Prijava

Vaša prijava

Sopiću se nije poklopila jedna stvar – Dinamo je bio prilično raspoložen protiv Rijeke

[]

ZAGREB Prije nešto više od tri tjedna Željko Sopić je istaknuo da se za osvajanje boda na stadionu Maksimir moraju poklopiti tri stvari – da Dinamo nije raspoložen, da golman gostiju odlično brani i da bude sreće. To je, doduše, rekao nakon remija koji je ostvario kao trener Gorice. Uoči debitantskog nastupa na klupi nešto jačeg kluba Sopić je najavljivao juriš na bodove. Međutim, ove nedjelje nije se poklopila prva stvar. Dinamo je, naime, bio prilično raspoložen.

Foto galerija: HNL: Dinamo - Rijeka Foto: Davor Kovačević

U odnosu na udarnu postavu koja je istrčala na travnjak stadiona Perre Mauroy, Sopić je napravio tri promjene u momčadi za svoj prvi nastup na klupi Rijeke. Baš kao u Lilleu, Matej Mitrović je zauzeo stopersku poziciju umjesto ozlijeđenog Stjepana Radeljića, dok su Andrija Vukčević i Ivan Smolčić preselili na klupu zbog taktičkih zamisli novog trenera Rijeke. Njihove pozicije popunili su Danilo Veiga i Toni Fruk.

Sergej Jakirović je, pak, najavljivao rotacije unutar udarne postave, a na kraju je na teren poslao desetoricu igrača koji su započeli utakmicu protiv praške Sparte, kao da se uplašio svog bivšeg kluba. Onog jedanaestog ipak nije mogao upregnuti jer je još u petak potpisao za Feyenoord. Umjesto Luke Ivanušeca trebao je zaigrati Luka Stojković, ali on se ozlijedio na zagrijavanju, pa je u zadnji tren na lijevom krilu završio Antonio Marin.

Dinamo je od prve sekunde utakmice krenuo u juriš prema golu Rijeke, koja se nije pretjerano dobro snašla u takvim okolnostima. Stalno je sijevalo u i oko kaznenog prostora gostiju, a u 6. minuti, nakon kornera s desne strane, zatresla se i mreža iza leđa Nediljka Labrovića. Tom prilikom je Stefan Ristovski mislio da je strijelac sve dok sudac Patrik Kolarić na poziv VAR sobe nije pogledao snimku tog gola i dosudio prekršaj u napadu.

Ta situacije mogla se protumačiti i kao poziv na buđenje Rijeke, koja je do tada stenjala pod modrim naletima. To se posebno osjetilo na desnoj strani, gdje se Veiga jako patio s naletima suparničkih igrača. Kada je Martin Baturina u 19. minuti okrenuo Portugalca bez puno muke, a potom i servirao idealnu povratnu loptu Bruni Petkoviću na udarac, koji je pukom srećom prohujao nekoliko centimetara iznad gola, Sopić je s klupe podigao Smolčića i zamijenio desnog beka.

Gosti su prvi put zaprijetili u 21. minuti, nakon bijega Franje Ivanovića po desnoj strani i njegovog ulaska prema sredini, uz vanjski rub linije kaznenog prostora. Najisturenijem igraču Rijeke lopta je pri tome malo pobjegla i završila je kod Marca Pašalića, čiji je prizemni udarac prohujao uz desnu stativu. Modri su uzvratili preko Ristovskog koji je udarcem sa dvadeset metara natjerao Labrovića na efektnu intervenciju.

Na ulasku u završnih četvrt sata prvog dijela Dinamo je još jednom pojačao pritisak na razinu koju je Rijeka jedva pratila, i to mu je donijelo vodstvo. Ristovski je iz pozadine odigrao prizemno dodavanje na Petkovića, a ovaj je iz prve odigrao pas prema naprijed i gurnuo Marka Bulata u veliku priliku. Promjenu rezultata je iznjedrio precizan udarac, također iz prve. Bilo je to u 37. minuti – 1:0.

Nakon primljenog gola Rijeka se donekle stabilizirala, no bilo se teško oteti dojmu da je takvo stanje stiglo kao posljedica Dinamovog spuštanja ritma. Početak drugog dijela to je djelomično i potvrdio. Modri su, naime, nastavili juriti kao da im je u tom trenutku pobjeda nad Rijekom bila nešto daleko najvažnije na svijetu. Ipak, kada je prošlo deset minuta igre u drugom dijelu dalo se vidjeti da ne mogu nabijati takav tempo kroz cijelu utakmicu.

Rijeka je djelomično došla do daha nakon blage promjene ritma u tom razdoblju, iako je i dalje bila u podređenom položaju. No, ako ništa drugo, barem je uspjela složiti nekoliko akcija koje su natjerale suparničku obranu na nešto ozbiljniji angažman. Doduše, tu nije bilo neke posebne opasnosti za Ivana Nevistića. S druge strane, Dinamo je i dalje prijetio, tražeći drugi gol.

Modri su putokaz prema tom cilju pronašli u 83. minuti, kada je Andrija Vukčević nesmotreno pokosio Baturinu u svom kaznenom prostoru. Bio je to klasični prekršaj za dosuđivanje najstrože kazn. Odgovornost je preuzeo Petković, koji si ovoga puta, za razliku od derbija s Hajdukom na otvaranju prvenstva, nije dopustio nonšalantni pristup – 2:0.

Završne sekunde 89. minute donijele su djelomično spašavanje časti Rijeke. Naime, nakon prekršaja na rubu kaznenog prostora Pašalić je lansirao projektil u mrežu, pokraj Nevistića koji se nije ni pomaknuo. Bio je to lijep gol, ali i slaba utjeha za tanku izvedbu Rijeke – 2:1.

Objava Sopiću se nije poklopila jedna stvar – Dinamo je bio prilično raspoložen protiv Rijeke pojavila se prvi puta na Novi list.