Prijava

Vaša prijava

Režirao je čudo u Gorici i izjavama znao šokirati javnost. Što mislite o novom trenerskom rješenju na Rujevici?

[]

RIJEKA Novoga trenera Rijeke oni malo stariji navijači pamte u prvom redu kao britkog veznjaka, ono klasičnog zadnjeg veznog oko kojega su vrti puno toga kako u ofenzivnom, tako i defanzivnom dijelu igre svoje momčadi. Rođen je u Zagrebu 1974. godine, karijeru počeo u Zagrebu, nastavio u Borussiji Monchengladbach, Ahlenu i Hapoel Petah Tikvi, da bi povratak u domovinu donio igre u dresu Zagreba, Slaven Belupa i na koncu – Lokomotive. Sakupio je 120 utakmica u Prvoj HNL, 155 u drugoj i 23 nastupa u onoj pravoj, prvoj Bundesligi.

Trenersku karijeru počeo je u 2011. godine kada je bio pomoćnik u zagrebačkoj Lokomotivi. Prvi samostalan angažman odradio je na klupi Rudeša, da bi zatim prešao u Dinamo gdje je vodio drugu, a privremeno i prvu momčad nakon odlaska Zorana Mamića 2016. godine. Kasnije je bio pomoćnik Ivajlu Petevu, pa se odlučio na inozemni iskora. Vodio je drugu momčadi Al Aina (UAE), pa 2019. godine sjeo na klupu azerbajdžanskog Sabaha. Svi ti trenerski poslovi nisu ga ni izbliza obilježili kao onaj na klupi Gorice.

Sopić je u studenom mjesecu prošle godine preuzeo posljednju momčad HNL-a od Igora Angelovskog i odmah poručio:

– Ispadanje nije opcija!

Malo tko je u tom trenutku vjerovao da se iza te fraze krije istinska vjera u ostanak. No, Sopić i njegovi igrači su uspjeli. Dvaput su uspjeli izbjeći poraz od Dinama, okrenuli su u ludoj utakmici dva gola zaostatka od Istre, dobili su Osijek i Rijeku, te izravnog konkurenta Šibenika na Šubićevcu. Sopić je na kraju režirao turopoljsko čudo, te osim rezulatima skrenuo pozornost na sebe i nekim izjavama koje su podignule dosta medijske prašine.

– Glorificiramo strane trenere, a imamo 50 boljih trenera nego što rade tu (valjda u Puli, op. p.). Poms radi čuda, ovaj (valjda Garcia, op. p.) radi čuda… Ljudi, dajte se malo otrijeznite. Imamo 50 naših tenera koji ne mogu dobiti šansu, a znaju nogometa možda više od mene. Ja se danas ne bih veselio da sam pobijedio, majke mi, ovo je strašno… – rekao je Sopić nakon susreta u Puli i podijelio mišljenja.

Neki su ustvrdili kako je ta izjava skandalozna, drugi pak stali iza teze da je konačno netko stao u obranu hrvatske struke.  Neovisno o pogledima na taj slučaj Sopić je potvrdio da, kao što je za igračke karijere nerijetko iskazivao “britke stavove” prema suparničkim igračima na travnjaku, tako je sada za trenerske pokazao da ima “britak jezik” i ne boji se javno poručiti ono što misli.

Gorica je pod Sopićem igrala pragmatičan nogomet oslonjen u prvom redu na čvrsti blok i brzu tranziciju. Nešto slično igrala je i Jakirovićeva Rijeka ove sezone. Svlačionica Bijelih prepuna je mladih igrača spremnih i sposobnih odgovoriti takvim zahtjevima pa prijelaz s Jakirovićevih na Sopićeve “nogometne postavke” ne bi smio biti tako problematičan.

Loading…

Objava Režirao je čudo u Gorici i izjavama znao šokirati javnost. Što mislite o novom trenerskom rješenju na Rujevici? pojavila se prvi puta na Novi list.