji za Rujevicu je sljedećih dana i tjedana posebno bitan pokoji izlazni transfer. On bi donio bitnu »akumulaciju kapitala« kojim bi Rijeka lakše zaokružila dodatne želje u kreiranju rostera za novu sezonu.

– Zanimanje za naše igrače postoji. Evo, u srijedu je stigla jedna službena ponuda za Frigana. Svojevremeno je postojao i interes Dinama za njega, a Modri su čak najavili i novu ponudu. Osobno sam bio na EP-u mladih i Frigan je ostavio dobar dojam, bilo je dosta pozitivnih komentara na njegovu igru, nedostajao je možda taj jedan pogodak da dojam bude još puno bolji.

Postoji i zanimanje za Galešića, a došao je i ozbiljan upit za Labrovića. Prije Eura bilo je pak upita za Hodžu, nedavno za Ampema. Ako netko od njih ode, mi već imamo spremno rješenje za novi dolazak. Razgovaramo, a predsjednik nam je dao dosta odriješene ruke.

Vrančić pred raskidom

Bitan problem je i status igrača na koje se više ne računa, takozvanih otpisanih. I tu se stvari kreću u obećavajućem smjeru.

– Vrančić je pred raskidom ugovora, to je sada samo stvar tehnike sa Sarajevom. Lunetta je automatski postao igrač Sudtirola i sve je stvar tehničke prirode. Pavlovići? Damjan još ima ugovor s Degerfortsom do kraja zime, a Mateo je u fazi pronalaska nove sredine. Bušnja ima nekoliko ponuda i vidjet ćemo koja je ponuda najbolja.

Mislim da je i blizu dogovora posudba Djuričina na godinu dana. Status Karrice još nije riješen, imao je ponudu koju je odbio. Situacija kod tih igrača ide u željenom smjeru i želimo je bitno popraviti u odnosu na prošlu godinu. To je takva faza, ali najvažnije je da imamo kostur momčadi. Za tri tjedna počinje prvenstvo i Europa te moramo imati definirano više od 90 posto kadra. Naravno, odlasci Frigana ili Labrovića to mogu poremetiti.

Ivan Lepinjica vratio se među Bijele iz Arminije i jedini je od igrača koji je po povratku s posudbe otišao na pripreme u Sloveniju.

– Nijemci nisu aktivirali opciju za otkup ugovora, a trener ga je želio vidjeti na pripremama i bolje upoznati. Vidjet ćemo kako će se razvijati situacija. Konkurencija je na njegovoj poziciji poprilična, pričekat ćemo procjenu trenera, ako se ne nametne, i on će na novu posudbu. Ivan je dosta toga prošao i već ima dosta iskustva.

Filip Braut, igrač koji je igrao na posudbi na Krimeji, raskinuo je ugovor s Rijekom i karijeru nastavlja u Rogaškoj. Međutim suradnja Rijeke i Orijenta ide dalje…

– Braut je izrazio želju da se okuša negdje drugdje te je došlo do raskida ugovora. Igrače koji su pri kraju juniorskog staža želimo vidjeti u seniorskom nogometu. I koliko ti igrači mogu napraviti iskorak te koliko to sve skupa može biti dobro za Rijeku i igrača. Razgovarao sam s Faustom Budicinom, on je trener koji je s nama vezan ugovorom, i to je za nas svakako jako bitno.

Bodetić i još nekolicina mlađih igrača vrlo će vjerojatno prema Krimeji. Nema smisla ostavljati igrača s nama u kadru samo da trenira, a da ne igra. Pogotovo ako nije riječ o rotacijskom igraču. Igrač tada gubi vrijeme, i to je ono najgore. Frigan, Hodža, Liber… to su prošli i sada su ozbiljni igrači Rijeke.

Babićevo kaljenje

Andro Babić, mladi reprezentativac i igrač na kojeg Jakirović ozbiljno računa, odlazi na kaljenje u bosansko-hercegovačku Premier ligu.

– Babića smo ustupili Posušju nakon što je s nama potpisao profesionalni ugovor. On je jedan od igrača na kojeg mi u budućnosti ozbiljno računamo. Prva liga BiH doći će mu jako dobro za kaljenje i stjecanje iskustva, a takva je situacija bila i s Ilinkovićem, koji se vratio na Rujevicu. Tako je i Janković, koji je sada naš igrač, bio na posudbi iz Dinama u Zrinjskom. Nekada neki igrač možda nije odmah spreman za Rijeku, ali to ne znači da neće biti za godinu dana.

Rijeka je u posljednje vrijeme angažirala čitav niz igrača (Pašalić, Ivanović, Čabraja, Petrovič…), sve djeluje puno ozbiljnije i pravovremenije nego prošle sezone kada se dosta lutalo. I griješilo.

– Tražili smo igrače koji su mladi i potentni. Ivanović i Pašalić nisu htjeli potpisati ugovore u Njemačkoj jer su shvatili da će tamo teško dobiti priliku. Njih osobno poznajem još iz mlađih uzrasta hrvatske reprezentacije jer mi je to bio djelokrug posla. To su mladi igrači kojima treba iskorak u karijeri, ovdje imaju priliku, ali nitko im ništa ne može garantirati, sve je na njima.

O Ivanoviću i Pašaliću znamo dosta, a Petrovič je već nastupao za slovensku reprezentaciju, ima svoju kvalitetu i opravio se se nakon ozljede. Jakirović osobno poznaje Čabraju jer ga je trenirao u Gorici. Tu je i Janković, zadovoljni smo njime i jedna od solucija bila je da on postane naš igrač. Naravno da nam je u tom smislu lakše kad razvijamo igrače za nas nego za nekoga drugog. Uz njih pratimo još neke igrače, a neke želimo i dovesti. Sve u cilju ojačavanja konkurencije.

I sam sam bio trener i najbolja stvar koja postoji je dobra konkurencija. Uz njih, naravno, moramo imati i stožerne igrače, kao što je, primjerice, Dilaver. Kostur je najvažniji, a uz njega moraju stasati mladi. Kod slaganja momčadi bitna je izbalansiranost momčadi. Jako nam je bitno i da igrači koji dolaze budu gladni uspjeha.

Pavlović odlazi

Jakirovićeva momčad napravila je veliki proljetni iskorak i pokazala da se u drugom dijelu može ravnopravno nositi s Dinamom i Hajdukom. Sada i Osijek pojačava redove i za očekivati je opet zanimljivo prvenstvo. Iako je rano za bilo kakve prognoze, Rijeka ima puno bolje pretpostavke da se u novoj sezoni puno ozbiljnije uključi u borbu za sam vrh.

– Uvijek želimo sve najbolje. Predsjednikove želje? Poznajvajući ga, on želi da budemo prvaci. Znam kako on razmišlja. No, treba biti realan. Želimo uvijek biti u vrhu, u borbi za Europu, a ako se ukaže prilika za nešto više od toga, učinit ćemo sve da to i ostvarimo. No, sve to ovisi o puno stvari. Prije svega kako će završiti ovaj prijelazni rok.

Nije lako sastaviti momčad. Vidimo i na primjeru Dinama da puno igrača odlazi. Odigrat će se šest, sedam kola, a prijelazni rok još neće biti završen. Nama je najbitnije da budemo financijski i igrački stabilni. Puno ovisimo o transferima, ali napravit ćemo sve da stvorimo što bolju i kvalitetniju Rijeku. Imamo i dobar stožer, a i atmosfera oko kluba je jako dobra. Stvarno je lijepo bilo vidjeti da su nas navijači onako pratili u završnici prvenstva i punili Rujevicu. Moramo biti prezadovoljni kako smo izvukli sezonu.

Klub je imao dosta sreće u ždrijebu kvalifikacija Konferencijske lige, no nikoga se ne smije podcijeniti. A za sam ulazak u skupinu trebat će proći i barem jednog jakog protivnika. Ostanak u Europi bio je »bingo« u financijskom smislu, ali i u smislu promocije igrača.

– Osobno sam bio na izvlačenju, predsjednik Mišković je želio da nazočim tom činu. Poželio sam taj par Dukagjini – Gibraltar. Dobili smo protivnika kojeg bismo trebali proći, opet smo nositelji, ali treba imati i malo sreće. Puno ozbiljnih utakmica je već i u drugom pretkolu. Nadamo se najboljem.

Do promjena uskoro dolazi i u Omladinskoj školi, Luka Pavlović više neće obnašati funkciju voditelja.

– Voditelj Škole će se promijeniti, želimo neke stvari promijeniti. Njegov nasljednik trebao bi se znati drugi tjedan, a onda ćemo uskladiti i ideje oko trenerskog kadra. Gledamo sve s pozitivne strane i da budemo bolji i u segmentu Omladinske škole – zaključio je Raić Sudar.

Objava Sportski direktor Rijeke komentira prijelazni rok, status otpisanih, ali i ponude za Frigana, Labrovića i ostatak društva pojavila se prvi puta na Novi list.