Prijava

Vaša prijava

Prvi asistent lige uoči velikog okršaja s Dinamom: “Čeka nas velika borba, a navijači će nam sigurno dati dodatnu energiju”

[]

RIJEKA   Na Rujevici ulaze u drugu fazu radnog tjedna i priprema za Dinamo, uz uobičajeni trenažni proces slijedi detaljnija analiza Modrih. Dio svojih zapažanja igračima će prenijeti i trener Željko Sopić koji je uživo svjedočio ogledu Varaždina i Dinama (1:1). O Dinamu, daleko najvrednijem sastavu HNL-a se manje-više sve zna, no i dalje je velika zagonetka kako takva jedna momčad toliko oscilira. Oprez je za riječku momčad posebno bitan jer »Dinamo je Dinamo« i vreba šansu za jesensko buđenje i preokret forme i igara.

Na Rujevici nemaju tih problema, oni su više neke druge prirode i tiču se uvjerljivije realizacije. Bijeli mogu guštati u plodovima jeseni i na njima je zasigurno puno manji pritisak nego na Zagrepčanima.

– Priprema za svaku utakmicu je ista i ne stavljamo si neki teret zato što sada dolazi Dinamo. Znamo da nas čeka zahtjevna i jako teška utakmica – kaže Toni Fruk, vrijedni igrač Bijelih iz srca veznog reda. – Atmosfera je vrlo dobra, radimo i spremamo se bez ikakavog pritiska. To što smo lideri ne stavlja nam neko breme na leđa. Spremni smo i kompletni te vjerujem da ćemo nakon nedjelje imati razloga za slavlje.

Rijeka nije pobijedila Dinamo u zadnjih šest utakmica na Rujevici, izvukla je samo jedan remi, no sada nakon dugo vremena ima naglašanu ulogu favorita.

– Stvarno dobro igramo u posljednje vrijeme. Uzeli smo po bod u Kranjčevićevoj i na Drosini te ne bih rekao da su to kiksevi. Ovisi kako tko gleda na te utakmice. Neki će reći da imamo ulogu blagog favorita s obzirom na zadnje Dinamove rezultate. Istina, Modri nisu u nekoj bajnoj situaciji, a na nama je da to pokušamo iskoristiti.

Dinamo je bila jedna od opcija i jedan od klubova s kojima smo agent i ja pregovarali. Kad sam sve stavio na papir i odvagnuo, ispala je to Rijeka i bio je to pun pogodak, kaže Fruk

Loš ulazak u HNL-u godinama »nedodirljivog« Dinama mnoge je iznenadio. Prodaja četvorice reprezentativaca ostavila je traga, a prinove su daleko od pojačanja.

– Vjerujem da su sve iznenadili ovakvi rezultati Dinama, i u Europi i u prvenstvu. No, znamo da se Dinamo zna izvući i iz takvih situacija. Sada i drugi klubovi, protivnici puno više grizu prema njima kad vide da su ranjivi. Mi ćemo napraviti sve da osvojimo bodove.

U ovom trenutku Rijekin forte su mladost i energija, Dinamo se pak traži i spašava što se da spasiti u posljednjim trenucima utakmica.

– Vidimo da Dinamo u zadnjim minutama i nadoknadi pritišće i zabija golove. To ne mogu sve momčadi. I to je u ovom trenutku njihov neki forte. No i mi smo dobri, dajemo u svakoj utakmici maksimum. Odlično izgledamo i vjerujem da ćemo tako nastaviti kroz sezonu.

Euforija i psiholog

Nedjeljni derbi nosi popriličan ulog. Eventualna pobjeda može trasirati put prema naslovu jesenskog prvaka.

– Ima još dosta utakmica i do kraja polusezone i prognoze su nezahvalne. I nikad se ne zna u kakvu formu može ući bilo koja momčad. Dovoljna je jedna utakmica da se sve okrene. Mi imamo jasan cilj, idemo od utakmice do utakmice te što bolje graditi svoju igru i ići na tri boda u svakom susretu.

Kakvu utakmicu očekivati u nedjelju? I koji je igrač na kojeg treba posebno pripaziti?

– Bit će tu zasigurno puno borbe. Obje momčadi vjerojatno neće gledati puno na ljepotu igre koliko na krajnji rezultat. Nadam se samo da će utakmica biti dobra za navijače. Ne znam hoće li igrati Petković, ali od jedne takve momčadi opasnost zna vrebati sa svih strana. Vidjet ćemo što će biti s Petkovićem koji je igrač koji može riješiti utakmicu s dva poteza. Najvažnije je da mi budemo svoji, na razini i fokusirani na igru.

Fruk se spominjao u kontekstu prve zvučnije ljetne prinove baš u Maksimiru.

– Dinamo je bila jedna od opcija i jedan od klubova s kojima smo agent i ja pregovarali. U početku je Dinamo bio nešto konkretniji od Rijeke, ali nisam htio prebrzo odlučiti. Kad sam sve stavio na papir. Nakon dviju ozljeda trebao mi je klub u kojem ću imati minute i razvijati se. Kad sam sve odvagnuo, ispala je Rijeka i bio je to pun pogodak. Sve je super, nemam nikakvog prigovora. Iznenadilo me čak da mi je ovako dobro. Osjećam se kao doma.

U taboru Riječana pozitivno je i što nema nikakve euforije. Ona je više rezervirana za navijače i neke medije.

– Dosta se priča i piše o nama kao velikim kandidatima za naslov, no kod nas nema nikakave euforije i na to uopće tako ne gledamo. Nama je bitno da dobro igramo i da svako od nas individualno diže svoju formu. Cilj je da samo sa svakom novom utakmicom izgledamo bolje, ne zamaramo se pričama.

Rijeka je najbolja domaća momčad lige. Izdanja na Rujevici kudikamo su upečatljivija i kvalitetnija nego u gostima.

– Iskreno, ne znam zašto je to tako, to je možda pitanje za nekog psihologa. Na Rujevici imamo velik broj navijača iza sebe, ali imamo i Armadu na svakoj utakmici u gostima. Imamo stvarno podršku sa svih strana i teško mi je odgonetnuti zašto je to tako. No, mogu obećati da ćemo nastojati to popraviti. I puno bolje izgledati na gostujućim travnjacima.

Asistencije i osmica

Sadašnja Rijeka je momčad koja dobiva komplimente od sviju. Igra napadački, brzo, okomito, prima malo golova…, no nedostaje još malo više rutine i koncentracije u završnici.

– Kad zabijemo gol, opet imamo dosta šansi, no ne podebljavamo prednost. Imamo i dalje sve pod kontrolom i onda se drugo poluvrijeme dogodi neka greška koja nas skupo stoji. To je isto ono na čemu moramo poraditi.

Toni je prvi ključni igrač HNL-a sa sedam asistencija.

– Ne treba se nikad zadovoljiti s postojećim stanjem, ali svakako je to lijepo saznanje. Uz takav napadački arsenal koji imam uz sebe niti te asistencije nisu teške. Imam jako dobru suradnju sa suigračima i vjerujem da će to potrajati.

Sustav 4-1-4-1 koji u posljednje vrijeme prakticira Sopić dosta je promijenio i ulogu Fruka, poglavito u obrambenim zadaćama.

– S obzirom na prošlu sezonu, sada sam najviše morao promijeniti stil igre. Moram se defanzivnije postavljati i više tražiti loptu kroz izgradnju igre. To ovisi od utakmice do utakmice i o protivniku. Formacije variraju, a meni se nije problem prilagoditi. Najviše volim igrati »desetku«, ali ta »osmica« skoro pa dođe na isto.

Rijeka je momčad koja u prosjeku najviše puca prema golu. Taj arsenal je raznovrstan. Ima li netko prednost u nečemu?

– Zna se uglavnom tko je za što zadužen, a kroz igru i tko se izbori za udarac normalno je da će »potegnuti« prema golu.

Rijeci je mladost zaštitni znak, ali ona često zna biti i malo »prerazigrana«…

– Nedostaje nam generalno više iskustva, ali to se sve dobija minutama i utakmicama. Definitivno će to biti sve bolje i bolje.

Rujevica je rasprodana već u ponedjeljak…

– Već je puno puta rečeno, ali ovakvu atmosferu stvarno treba doživjeti. Hvala svima na podršci. Navijači su naš vjetar u leđa i nadam se da ćemo iz te atmosfere izvući puno više energije. Bliža podrška? Dolaze moji iz okolice Našica. Karte su već odavno rezervirane… – zaključuje Fruk.

Gorica ugodno iznenađenje

Fruk je prošlu sezonu igrao na posudbi u Gorici iz Fiorentine s kojom je raskinuo suradnju.

– Gorica je možda i najveće ugodno iznenađenje prvenstva. Pobijedili su Hajduk, Dinamo pa Osijek, a drago mi je što nisu uspjeli zagorčati život nama. Iznenadili su sve, stvarno svaka im čast na dosadašnjim izdanjima – kaže Fruk.

 

S Rijekom idem do kraja

Nije tajna da je na dolazak Fruka u Rijeku umnogome utjecao baš Sergej Jakirović, aktualni trener Dinama.

– Sve što se događalo ne bi se trebalo odražavati na ničiju igru. Nogomet je nogomet. Sergej je bio najkonkretniji i stvarno je izrazio veliku želju da me dovede u Rijeku. I to se dogodilo. Neće mi to stvarati nikakav pritisak, maksimalno sam fokusiran na Rijeku. S Rijekom idem do kraja – kaže Toni.

 

Objava Prvi asistent lige uoči velikog okršaja s Dinamom: “Čeka nas velika borba, a navijači će nam sigurno dati dodatnu energiju” pojavila se prvi puta na Novi list.