Prijava

Vaša prijava

Pred istražnog suca u Ateni danas izlazi druga skupina BBB-a. Postoji jedna dosta otežavajuća okolnost

[]

Pred suca istrage u Ateni danas izlazi druga skupina pritvorenih Bad Blue Boysa – njih 44, dok će ih sutra iskaz dati još dvadeset.

Za odluku će biti potrebno 10 do 15 dana, a ona će se odnositi na ukidanje ili neukidanje istražnog zatvora. Otežavajuća okolnost ovom, inače administrativno zahtjevnom slučaju je broj uhićenih BBB-a, ali i činjenica da sutra u Grčkoj nastupa štrajk sudova.

HRT doznaje kako je na zaplijenjenim palicama pronađena i krv hrvatskih državljana. Suci i tužitelji su ih ispitivali odakle je to krvarenje, kako su zadobili ozljede i je li im pružena prva pomoć. Svih 38 jučer ispitanih navijača ostalo je pri iskazu iz kolovoza, a to je da su u Atenu došli dati “psihološku podršku igračima Dinama uoči treninga te zatim utakmice s AEK-om”.

Odbijeno izručenje

Tek što je pred grčkim sudom u Ateni jučer dovršeno ispitivanje prve skupine od 102 pritvorena Bad Blue Boysa zbog krvavih huliganskih nereda 7. kolovoza, zagrebački Županijski sud objavio je da je odbio izručenje jednog hrvatskog državljanina kojeg je Grčka tražila po europskoj tjeralici. Zagrebački sud danas će donijeti odluku za još dvije osobe koje Grčka traži po Europskom uhidbenom nalogu (EUN) i povezuje s neredima.

Podsjećamo, Županijski sud u listopadu je europske uhidbene naloge vratio radi nadopune, odnosno dodatnih obavijesti i informacija. Osim zagrebačkog, odlučivali su i županijski sudovi u Velikoj Gorici i Sisku, no trenutno ni za jednoga od ukupno 11 Bad Blue Boysa na tjeralici nije donesena odluka o predaji. Odluka domaćeg suda i dalje je nepravomoćna, no postoji pravo žalbe. Odvjetnik Karlo Blažan napomenuo je da dopuna uhidbenog naloga koju je Grčka poslala Hrvatskoj i dalje »nema dovoljno elemenata« jamstva da bi se u Grčkoj hrvatskim državljanima osigurala temeljna ljudska prava.

Najava štrajka

Pred sudom u Ateni odluke se tek trebaju donijeti, a jučer je pred tamošnji sud iz grčkih zatvora policijskim autobusima i kombijima dovezeno 38 pritvorenika kako bi iznijeli svoju obranu. Brojne reporterske ekipe među kojima je bilo i hrvatskih novinara i snimatelja BBB-ovci su u prolazu »počastili« sočnim psovkama i pokazivanjem srednjeg prsta. Nadaju se da će biti pušteni na slobodu i vratiti se u Hrvatsku, kako se to pisalo u medijima, »do Božića«. Grčke vlasti hrvatske državljane terete za 11 kaznenih i prekršajnih djela vezanih za sudjelovanje u tragičnim navijačkim neredima s domaćim huliganima grčkog Panathinaikosa u sukobu s pristašama kluba AEK, nogometnog prvaka koji je trebao odigrati utakmicu sa zagrebačkim Dinamom.

Ona najteža kvalifikacija, ubojstvo nožem navijača AEK-a Michalisa Katsourisa, odbačena je nakon što je DNK analiza tek nedavno pokazala da žrtvu nije ubio ni jedan od hrvatskih državljana i da je krv žrtve pronađena na nožu grčkog navijača i prijatelja ubijenog. Pritvorenike su ispitivala čak tri suca s obzirom na okolnosti koje se tiču sudjelovanja u nasilnim neredima. Njihovi odvjetnici tvrde da nema dokaza da su krivi ni po jednoj točki optužnice – niti u vidu fotografija, snimki, poruka, niti DNK analize.

– Glavni razlog za optimizam je to što moj klijent nije ni u čemu sudjelovao. Nema fotografija, nema dokaza. On je nogometni fan koji je došao u Grčku. Mladić koji s obitelji živi blizu Zagreba, imao je stabilan život, radio, s njim je bilo sve u redu. Ništa nije protiv njega, prema tome, ne znam zašto bi trebao ostati ovdje, rekao je Vassilis Karkazis, odvjetnik navijača BBB-a za HRT.

Ono što bi moglo utjecati na dinamiku odlučivanja suda je štrajk cjelokupnog tamošnjeg sudstva najavljen za danas u 12 sati. Očekuje se da bi se i drugi dan ročišta trebao odraditi tijekom jutra.

Bez dokaza

Athanasios Kaimenakis, grčki odvjetnik većine Boysa, nekad i sam pripadnik desničarske navijačke frakcije Panathinaikosa, Gate 13, kazao je nakon završetka ispitivanja da za 60 hrvatskih pritvorenika od ukupno 95, koliko ih zastupa, ne postoje nikakvi materijalni dokazi, ni videosnimke, ni DNK uzorci koji bi ih inkriminirali.

– Naša je obrana čvrsta, apeliram na obitelji mojih klijenata da ostanu mirni. Kada sam posjetio BBB u zatvorima, čuvari su mi kazali da su izuzetno disciplinirani te da se lijepo ponašaju. Ponosan sam na njih, rekao nam je Kaimenakis koji je prije ulaska oštro kritizirao hrvatskog premijera Andreja Plenkovića zbog poruka obiteljima pritvorenih Boysa da mogu očekivati »dobre vijesti«. Kaimenakis je tako kazao kako takve izjave samo štete.

– Hrvatski premijer treba gledati svoja posla i ne komentirati suđenje u Grčkoj. Svojim izjavama nam samo može naštetiti. Grčko pravosuđe je nezavisno i ne može politika donositi odluke oko toga. Ne znam odakle hrvatskoj Vladi informacije da će biti dobre vijesti za uhićene hrvatske državljane. To su izjave temeljene na rekla-kazala. Neka on radi svoj posao, a mi ćemo raditi naš posao. Za nas je bolje da on drži jezik za zubima, grmio je odvjetnik.

 

Objava Pred istražnog suca u Ateni danas izlazi druga skupina BBB-a. Postoji jedna dosta otežavajuća okolnost pojavila se prvi puta na Novi list.