Prijava

Vaša prijava

Novi trener Rijeke spušta loptu na zemlju uoči utakmice sezone: “Sada je najvažnije smiriti atmosferu u svlačionici”

[]

RIJEKA Nogometaši Rijeke doživjeli su drugi prvenstveni poraz, nakon loše predstave na Poljudu prije mjesec dana, uslijedilo je tek nešto bolje izdanje u Maksimiru na premijeri novog trenera Željka Sopića i poraz 1:2. No, treba priznati da je Sopić imao nekoliko velikih problema uoči derbija. Suparnik mu je bio dojučerašnji trener Rijeke Sergej Jakirović, koji je slagao ovu momčad Bijelih, iza momčadi s Rujevice bilo je teška utakmica »play offa« Konferencijske lige u Lilleu samo tri dana ranije, dok za momčad zbog ozljede nisu mogli konkurirati neki iskusnici (Dilaver, Radeljić, Banda…). Dinamo je osvojio važne bodove, a Bijeli nisu previše izgubili, u drugoj četvrtini prvenstvene utrke i Hajduk i Dinamo stižu na Rujevicu.

– Imali smo neku ideju kako to treba izgledati. Nažalost, nedostajalo je energije, bili smo premoreni. Takav dan. Sve u svemu, dečki su dali sve od sebe, nikome ne mogu ništa zamjeriti. Igra nije bila dobra. Ali, jednostavno se plaća danak utakmicama koje se ne igraju tako često. Meni je najvažnija stvar da se ne miriš s porazom. Idemo se što bolje rekuperirati i spremiti za četvrtak i Lille. Čeka nas jedna teška utakmica. No, Francuzi dolaze pred naše ljude i mislim da su šanse pedeset-pedeset posto. Takve su šanse bile i kad je Dinamo vodio 2:0. Želim da takav mentalitet imaju i moji igrači. Nema predaje i kada igramo loše, kada nas mazi rezultat ili ne mazi – kaže Željko Sopić, trener koji je protekloga petka predstavljen kao novi trener Rijeke.

Rastrčani Modri

Nije Sopić uspio otkinuti remi Dinamu, kao što mu je to uspjelo s Goricom u trećem kolu. Dinamo je u međuvremenu ostao bez Dominika Livakovića, Luke Ivanušeca i Josipa Šutala, vrijednost momčadi pala je na 72,65 milijuna eura, ali to je još uvijek gotovo tri puta skuplja ekipa od Bijelih (25,35 milijuna eura). Ostao je Bruno Petković, asistent za prvi pogodak, koji je dodao dubinsku loptu u akciji u kojoj je Vukčević skrivio jedanaesterac. Petković je udarac s »kreča« pretvorio u 2:0.

– Petković posjeduje veliku individualnu kvalitetu te djeluje u međulinijskom prostoru. Znali smo da se možemo bolje kretati, ali Dinamo je bio dosta rastrčan, dok smo mi dali koliko smo mogli.

Dva Sopićeva poteza pokazuju da je na Rujevici »nova metla«. Nais Djouahra je ušao u 58. minuti, a izašao u osamdesetoj. Danilo Veiga je igrao minutu više, on je počeo utakmicu, a u 23. minuti je umjesto njega ušao Ivan Smolčić. Veiga nije bio oduševljen Sopićevim potezom, na klupi je imao izljev bijesa pa su ga morali smirivati.

– Vidjeli smo koliko je naših navijača bilo na tribini i za ovaj klub treba ginuti. Nije bitno kako se netko zove. Veiga i Djouahra nisu igrali u Lilleu i očekivao sam da nam donesu dodatnu energiju na terenu, što nisu donijeli. Takve igrače ću zamijeniti nakon pet minuta, svidjelo se to nekom ili ne. Ali Selahi i Hodža mogu ostaviti zadnji atom snage na terenu, nema razloga da to ne učine i drugi. Veiga je zamijenjen i iz nekih taktičkih razloga, dok je u slučaju Djouahra to bila moja odluka. Dok sam ja trener, mi ćemo uvijek probati, bez obzira kako igrali, ići prema naprijed i probati zabiti gol. Mislim da je u tom trenutku to bilo najbolje za momčad i to smo napravili. Dinamo je odigrao dobru utakmicu, to je jako kvalitetna momčad, dok smo mi zatajili. Nedostajalo je energije, Modri su proteklog četvrtka ipak imali nešto lakšu utakmicu protiv Sparte. Jankovića smo tako morali promijeniti jer zbog umora jednostavno više nije mogao, bila mu je to četvrta utakmica u nizu. Pokušali smo malo zraka dati i Godi zbog četvrtka. Dok držite nulu, imate neku mogućnost izlaska u kontru. Nažalost, individualna kvaliteta Petrovića je presudila kod drugog gola. Da sam sretan – nisam. Ali to je život. Realan sam, nismo igrali bajno, ali pokušavali smo.

Puna Rujevica

Sopić je brzo detektirao probleme, poslao poruku igračima, koji moraju zaboraviti na Jakirovića. Uostalom, Rijeka je prošla bolje od Lillea, koji je prije dva dana potopljen u Lorientu (1:4) uz neke nevjerojatne pogreške. Bijeli se imaju pravo nadati. Sopić jedino nije optimističan oko povratka Bande, koji je tri tjedna izvan stroja po pitanju treninga.

– Lille je malo ozbiljnija momčad, koja dolazi pred punu Rujevicu. Imamo dan više za odmor nego uoči Dinama. Mi ćemo dati sve za pobjedu. Hoće li to biti dovoljno, ne znam, ali svaki će igrač dati više nego u Maksimiru.

Rujevica je rasprodana. Atmosfera će biti sjajna jer su navijači svjesni važnosti utakmice, ali i velike prilike za Bijele za plasman u skupinu Konferencijske lige prvi put u povijesti.

Rujevica će gorjeti, ali sada je najvažnije smiriti atmosferu u svlačionici. U utakmicu moramo ući hladne glave jer Lille ima abnormalnu kvalitetu. Morat ćemo igrati čvrsto i u bloku, čekati svoje tri četiri šanse. Imam viziju na koji način želimo igrati. Neće nam biti lako, ali napravit ću sve da i Lilleu bude tako. Dat ćemo sve da Konferencijska liga dođe na Rujevicu.

Objava Novi trener Rijeke spušta loptu na zemlju uoči utakmice sezone: “Sada je najvažnije smiriti atmosferu u svlačionici” pojavila se prvi puta na Novi list.