Prijava

Vaša prijava

Rijeka je treća u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika. Najprofitabilnije su već tradicionalno Plodine

[]

Poduzetnici iz Zagreba, Zadra i Rijeke ostvarili su najveću konsolidiranu neto dobit prošle godine, pokazuje najnovija analiza koju je objavila Financijska agencija (Fina). Među top deset gradova prema kriteriju neto dobiti nalaze se još Poreč, Velika Gorica, Osijek, Dubrovnik, Karlovac, Varaždin i Vukovar.

Ukupna konsolidirana neto dobit poduzetnika u ovih deset gradova lani je iznosila 28,08 milijardi kuna, dok je ukupan profit na nacionalnoj razini evidentiran u iznosu od 46,88 milijardi kuna. U odnosu na prethodnu godinu, vidljiv je učinak dodatnog poreza na dobit s obzirom na to da je dobit poduzetnika prije oporezivanja lani bila značajno viša u odnosu na 2021. Primjetno je i da je s liste top deset gradova po kriteriju ostvarene neto dobiti poduzetnika ispao Split, dok je »uskočio« Dubrovnik čiji su poduzetnici lani ostvarili 941,7 milijuna kuna neto dobiti, među kojima je najjača bila grupacija Jadranski luksuzni hoteli s 245,45 milijuna kuna neto profita.

Zagreb, naravno, već tradicionalno predvodi ovu top listu gradova. Njegovih 50.012 poduzetnika ostvarilo je najveću neto dobit u iznosu od 18,2 milijarde kuna, a apsolutno najveći profit utržila je Ina koja je na 35,05 milijardi kuna prihoda ostvarila 1,836 milijardi kuna neto dobiti. Na visoko drugo mjesto iskočio je Zadar, čiji su poduzetnici lani ostvarili 1,63 milijarde kuna neto dobiti, i to ponajprije zahvaljujući iznimnim rezultatima poslovanja Tankerske plovidbe koja je prošlu godinu zaključila sa 791,5 milijuna kuna čiste dobiti, što ovu brodarsku kompaniju po profitabilnosti svrstava odmah iza Ine.

Rijeka je treća na ljestvici. Ukupna neto dobit riječkih poduzetnika tek je neznatno manja od zadarskih poduzetnika – 1,6 milijardi kuna, no zato je disperziranija s obzirom na udio najprofitabilnijeg subjekta, a to su Plodine s ostvarenih 246,86 milijuna kuna neto dobiti.

Prošlogodišnji rezultati poslovanja Valamara, s ostvarenih 560,6 milijuna kuna neto dobiti, glavnim su razlogom visokog plasmana Poreča na top listi gradova koji je, s ukupnih 1,347 milijardi kuna neto dobiti poduzetnika, zauzeo četvrto mjesto.

Slijede poduzetnici Velike Gorice s ostvarenih 1,05 milijardi kuna, među kojima najveću neto dobit iskazuje Lidl s 391,7 milijuna kuna. Osječki poduzetnici prošlu su godinu zaključili s 1,03 milijarde kuna neto profita, od kojih je proljoprivredno-prehrambena grupacija Žito ostvarila 145 milijuna kuna. Slijede Karlovac i Varaždin čiji su poduzetnici prošlu godinu zaključili sa 787,7 milijuna kuna, odnosno 768 milijuna kuna neto dobiti. Na ljestvici najjačih gradova po ostvarenim rezultatima poslovanja poduzetnika već se niz godina upisuje i Vukovar, zahvaljujući ponajprije Prvom plinarskom društvu (PPD) Pavla Vujnovca. Prema Fininim podacima, ukupna evidentirana neto dobit u tom gradu iznosila je 709 milijuna kuna, pri čemu je PPD evidentirao 292,7 milijuna kuna.

Lani 150.846 poduzetnika zapošljavalo 996.213 radnika

Prema analizi Fine, u 2021. godini poduzetnici u Hrvatskoj, njih 144.259 s ukupno 964.742 zapsolena, od ukupno ostvarenih 61,92 milijarde kuna dobiti nakon oporezivanja inkasirali su 44,83 milijarde kuna neto dobiti. Za prošlu godinu, 150.846 poduzetnika zapošljavalo je 996.213 radnika, ukupna dobit skočila je na 74,97 milijuna kuna dobiti, ali nakon svih oporezivanja ukupni neto profit iznosio je 46,88 milijardi kuna.

 

Objava Rijeka je treća u Hrvatskoj po neto dobiti poduzetnika. Najprofitabilnije su već tradicionalno Plodine pojavila se prvi puta na Novi list.