Prijava

Vaša prijava

Udruga hrvatskih sudaca objavila najnovije podatke, tvrde da gotovo svi suci štrajkaju

[]

Udruga hrvatskih sudaca objavila je najnovije podatke o broju sudaca koji sudjeluju u štrajku. Prema njihovom priopćenju, odaziv je veći od 80 posto.

Time su, kažu iz UHS-a, suci pokazali jedinstvo i ustrajnost u svojim zahtjevima za hitnom izmjenom zakona.

Tvrde kako je odaziv na štrajk stopostotan na sudovima u Dubrovniku, kao i na Visokom kaznenom sudu. Visok odaziv je i u ograncima u Osijeku, Slavonskom Brodu i Puli gdje štrajka, prema podacima UHS-a, 95 posto, a oko 90 posto njih odazvalo se štrajku u Karlovcu, Vukovaru, Varaždinu, Velikoj Gorici. I na Prekršajnom sudu u Zagrebu u štrajku je 90 posto sudaca.

“Potpuno pogrešnim tumačenjem da u je u mjerama samo 20-ak posto sudaca, MPU ili pokazuje nepoznavanje sustava ili namjerno manipulira podacima, budući da neki suci u ponedjeljak nisu niti imali zakazane rasprave”, kažu iz UHS-a.

Netočna je, kažu, i tvrdnja da su suci dobili dvije povišice. 2019. vraćeno je šest posto osnovice koja je bila oduzeta sucima nekoliko godina ranije, a isto tako, tvrde iz UHS-a, izjednačni su koeficijenti svih prvostupanjskih sudaca. Vatrogasna mjera iz 2023., nastavlja se u priopćenju, bila je provođenje prvog od tri koraka koje su suci tražili. Drugi su indeksacija i stupnjevanje, a treći poboljšanje statusa službenika.

“Manipulativno je tvrditi da su suci odbili materijalna prava koja su sami tražili”, kažu.

Objava Udruga hrvatskih sudaca objavila najnovije podatke, tvrde da gotovo svi suci štrajkaju pojavila se prvi puta na Novi list.