Prijava

Vaša prijava

Iskusni branič Rijeke: “Euforija nam ne treba, vidjeli smo kako je to bilo u Hajduku. Ako netko i poleti, ima tko će ga smiriti”

[]

RIJEKA Riječani su nakon tvrdog i neizvjesnog ogleda s Goricom zadržali lidersku poziciju i to je iz perspektive Rujevice najvažnije. Protiv vrlo dobrih Turopoljaca Bijeli su dominirali u prvom poluvremenu kada gosti nisu stvorili niti jednu šansu, dok su u nastavku djelovali dosta suzdržanije. Ponovila se stara priča u kojoj momčad Željka Sopića ima sve, igru, inicijativu, energiju i šanse, ali propušta zapečatati pobjedu i odvesti susret u mirnije vode. Srećom po Bijele sve je ostalo na još jednom majstorskom golu Marca Pašalića.

Najnovijom pobjedom riječki se sastav iznova potvrdio kao najbolja domaćinska momčad, u sedam susreta osvojeno je 19 bodova, ona dva s Rujevice uzeo je jedino Varaždin (2:2). Domaće ozračje, izuzetno poticajno, adut je više Rijeci, u gostima je osvojeno sedam bodova iz pet utakmica. Uz to momčad je zadržala najbolju razinu forme u zadnjih pet ogleda, osvojila je 13 bodova, uz četiri pobjede i remi na Drosini.

– Bilo je zahtjevno samo zato što nismo znali kako ranije zatvoriti utakmicu. Nismo iskoristili svoje šanse, inače ne bi bilo toliko teško jer smo imali potpunu kontrolu nad čitavom utakmicom – kaže Emir Dilaver, zaštitni znak obrane koji je odigrao još jednu utakmicu na kvalitetnoj razini. – Nešto slično nam se dogodilo i protiv Istre. Volio bih da zabijemo gol, dva više da imamo malo više mira u utakmici. Onda je i više prostora u napadu za neku minijaturu ili slično. Moramo to malo više proanalizirati jer mene osobno to stvarno nervira. Inače je bilo sve OK.

Rijeka nakon Lokomotive ima najmlađu momčad u HNL-u. Pohvalno je to za sastav s Rujevice, ali i obveza više za starije i iskusnije igrače. Mladost donosi žar i energiju, ali treba je često pravilno usmjeriti.

Zadovoljstvo i Dinamo

– Imamo mladu momčad i to je treba posebno naglasiti. Dosta mladih igrača još ne zna dovoljno kako se igra na rezultat. To su uči i dolazi s iskustvom. Moramo znati kako se postavljati u pojedinim situacijama, kad imamo dovoljno prostora, kad krećemo u napad, kad igramo široko… Moramo naučiti igrati na rezultat i u pojedinim situacijama biti i malo pozitivno prgavi.

U jednom brzom izvedenom slobodnom udarcu skoro smo u kontri dobili gol. Ne smijemo biti brzopleti i moramo znati kako igrati u kojem razdoblju utakmice. Dečki su mladi i željni golova i često idu naprijed ne razmišljajući o obrani. To moramo popraviti.

Dilaver je zadovoljan dosadašnjim dijelom prvenstva.

– Inače sve drugo je OK. Atmosfera je dobra, trenira se kvalitetno. Zadovoljni su navijači, zadovoljni smo i mi.

Već u petak momčad gostuje kod Lokomotive u Kranjčevićevoj koja je držala u konopcima Dinamo u Maksimiru do nadoknade.

– Igrali smo dosta puta protiv njih i sve znamo. Još ćemo ih dodatno analizirati i idemo na pobjedu kao u uvijek. Cilj su opet tri boda, a naravno Lokomotiva je dobra, imaju kvalitetne pojedince. No, polako. Bitna je dobra priprema pa onda što bude na travnjaku.

Dilaver je igrač koji je odigrao 83 utakmice za Dinamo i najbolje poznaje tamošnje ozračje. Loš ulazak Dinama u sezonu jedna je od glavnih i svakodnevnih sportskih priča u Hrvatskoj.

– Po meni Igor Bišćan je rano smijenjen. Najviše ovisi o igračima, ne trenerima. Igrači tu moraju pokazati gard, to je klub u kojem mogu igrati samo lideri, igrači koji će se nametnuti. Bez toga taj igrač nije pravi za Dinamo. Meni je neshvatljiv odnos nekih pojedinih njihovih igrača prema igri – rezonira Dilaver koji je odmah po dolasku na Rujevicu donio stabilnost obrani.

Smolčić »gori«

Prekaljeni internacionalac zna koliko je bilo kakva euforija zabranjena. Mladi igrači, posebno u ovakvoj situaciji, znaju poletjeti.

– Kakva euforija? Vidjeli smo kako je to bilo u Hajduku. Ako netko i razmišlja previše euforično, ovdje ima dosta igrača koji će ga smiriti. Još se igraju dvije trećine prvenstva i nikakva euforija nam ne treba. Dečki neka samo nastave igrati dobro, nekima će to donijeti i reprezentativne pozive. Tko god se kod nas previše digne po tom pitanju, spustit će se vrlo brzo.

Emir je u posljednje vrijeme propustio neke utakmice zbog manjih ozljeda…

– Ništa posebno, sve je sada u redu. Moram pustiti malo i ove mlađe da igraju, ha, ha… Sve ide u dobrom smjeru, Mitrović isto sve dobro kontrolira nakon svog oporavka. Tu je Smolčić odmah do mene u igri i dečko radi stvarno dobar posao od kada je preuzeo poziciju desnog beka. Imam dobre suigrače oko sebe pa je onda i meni lakše.

Ivan Smolčić na neki je način i stasao uz Dilavera. Igra sve zapaženije, »zacementirao« je svoje mjesto na desnom bočnom ispred Veige i Grgića.

– Ivan je takav karakter. Takav mu je i brat Hrvoje. Dugo je godina već ovdje, živi ovu Rijeku i na poseban način doživljava ovo ozračje. Njega prije utakmice ne treba motivirati, posebno ne netko od nas starijih, čovjek »gori« i ima to u sebi. Igra stvarno sve bolje – zaključuje Dilaver.

Objava Iskusni branič Rijeke: “Euforija nam ne treba, vidjeli smo kako je to bilo u Hajduku. Ako netko i poleti, ima tko će ga smiriti” pojavila se prvi puta na Novi list.