Prijava

Vaša prijava

Bivši igrač Bijelih i pomoćni trener U-21 reprezentacije svjedočio susretu na Drosini: “Rijeka nema razloga za brigu, ali…”

[]

RIJEKA Dvanaesto kolo elitnog SuperSport HNL-a donijelo je kikseve vodećih i favorita, no u tom »karambolu« Riječani su na kraju najbolje prošli. Pokazalo se da remi na Drosini (1:1) i nije velik kiks, Bijeli su pretrpjeli najmanju štetu i na kraju kad se sve zbroji još i – profitirali. Pobjegli su Hajduku na dva boda, Dinamu na četiri, a Modri imaju utakmicu manje.

No, teško se oteti dojmu da je moglo i moralo bolje iz riječke perspektive. Još dva planirana boda na kontu bila bi itekako velik poguranac prema jesenskom naslovu. S druge strane, prvenstvo je sve zanimljivije, dosad se pokazuje da je za Veliku četvorku posuto »minskim poljem«, ugodnih i neugodnih iznenađenja zasigurno će biti i u preostalih sedam kola do kraja godine.

Riječani su imali sve u svojim nogama u prvom poluvremenu, no kao i u nekoliko utakmica dosad, nisu znali utakmici dati završni pečat i uvesti je u mirnije vode. Istra je to na najbolji način iskoristila i njenom velikom bodu nema se što prigovoriti.

Trener Željko Sopić nakon susreta nije htio dramatizirati, naprotiv spustio je loptu na zemlju bez velikih prigovora igračima, okrenuvši se odmah susretu s Goricom u kojem bi Rijeka opet trebala biti prava. I tu se donekle krije i ključ Rijekinih ovosezonskih (ne)uspjeha. Na Rujevici je momčad gotovo tridesetak posto jača nego u gostima.

– Kad se pogleda cijela utakmica, rezultat je nekako realan. Rijeka je prvo poluvrijeme potpuno izdominirala Puljane i imala kontrolu, zabila gol i imala još nekoliko obećavajućih situacija. Međutim, nije to kapitalizirala, da je uspjela, vjerojatno bi završilo sve drukčije i bolje za Bijele – kaže Daniel Šarić, bivši igrač Rijeke i pomoćni trener u U-21 reprezentacije koji je svjedočio uživo »derbiju della Učka« na Drosini. – Drugo poluvrijeme Rijeka jednostavno više nije bila na željenoj razini. Na kraju ispala je to realna i pravedna podjela bodova.

Za momčad poput Rijeke, koja ima stabilnost i organizaciju te kvalitetu na svim pozicijama, ipak je neshvatljiv takav pad u nastavku igre.

– Ne znam čime je izazvan taj pad i to je šteta jer Sopićeva momčad se mogla dovesti u jako dobru situaciju već u prvom poluvremenu. Ali treba istaknuti i vratara Majkića koji je jako dobro reagirao i obranio nekoliko teških lopti. Dogodila se potom ta kontra i sve je išlo u smjeru remija.

Svaki bod vrijedan

Šteta je jedino što bodovna prednost na vrhu nije podebljana što bi u budućim utakmicama donijelo dodatnu dozu samopouzdanja i određenu rasterećenost. Točnije, mirniju plovidbu, što će struka uvijek pobiti već znanim konstatacijama da nikad nema opuštanja.

– Prvenstvo je dugo i u borbi za vrh svaki će bod biti bitan. Šteta za Rijeku u ovoj utakmici jer je trenutno u najboljoj formi. I što nije bolje iskoristila posrtaje Dinama i Hajduka. Bilo bi jako dobro da je Rijeka stekla neku osjetljivu prednost na vrhu jer bilo bi joj puno lakše igrati u sljedećim utakmicama. No, i ova dva boda prednosti su u ovoj situaciji dobra, Rijeka je još uvijek prva i nema tu neke pretjerane zabrinutosti.

Rijeku su zasad uz izgubljene oglede s Hajdukom i Dinamom »ranili« Varaždin i Istra 1961. Dinamo i Hajduk još su gore prolazili, primjerice protiv Gorice.

– Hajduk i Dinamo gube jako puno bodova, možda i najviše dosad u prvenstvima. Sad se i Osijek približio, Gorica je tu i prijeti. Čeka nas sigurno zanimljivo prvenstvo, a pokazuje se i da svatko može izgubiti od svakoga. Ta neizvjesnost bit će dobra za gledatelje.

Rijeka dobiva komplimente za ovosezonska izdanja. Istakla je kandidaturu za visoke dosege nakon turbulentne sezone u kojima je u zadnji tren izborena Europa.

– Rijeka je jako dobra i prva. Nema se tu što posebno prigovoriti, jedino imam osjećaj da je puno bolja na Rujevici nego na gostovanjima. Primjerice protiv Slavena i Rudeša nisu to bila neka posebna riječka izdanja, za borbu za sam vrh igra na strani morat će se dignuti na veću razinu.

Pritisak i Zekić

Uz Šarića, derbi preko Učke pratili su Zlatko Dalić, Ivica Olić, Vedran Ćorluka, Dragan Skočić, Mladen Mladenović…

– Prate se sve utakmice i to je normalno u ovom našem poslu. Traže se neka nova rješenja i to je i Daliću i suradnicima vjerojatno bilo zanimljivo.

Dinamo i Hajduk su blizu Rijeke, ali u popriličnim problemima. Maksimirsko ozračje Šarić odlično poznaje budući da je dugo godina igrao za Modre.

– Dinamo i Hajduk nisu u dobrom trenutku. U Maksimiru je jako velik pritisak, to znam iz iskustva. Svaki poraz radi dodatne tenzije, a kad se gubi ovako kao u zadnje vrijeme, situacija sigurno nije dobra. To stvara i dodatni pritisak na igrače, a tako je i u Hajduku. Neki se ne mogu s time nositi. Mislim da su Hajduk i Dinamo dosta ovisni o Livaji i Petkoviću. Rijeka nema tih problema jer i nema tako dominantnog igrača. Rijeka ima veću širinu po tom pitanju i mlade željne dokazivanja. Uz to, dobru klupu ove godine.

Zoran Zekić vratio se u hrvatski nogomet. I odmah s Osječanima servirao vrijednu pobjedu na Poljudu s kojom je uhvaćen priključak.

– Zekićev start je iz snova, ali vidjet ćemo što će to donijeti u budućnosti. On je Osječanin, tamo je igrao i bio trener te poznaje tamošnji mentalitet. Ima podršku i otvorene ruke i nadam se da će napraviti dobar posao. Osijek ima dosta dobru momčad i ova pobjeda će im biti poticaj za dalje.

U nedjelju na Rujevicu stiže sve bolja Gorica. Turopoljski sastav prijeti vodećima, od Rijeke je udaljen samo četiri boda. Bit će to prvi međusubni sudar s obzirom na jednu odgođenu utakmicu.

– Gorica je jako zanimljiva momčad. Pokazala se jako dobra protiv Hajduka i Dinama koje je matirala u nadoknadama. Imaju dobar »materijal«. Očekujem dobru utakmicu, no kvaliteta je na Rijekinoj strani i igra se na Rujevici gdje su Bijeli puno jači – zaključuje Šarić.

Objava Bivši igrač Bijelih i pomoćni trener U-21 reprezentacije svjedočio susretu na Drosini: “Rijeka nema razloga za brigu, ali…” pojavila se prvi puta na Novi list.