Prijava

Vaša prijava

Plenković želi na izbore s HSLS-om, HNS-om i Hrvojem Zekanovićem, evo što oni kažu o tome

[]

Premijer Andrej Plenković želi na izbore za Sabor ići sa svim svojim koalicijskim partnerima. Sam predsjednik Vlade rekao je to u intervjuu za HTV u utorak navečer. Na pitanje voditelja s kim računa na sljedećim parlamentarnim izborima, Plenković je odgovorio »sa svima koji su sada s nama«. Zastupnike nacionalnih manjina, koji su također HDZ-ovi koalicijski partneri, bira se u posebnoj izbornoj jedinici i oni, naravno, nisu u igri za zajedničku listu. Što se ostalih tiče, dio stranaka koje podržavaju Vladu i na izborima 2016. i 2020. bio je na listi s HDZ-om, to su HSLS i HKDS. Dakle, te dvije stranke imaju otvoren Plenkovićev poziv da mu se pridruže u predizbornoj koaliciji i iduće godine. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak je čuo premijerovu poruku u spomenutom intervjuu, ali kaže da njegova stranka nije još odlučila. Ipak, iz njegovih je riječi jasno da mu je mogućnost ostanka u čvrstom partnerskom odnosu s HDZ-om nekako najbliža.

Logična izjava

– S obzirom na to da je Milorad Pupovac izjavio da je spreman nastaviti suradnju s Plenkovićem, onda ni ja nemam prostora za nešto drugo, nego ću reći da sam i ja spreman za nastavak te suradnje. HDZ, liberali i nacionalne manjine realno su najstabilniji dio političke scene. Bolje je sigurno takva koalicija nego savez radikalne desnice ili, pak, koalicija u kojoj bi Nikola Grmoja, Miro Bulj i Marijan Pavliček držali ljestve SDP-u i Peđi Grbinu. Oboje bi bio put u političku nestabilnost. Mi smo, znači, spremni i dalje podržavati Vladu kakva je danas, uz uvjet da se još snažnije obračuna s korupcijom, koja je definitivno problem u Hrvatskoj, rekao nam je Hrebak.

Dario Hrebak / Foto Davor KOVAČEVIĆ

On premijerovu izjavu ocjenjuje sasvim logičnom jer će »buduću vladajuću većinu biti jako teško sastaviti«.

– Da bi se to postiglo, potrebna će biti velika politička sinergija, ljudi sposobni puno šire »zagrabiti« od HDZ-ovog biračkog tijela. HDZ ne može sam dobiti ove izbore, morat ćemo još više ući u liberalni spektar. A sve u cilju da se ne dovedemo u situaciju da moramo nakon izbora koalirati sa svima nama neprihvatljivim Domovinskim pokretom, zaključuje predsjednik HSLS-a.

Predsjednik HKDS-a je zastupnik Goran Dodig, ali on je rođen 1947. i već je u određenim godinama te je stoga upitno hoće li se imati volje natjecati na još jednim izborima za Sabor. No, HKDS-u se priključio dinamični Hrvoje Zekanović, koji se nametnuo kao glasnogovornik parlamentarne većine, pa je izgledno da će on biti na listi s HDZ-om, baš kao i 2016. U Plenkovićevoj su koaliciji i HNS i HSU, stranke koje na izbore 2020. nisu izašle u HDZ-ovom bloku.

Sprema se zajednička izborna lista IDS-a, reformista i Fokusa

 

Znak da se izbori približavaju je i aktivnost među strankama centra. Prije gotovo svakih izbora za Sabor, opcije koje pripadaju tom dijelu političkog spektra pokušavaju dogovoriti zajednički nastup, a ovaj put će, čini se, neke od njih i uspjeti u tome. Izvjesna je predizborna koalicija IDS-a, reformista i Fokusa, potvrdio nam je to jučer i Radimir Čačić, predsjednik Narodne stranke – reformisti.

– Očekivano je i vrlo vjerojatno da će naše tri stranke zajedno ići na izbore za Europski parlament, s obzirom na to da smo svi u europskoj liberalnoj grupaciji. To je temelj, rekao je Čačić.

No, po svemu sudeći, prije europskih će se održati izbori za Sabor, pa će se IDS, reformisti i Fokus morati ranije pokazati.

– Činjenica je da smo ne samo politički nego i teritorijalno komplementarni, ne preklapamo se. IDS je snažan u Istri i u dijelu Primorsko-goranske županije, glavno uporište Fokusa je Zagrebačka županija, a ima ga i drugdje, dok smo mi reformisti na sjeverozapadu Hrvatske. U svakom slučaju, razgovori o predizbornoj koaliciji se pozitivno odvijaju, ističe predsjednik Narodne stranke – reformisti.

Najprije analiza

– Ja sam iz ovog intervjua shvatio da bi premijer htio HNS na zajedničkoj listi s HDZ-om. Ne otklanjam tu mogućnost, ali mi ćemo u stranci prvo napraviti analizu o tome što je najbolje za HNS i vjerojatno onda u studenom donijeti odluku, rekao nam je jedini HNS-ov saborski zastupnik Predrag Štromar.

Predrag Štromar /
Foto Davor Kovačević

Slično razmišljaju u HSU-u, koji je s Plenkovićem spojio Silvano Hrelja svojim prelaskom iz oporbe u redove vladajuće koalicije.

– Kako Hrelja više nije naš član, HSU trenutačno nema saborskog zastupnika, ali smo parlamentarna stranka, dobivamo novac iz državnog proračuna i podupiremo Vladu. HSU je ozbiljna stranka, imamo 147 vijećnika u županijama, gradovima i općinama, temeljito radimo na terenu i svakodnevno nam prilaze ljudi, od kojih je puno visokoobrazovanih. Što će biti dalje, hoćemo li na izbore za Sabor s HDZ-om ili možda samostalno kao nekad, odlučit će, kada za to dođe vrijeme, naša stranačka tijela, poručuje glasnogovornik HSU-a Žarko Delač.

 

Objava Plenković želi na izbore s HSLS-om, HNS-om i Hrvojem Zekanovićem, evo što oni kažu o tome pojavila se prvi puta na Novi list.