Prijava

Vaša prijava

Dinamo i Hajduk igraju derbi u Maksimiru, Jakirović dobro zna što mu je činiti

[]

ZAGREB  Današnji derbi s Hajdukom na stadionu Maksimir za Dinamo bi trebao označiti okretanje novog lista. Barem se tome nadaju svi iz Maksimirske 128. Naravno, konačni cilj je pobjeda i smanjivanje bodovnog zaostatka za najvećim rivalom.

No, tu postoji i druga dimenzija u obliku zadnje utakmice jesenskog dijela sezone. Naime, sredinom rujna Sergej Jakirović je najavio da mu je za stvaranje moćne momčadi potrebno šest mjeseci te jedan prijelaznik rok i pripreme. To, pak, znači da današnji derbi označava kraj jednog više-manje neuspješnog razdoblja, a zatim i već spomenuto okretanje novog lista.

Modri svog tradicionalno najvećeg suparnika dočekuju nakon pet uzastopnih pobjeda i četirima vezanim utakmicama bez primljenog gola, protiv Slaven Belupa, Astane, Rudeša i Ballkanija. U nekim normalnim okolnostima to ne bi predstavljalo neko posebno dostignuće, no ova jesen je bila vrlo specifična.

Psihološka prednost

– Jako smo zadovoljni što smo prezimili u Europi. Nije nam bilo lako, ali uspjeli smo izvući. Sada nam stiže važna utakmica protiv Hajduka iako mislim da se tu neće ništa odlučiti – kaže Jakirović.

Zdrav razum govori da je trener Dinama u pravu jer proljetni dio prvenstva donosi još sedamnaest kola, što znači da je u igri još puno bodova. Prema njegovom mišljenju, ishod ovog derbija može imati samo jedan učinak.

– To možda nekome donese psihološku prednost za nastavak sezone. Mi cijelo ovo vrijeme imamo bodovni zaostatak, uz dvije odgođene utakmice koje ćemo odigrati na proljeće. Dobro znamo što nam je činiti u nedjelju. Imamo dvije utakmice manje od Hajduka i bodovni zaostatak, i zato ćemo pokušati napraviti sve kako bismo uz pomoć navijača pobijedili – dodaje maksimirski šef struke.

Kako sada stvari stoje, za udarnu postavu zbog ozljeda ne konkuriraju Boško Šutalo, Mahir Emreli, Josip Drmić i Luka Menalo. Svi ostali igrači su spremni za igru, iako Martin Baturina još uvijek osjeća posljedice viroze koja ga je tresla prošlog tjedna. Naravno, već je složena i odgovarajuća taktika.

Neugodna iskustva

– Analizirali smo igru Hajduka. Imamo dva neugodna iskustva sa zadnjih derbija. Svi smatramo da smo u tim dvobojima zaslužili puno više u odnosu na prikazano. Sada dolazi nova utakmica koju moramo odraditi maksimalno dobro. Ove jeseni smo imali puno nastupa, ali sada moramo pronaći zadnji atom snage za derbi. Hajduk je svoju zadnju utakmicu igrao još prošlog tjedna, u petak, a mi smo bili na terenu ovoga četvrtka. No, uvjeren sam da će dečki naći dodatnu energiju jer moramo napraviti sve da osvojimo tri boda – objašnjava Jakirović nakon turbulentne jeseni koja je Dinamu donijela puno neočekivanih rezultata.

I to u negativnom smislu.

– Poraz na gostovanju kod Ballkanija me osobno pogodio. To nije bio izgled moje momčadi. Uvijek smo imali glavu i rep, uvijek je tu bilo smisla, a tada baš nismo bili dobri. U prvenstvu su me najviše pogodili poraz u Velikoj Gorici i remi u Varaždinu. Smatram da smo tu puno više zaslužili u odnosu na prikazano. Na kraju smo u Velikoj Gorici ostali bez ičega, a u Varaždinu smo u sudačkoj nadoknadi uhvatili bod nakon možda našeg najbolje odigranog prvog poluvremena u polusezoni – zaključuje Jakirović.

Objava Dinamo i Hajduk igraju derbi u Maksimiru, Jakirović dobro zna što mu je činiti pojavila se prvi puta na Novi list.