Prijava

Vaša prijava

Tek je došao, a Riječani mu već skandiraju: “Nema straha, živimo za visoke ciljeve”

[]

RIJEKA – Bijeli s Rujevice uspješno su odradili prvu od triju rundi u osam dana. U uvertiri prvenstva na Rujevici je pao Rudeš, momčad Roberta Prosinečkog završila je »među konopcima« iako nije ostavila tako loš dojam, u četvrtak u drugoj rundi Riječani gostuju u Prištini, a odmah potom u nedjelju u Splitu, u sklopu novog Jadranskog derbija.

Ritam je već na startu žestok i to po srpanjskim vrućinama, ali slovenski zrak napunio je pluća igrača Sergeja Jakirovića.

Znali su već tada Bijeli što ih čeka, a takav će biti i čitav kolovoz.

Iako Jakirović u startnoj postavi protiv Rudeša nije dao prednost nijednoj ljetnoj prinovi, šef struke mora biti zadovoljniji s momčadi koja je odradila nastavak nego s onom koja je započela utakmicu.

Uz Niku Jankovića, glavno ime utakmice bio je Toni Fruk, 22-godišnji ofenzivni vezni stigao nedavno iz Gorice, a nakon što je raskinuo suradnju s Fiorentinom.

Fruk je znano ime travnjaka HNL-a, dovođenje njega i stopera Stjepana Radeljića iz Sheriffa najvažniji je segment jačanja momčadi. Protiv Rudeša pokrenuo je Riječane, zabio gol i asistirao.

– Jako mi je drago što smo otvorili sezonu s tri boda i dobrom igrom. Dominirali smo igrom, ali bio nam je potreban taj drugi gol. Nikad se ne zna, svašta se može dogoditi iz jedne pogreške – kaže Fruk. – Sretan sam zbog svog prvijenca i prekrasne atmosfere na Rujevici. Doživljaj je bio stvarno potpun.

Momčad Bijelih dosta je bezidejno funkcionirala u prvom poluvremenu.

– Rudeš je unatoč visokom porazu dobra momčad. Vidi se da su željni dokazivanja i potvrde da su zasluženo u Prvoj ligi. Oni će sigurno svaku utakmicu ići na glavu. Sad je poraz malo visok, ali pokazali su da zaslužuju biti u eliti.

Kolektiv i ciljevi

Toni je prvi dobio zeleno svjetlo za zagrijavanje. I to rano. Ušao je u 57. minuti.

– Oko 15. minute Niko je pao na pod nakon jednog duela, onako na ruku, u prvi trenutak je izgledalo loše te sam odmah skočio na zagrijavanje. Na sreću nastavio je igrati, zabio dva gola.

Utakmica ovog puta nije dobivena na mišiće nego na lucidnost i ideju osovine Janković – Fruk. Rijeka je ranije imala popriličan problem u tom segmentu momčadi, s navedenim dvojcem sve bi trebalo krenuti puno bolje.

– Niko i ja se znamo od ranije i nadam se da ćemo dobro zajedno funkcionirati. Ali generalno sve kreće od zadnje linije pa završava u napadu. I obrnuto. Svaki igrač je jednako bitan, a Rijeka je poznata kao kolektivna momčad. Vjerujem da će je to krasiti i kroz narednu sezonu. Svi zajedno idemo do naših ciljeva.

Slaganje momčadi nudi optimizam. Rijekinim navijačima prošla je sezona donijela puno gorčine i stajala ih jako puno nervoze.

– Normalno je da očekujemo bolju sezonu od one prošle. Definitivno očekujemo da se poboljšamo najmanje za jedno mjesto, ako ne i više. Širok roster? Pa to je definitivno jedan veliki benefit. Nema straha za Rijeku ove sezone.

Desetka i Fiorentina

Jakirović u Fruku vidi igrača koji može pokriti sve četiri pozicije iza središnjeg napadača. »Desetku«, »osmicu«, oba krila…

– Moja prirodna pozicija je »desetka«, ali nisu mi strane niti ostale pozicije iza napadača. Sad malo momčadi igra klasičnom »desetkom«.

U Gorici sam igrao lijevo krilo, nekad znao pokriti i desno. Nije mi to neki poseban problem.

Uoči dolaska na Rujevicu mediji su prenijeli kontakte na relaciji Dinamo – Fruk.

– Jakirović je jako želio da dođem u Rijeku, a ja nisam puno razmišljao. Najljepše je doći tamo gdje te ljudi žele i cijene.

Dinamo? Bilo je nagađanja i raspitivanja, ali ništa konkretnije. Zadovoljan sam dolaskom.

Nisam očekivao da su uvjeti na tako visokoj razini. Stvarno je sve super, a dečki su me odlično dočekali.

Vjerujem da će tako i ostati.

Fruk je prije toga prekinuo suradnju s Fiorentinom koja mu je bila matični klub, dok je u Gorici igrao na posudbi.

– Bilo je tu malo »navlačenja«, ali na kraju se sve super riješilo. Drago mi je što sam postao igrač Rijeke.

Ciljevi su nam sada visoki, ambiciozni smo, a onda to izbacuje pojedince i donosi izlazne transfere. Sve u svoje vrijeme, ne žurim nigdje.

Slijedi Europa na Kosovu pa Jadranski derbi.

– Dosta je utakmica u kratko vrijeme i trebat ćemo napraviti dobru regeneraciju. Mislim da trener neće tu imati problema, a mi idemo normalno na pobjede. Na Poljudu će sigurno biti zanimljivo, posebno nakon pobjede Splićana u Maksimiru. Mi znamo što tražimo u toj utakmici.

Trener vjeruje u Fruka, ističe da je u dobroj formi i na – 80 posto mogućnosti.

– To je točno. Kasnije sam se priključio jer su se pregovori s Fiorentinom malo odužili. Treba mi još malo vremena za prilagodbu. To će sve doći s treninzima i utakmicama – zaključuje Fruk.

Već postao miljenik navijača

»Fruk, Fruk, Fruk…« odjekivalo je tribinama u drugom dijelu utakmice.

Nema sumnje da je Toni već prvim potezima i načinom igre osvojio srca navijača.

– Jako mi je drago zbog toga, navijači su me dobro dočekali i nadam se da ću im se odužiti. Znači golovima, asistencijama i pobjedama s cijelom momčadi. Pa da se svi zajedno radujemo – kaže Toni.

Objava Tek je došao, a Riječani mu već skandiraju: “Nema straha, živimo za visoke ciljeve” pojavila se prvi puta na Novi list.