Prijava

Vaša prijava

Lovac na talente usporedio Matiju Frigana s Cirom Immobileom, Sunderland još nije odustao od napadača Bijelih

[]

RIJEKA  Uz nenajavljeno jutarnje kišno osvježenje dvije »mercato« vijesti zapljusnule su dodatno jučer Rujevicu. Toni Fruk sukladno najavama novi je igrač Rijeke, a zanimanje za Matiju Frigana s Otoka ne jenjava. Fruk, 22-godišnji ofenzivni vezni igrač, ugovor je potpisao jučer u poslijepodnevnim satima, nakon što je kao posuđeni igrač Fiorentine igrao zapaženo dvije sezone u Gorici. Rodom je iz Našica, a krajem siječnja 2019. potpisao je za Viole. Bio je isprva član osječke Akademije Krpan&Babić gdje je i stekao status mladog reprezentativca. Potom je prešao u redove Mouscrona, od kuda je slijedom suradnje belgijskog i talijanskog kluba igrao u Primaveri. Sada je bio u pregovorima i sa zagrebačkim Dinamom nakon što je prestalo zanimanje Fiorentine.

– Bilo je dosta glasina o potencijalnim transferima ovog ljeta, na kraju je to ispala Rijeka. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam došao u Rijeku. Najviše je presudila želja trenera Sergeja Jakirovića, dosta smo bili na vezi i dosta puta se čuli. Rekao bih da je on najzaslužniji za moj dolazak – kaže Fruk.

Tonija navijači Rijeke pamte po po prvijencu koji je zabio baš Rijeci u dresu Gorice. Bio je to efektan gol s dvadesetak metara. No, Rijeka je pobijedila.

– Sjećam se tog gola, bio sam sretan, a sigurno sam rastužio navijače Rijeke. Nadam se da ćemo se sad zajedno radovati golovima.

Fruk je kao mlad igrač napustio Hrvatsku i osjetio igranje u jačim ligama.

– Otišao sam van s nepunih 18 godina i bila je za mene to jedna jako lijepa škola. Upoznao sam drukčiju kulturu i način nogometa te pokušao usvajati ono najbolje. Dojmovi s Rujevice? Iznad očekivanja. Znao sam da je travnjak ponajbolji u ligi. Iznenađen sam uvjetima, vjerujem da će mi biti jako lijepo u Rijeci.

Fruk se nada dobroj sezoni cijele momčadi, ali svojoj u trenutku građenja karijere.

– Vjerujem da ćemo napraviti još bolji rezultat nego prošle sezone, iako je na kraju i tada sve bilo iznad očekivanja. Osobno očekujem da opravdam očekivanja trenera, navijača, ali i svoja osobna. Želim pomoći Rijeci da dođemo do našeg cilja – zaključio je Fruk kao najnovija prinova Bijelih.

Miškovićeva odbijenica

Matija Frigan, uz Nediljka Labrovića, ovog je ljeta Rijekin najtraženiji eksponat, a za mladog napadača čini se da je poprilično zagrizao Sunderland. No, kao i obično, u priči oko talentiranog igrača problem je cijena, u ovom slučaju tvrde otočki mediji. I rizik posla.

Engleski drugoligaš je ponudio četiri milijuna eura, ali to nije zadovoljilo Damira Miškovića koji je istaknuo cijenu od šest milijuna. No, tu nije sve stalo, razgovori se izgleda nastavljaju i vrlo je izgledno da se Sunderland i Rijeka nađu možda ne nekoj cifri od oko pet milijuna. Budući da je riječ o klubu koji se bavi također razvojem igrača, sljedeći dani možda donosu dobre vijesti za Rujevicu koja bi s tim iznosom mogla dovesti još koje pojačanje, a bila bi to jako bitna financijska injekicija kad se zna da je s istim iznosom klub prošle godine završio u minusu.

Poput Immobilea

U isto vrijeme, lovac na talente Jacek Kulig zanimljivo je opisao i usporedio Frigana. Pohvalio ga je kao kompletnog napadača, sa sličnim kapacitetima kao što je napadač Lazija Ciro Immobile, hvaleći njegovu završnicu, instinkt i kretanje.

Sunderland je svjestan rizika posla jer ipak je riječ o igraču koji se nije dokazao izvan Hrvatske, ali s druge strane je mlad i mogao bi u otočkom nogometu znatno napredovati. Friganu je nakon završetka sezone te zapaženih izdanja i golova bitno porasla cijena, s 850 tisuća na 3,5 milijuna eura, čime je postao najskuplji igrač Rijeke.

Kad je u pitanju napadački dio momčadi, Rijeka bi mogla ostati i bez Jorgea Obregona. Na Rujevici od dolaska Kolumbijca nisu u potpunosti zadovoljni njegovim izdanjima, premda je, kad je dobivao šansu, zabijao neke važne golove. Obregon ima ugovor još godinu dana, a kao moguće odredište posudbe spominje se Slaven Belupo. U napadačkom dijelu sve se više nameće Ivanović koji bi mogao biti važan igrač u Jakirovićevim planovima.

Objava Lovac na talente usporedio Matiju Frigana s Cirom Immobileom, Sunderland još nije odustao od napadača Bijelih pojavila se prvi puta na Novi list.